Maajoukkueen matkassa: Tero Linnainmaa tähtää uusille sijaluvuille EM-Imatralla

Tamperelainen Tero Linnainmaa, 24, on hivuttautunut vähitellen hiihtosuunnistuksen terävintä huippua kohti. Ensi viikolla Imatralla hänellä on tarkoitus jälleen olla EM-kisoissa edellisvuotta parempi.

– Kesällä laitoin tavoitteekseni, että tähän mennessä parasta pitää pystyä parantamaan eli vähintään kahdeksan joukkoon henkilökohtaisilla matkoilla. Lisäksi haussa on viestimitali, Linnainmaa kertoo tavoitteensa.

Kyrös-Rastin urheilija valmistautuu nuoresta iästään huolimatta jo viidensiin EM-kisoihinsa. Kokemuksesta on hyötyä.

– Monet EM-kisat on koettu, joten sinne ei tarvitse lähteä hämmästelemään mitään. Hiihtosuunnistuksessa kokemuksesta on hyötyä, ja sitä kokemusta on tullut kaikenlaisista olosuhteista, Linnainmaa sanoo.

Imatralla hän odottaa ”suomalaistyyppisiä” kisoja niin maastojen, ratojen kuin urastonkin puolesta.

– Tuollaisiin olen tottunut pienestä pitäen, mutta sama lajihan se on kaikkialla.

Linninmaa on saanut valmistautua EM-kisoihin suunnitellusti. Tampereella on ollut luonnonlunta heikosti, mutta Kaupin tykkilumibaana on ilahduttanut marraskuun pakkasista lähtien.

– Muualla olen käynyt vain liiton leirit ja kilpailumatkat, en ole kokenut tarvetta lähteä matkustelemaan sen kauemmas, nuorukainen toteaa.

Kotikisoihin Linnainmaa pääsee monestakin syystä hyvässä tilanteessa. Hän on ottanut urheilijana selkeän kehitysaskeleen, mikä näkyy tuloksissakin.

– Erityisesti hiihtovauhti on kehittynyt. Se on tullut ihan perustekemisen kautta, kun on useamman vuoden pystynyt harjoittelemaan ilman isoja loukkaantumisia tai muitakaan keskeytyksiä. Aikaisemmin maajoukkueessa päävalmentaja Eivind Tonnan aikana keskityttiin enemmän taitopuoleen. Nyt Jarkko Urpalainen on uutena päävalmentajana painottanut leireillä pikkuisen enemmän hiihtovauhtia, hän pohtii kehitystä tuoneita syitä.

Yleisesti hän pitää vahvuutenaan kokonaisvaltaisuutta.

– Kovimmille hiihtäjille häviän vieläkin hiihtovauhdissa, mutta se on kehittynyt. Hirveästi heikkouksia ei ole. Yksi vahvuuteni on kilpailut, joissa hiihdetään mies miestä vastaan eli yhteislähdöt ja viestit. Niistä olen tykännyt.

Sitä herkkua on tarjolla jälleen ensi viikolla, mutta tällä hetkellä isoimpaan tavoitteeseen on vielä aikaa.

– Urallani tällä hetkellä suurin tavoite on 2019 MM-kisat, siellä pitäisi olla mitalikunnossa pääsääntöisesti kaikilla henkilökohtaisilla matkoilla, Linnainmaa lupailee.

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut Imatralla 6.-12.2.