Suomen nuoret kolmoisvoittoon MM-sprintissä

Suomen nuoret naiset ottivat hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kisojen avauspäivänä peräti kolmoisvoiton, kun Liisa Nenonen, Tuuli Suutari ja Veera Klemettinen muodostivat kärkikolmikon sprintissä.

Suomen nuorten avauspäivä kotikisoissa oli kerrassaan mainio, sillä Elmeri Toivanen otti 20-vuotiaiden nuorten MM-hopeaa ja Eerik Nurminen sekä Siiri Saalo 17-vuotiaiden nuorten EM-kultaa ja –pronssia.

´- Kisojen avausmatka sprintti on ollut meille yleensä hankala matka, mutta tänään oli loistopäivä. Kuusi mitalia päivässä on sellainen määrä, jota missään ennakkospekulaatioissa ei voi edes ennustaa. Saimme jokaisesta sarjasta mitalin ja muutenkin nuoret tekivät hyviä suorituksia, nuorten päävalmentaja Tapani Partanen iloitsi hienosta avauspäivästä.

Kokeneen arvokisakävijän Liisa Nenosen ensimmäinen nuorten henkilökohtainen mestaruus heltisi ylivoimaisella 41 sekunnin erolla ennen Suutaria.

– Tiesin, että jos pystyn hyvään suoritukseen, se riittää. Virheitä ei tullut, mutta uria piti vähän kyttäillä, Nenonen iloitsi MM-kultamitalistaan.

Mitalitilin avaus heti ensimmäisenä kisapäivänä oli helpotus myös viime vuoden keskimatkan nuorten MM-kultamitalistille Tuuli Suutarille.

– Alku oli vaikeaa, ja tein pari 10 sekunnin virhettä. Olen helpottunut siitä, että mitali tuli heti avauspäivänä, sillä näihin kisoihin on kovat tavoitteet viime vuoden jälkeen, Suutari kertoi edellisvuoden onnistuneiden kisojen tuomista paineista.

Klemettinen jäi kärjestä 1.14, mutta käänsi tiukan pronssitaistelun edukseen, vaikka joutuikin viimeiselle rastille palaamaan takaisin leimaamaan.

– Suunnistus sujui hyvin, mutta viimeiselle rastille piti vielä kääntyä takaisin. Kyllä mitali tuntuu hyvältä, Klemettinen iloitsi pronssista, joka heltisi lopulta sekunnin erolla neljänneksi suunnistaneeseen venäläiseen,  Maria Vjatkinaan.

Pojillakin mitalipäivä

Nuorten MM-kisassa Elmeri Toivanen otti 20-vuotiaiden nuorten MM-hopeaa. Toivanen joutui antamaan 15 sekuntia periksi kisan voittaneelle Venäjän Vladislav Kiseleville. Pronssimies, Ruotsin Robin Salen puolestaan jäi Kouvolan Suunnistajia edustavalle Toivaselle yhdeksän sekuntia.

– Vähän harmittaa, etten pystynyt haastamaan Kiseleviä. Alussa en löytänyt hyvää rytmiä, mutta leveällä baanalla sain runnun päälle. Vaikka en tehnyt virheitä, oli rata yllättävän vaikeata suunnistusta, Toivanen summasi oman kisansa.

20-vuotiaiden miesten sarjassa muista suomalaisista kymppikärkeen mahtuivat Eevert Toivonen (8.) ja Tommi Härkönen (9.).

17-vuotiden EM-kisoissa Rastivarsojen Eerik Nurminen kuittasi komeasti avauspäivän kultamitalin 18 sekunnin erolla Venäjän German Sazikiniin. Sveitsin Corsin Boos käänsi tiukan sekuntitaistelun edukseen ottaen pronssia 42 sekuntia Nurmista hitaampana.

– Mitali ei ollut yllätys, kun metsässä sujui niin hyvin. Tosin en tiennyt muiden vauhdista. Mitali tuntuu hyvältä. Tämä oli hyvä alku kisaviikolle, ensimmäisissä hiihtosuunnistuksen arvokisastartissaan mainiosti onnistunut Nurminen muistutti.

Väinö Kotro oli kisan viides 54 sekuntia kärkipaikasta. Myös Henrik Asklöf ylsi kymppisakkiin ollen kahdeksas.

Nuorten (17-v) tyttöjen EM-kisassa Keravan Urheilijoiden Siiri Saalo oli pronssilla runsaan puoli minuuttia Sveitsin Lea Widmerille jääneenä. Saalo oli tyytyväinen kisaansa.

– Tämä oli kohtuuhyvä suoritus, ja voin olla ihan tyytyväinen, vaikka ihan parasta lyöntiä en saanutkaan. Luottavaisin ja rennoin mielin voi nyt lähteä loppuviikon kisoihin, Saalo lupasi.

Sprintin jälkeen kohti ampumahiihdon edustustehtäviä rientävä Sanni Oikkonen oli kisan viides.

Kisat Imatralla jatkuvat torstaina keskimatkan yhteislähdöllä.

Hiihtosuunnistuksen nuorten (20-v) MM-kisat, Imatra

Sprintti

Miehet: 1) Vladislav Kiselev RUS 12.13, 2) Elmeri Toivanen FIN 12.28, 3) Robin Salen SWE 12.37, 4) Aleksandr Pavlenko RUS 12.49, 5) Jörgen Baklid NOR 14.01, 6) Audun Heimdal NOR 13.04, 8) Eevert Toivonen FIN 13.07, 9) Tommi Härkönen FIN 13.21, 16) Aapo Vilppola FIN 14.07, 18) Roni-Ville Rissanen FIN 14.18, 20) Miska Tervala FIN 14.34.

Naiset: 1) Liisa Nenonen FIN 14.03, 2) Tuuli Suutari 14.44, 3) Veera Klemettinen FIN 15.17, 4) Marina Vjatkina RUS 15.18, 5) Tilla Farnes Hennum NOR 15.36, 6) Anastasia Sopova RUS ja Nina Kuklina RUS 15.47, 13) Henna Pylvänäinen FIN 16.41, 14) Maiju Kovanen FIN 16.45, 23) Satu Tuomisto FIN 18.16.

Hiihtosuunnistuksen nuorten (17-v) EM-kisat, Imatra

Pojat: 1) Eerik Nurminen FIN 10.13, 2) German Sazikin RUS 10.31, 3) Corsin Boos SUI 10.55, 4) Kaarel Vesilind EST 10.56, 5) Väinö Kotro FIN 11.07, 6) Igor Tuzov RUS 11.11, 8) Henrik Asklöf FIN 11.34, 16) Matias Maijala FIN 12.42.

Tytöt: 1) Lea Widmer SUI 11.08, 2) Veronika Kalinina RUS 11.19, 3) Siiri Saalo FIN 11.40, 4) Olesia Rjazanova RUS 12.02, 5) Sanni Oikkonen FIN 12.10 ja Delia Giezendanner SUI 12.10, 12) Venla Taulavuori FIN 12.41, 14) Maria Hoskari FIN 12.59.