Kaikki suomalaiset MM-sprintin finaaliin

Kaikki kuusi suomalaista selvitti mallikkaasti tiensä suunnistuksen MM-kisojen avausmatkan lauantaiseen finaaliin. Tarton keskustassa kisatussa MM-sprintin karsinnassa parhaat lähtöasemat lauantai-iltapäivän finaaliin saivat eränsä toiseksi sijoittunut Aleksi Niemi, Venla Harju (5.) ja Kirsi Nurmi (6.). Marika Teini oli oman eränsä 10:s ja tiukimmille jatkoaan jännittivät Jesse Laukkarinen (14.) ja Otto Simosas (15.).

Päävalmentaja Petteri Kähäri oli tyytyväinen sprinttikuusikon kokonaispanokseen.

– Minimitavoite on nyt saavutettu, kun kaikki ovat finaalissa. Lauantaina on uusi kisa ja uskon, että kontrolloiduilla ja rohkeilla suorituksilla saadaan hyvä tulos, Kähäri summasi sateisen karsinnan.

Karsinnan erävoitot ottivat miehissä Belgian Yannick Michiels sekä Sveitsin kaksikko Daniel Hubmann ja Matthias Kyburz. Naisten erävoittajat olivat Tanskan Maja Alm ja Cecilie Friberg Klysner sekä Venäjän Galina Vinogradova.

Aleksi Niemi kertoi karsinnan kakkosijan tulleen rennolla perussuorituksella.

– Rata oli aika helppo ja vauhdikas. Tekeminen tuntui koko ajan helpolta ja pystyin pitämään rennosti vauhtia yllä, eikä virheitä tullut. Tavoitteena oli päästä finaaliin, ei karsinnan sijoituksella sen enempää väliä ole. Finaaliin voi kuitenkin lähteä hyvillä mielin, Niemi lupasi.

Laukkarinen harmitteli finaalipaikan varmistumisen jääneen turhan tiukalle.

– Fyysinen vire ei ollut hyvä, sillä sateen tuoma liukkaus häiritsi – se ei ole koskaan sopinut minulle. Juoksu oli yllättävän tukkoista, mutta yleensä yksi kova kisa nostaa terävyyden esiin, Laukkarinen kertoi ja lupasi etsiä illan aikana pitävämpää kenkää finaaliin.

Otto Simosas oli erässään viimeinen finaaliin selviytynyt kilpailija.

– Tärkeintä oli päästä finaaliin. Nyt nollataan tämä kisa ja huomenna on uusi mahdollisuus, Simosas muistutti.

Naisten finaaliin parhaat lähtöasemat finaaliin hankki Venla Harju, joka kertoi lähteneensä karsintaan rauhallisesti.

– Alussa meno oli tosi varovaista ja rauhallista ja ehkä pientä haparointiakin oli. Pientä jännitystä toi parin vuoden takainen karsiutuminen. Fyysisesti tuntui, etten joutunut koville, ja mietin lopussa, että enkö mennyt tarpeeksi kovaa, kun vauhti ei tuntunut missään, ihmetteli Harju.

MM-ensikertalainen Kirsi Nurmi suoriutui mainiosti karsinnasta.

– Tämä oli hyvä karsintasuoritus – ja uskallan jopa vähän hymyillä. Alussa olo oli rauhallinen ja lopussa juoksu tuntui kulkevan hyvin. Muutamassa reitinvalinnassa en ehkä ihan optimisti onnistunut. Rata oli aika odotettu, Nurmi pohti.

Marika Teini oli eränsä kymmenes ja arvioi lähtöpaikan finaalin alkupäässä mieluisaksi.

– Tärkeintä, että tie finaaliin on selvitetty. Lähden mielellään finaalin alkupäässä, jossa on mahdollisuus saada edellälähtevän selkää näkyviin. Tein kakkosvälillä aika ison virheen. Rata oli kohtuu helppo, toivottavasti finaalissa on haastava rata tarjolla, toivoi Teini.

Sprintin finaali kilpaillaan lauantaina iltapäivällä Tarton keskustassa. Yle televisioi kisan klo 14.30 alkaen.

Suunnistuksen MM-kisat, Tarto Viro, sprintin karsinnan tulokset:

Miehet, A-erä: 1) Yannick Michiels BEL 11.01, 14) Jesse Laukkarinen FIN 11.40.
B-erä: 1) Daniel Hubmann SUI 10.33, 2) Aleksi Niemi FIN 10.42.
C-erä: 1) Matthias Kyburz SUI 11.08, 15) Otto Simosas FIN 11.58.
Naiset, A-erä: 1) Maja Alm DEN 11.07, 6) Kirsi Nurmi FIN 11.56.
B-erä: 1) Galina Vinogradova RUS 11.23, 5) Venla Harju FIN 11.54.
C-erä: 1) Cecilie Friberg Klysner DEN 10.33, 10) Marika Teini FIN 11.37.

Täydet tulokset
Karsinnan kartta