Marika Teini Vuoden suunnistajaksi

Suunnistusliiton palkitut 2016.
Suunnistusliiton palkitut 2016.

Kolmella arvokisamitalilla komean suunnistuskautensa kruunannut Marika Teini valittiin Vuoden suunnistajaksi. Teini otti ainoana suomalaisena henkilökohtaisen mitalin aikuisten arvokisoissa sijoituttuaan pronssille EM-keskimatkalla. Tämän lisäksi Teini oli mukana Merja Rantasen ja Sari Anttosen kanssa EM-kultaa ja MM-pronssia ottaneessa viestijoukkueessa.

Teini sanoo iloitsevansa valinnastaan Vuoden suunnistajaksi.

– Tämä tuntuu kivalta, tuo tähän syksyyn iloa, kun voi miettiä, mitä kesän aikana tuli saavutettua. En olisi vuosi sitten arvannut, että tässä tilanteessa olisin, Teini myöntää.

Tällä hetkellä Teini on samassa tilanteessa kuin vuosi sitten – maailmancupin päätöskierroksella ilmennyt päkiän rasitusvamma rajaa harjoittelua, mutta maajoukkueen kärkinainen sanoo katsovansa tulevaan kauteen positiivisin mielin.

– Vielä on toipumisaika käynnissä, mutta olen silti positiivisin mielin – olenhan nähnyt näitä ennenkin. Nyt malttia toipumiseen on enemmän, eikä mitään tarvetta ottaa riskejä, Teini linjaa.

Suunnistusliitto palkitsi ansioituneita urheilijoita ja seuratoimijoita lauantaina Tampereella järjestetyssä Rastikaronkassa. Teinin lisäksi urheilijoista palkittiin Marika Hara Vuoden pyöräsuunnistajana, Janne Häkkinen Vuoden hiihtosuunnistajana ja Pinja Mäkinen Vuoden tarkkuussuunnistajana.

Marika Hara on ollut MM-mitaleilla peräti yhdeksänä vuotena peräkkäin. Tänä vuonna Hara oli ajamassa Suomelle MM-viestikultaa sprinttihopeansa lisäksi.

– Tuollainen mitaliputki vaatii itseensä ja omiin kykyihinsä luottamista. Kun ensimmäisen kerran voitin omia esikuviani, tajusin, etteivät he tee asioita yhtään eri tavalla kuin minä. Nyt maajoukkueessa yritän antaa oppia nuoremmille, jotka haluavat huipulle, Hara pohtii yhdeksässä vuodessa muuttunutta rooliaan.

Itäisellä Uudellamaalla toimiva OK Trian palkittiin Vuoden seurana. OK Trian on hyvä esimerkki onnistuneesta seurafuusiosta, joka on enemmän kuin osiensa summa. Seura on aktiivinen toimija kaikissa suunnistuslajeissa ja seuraväellä riittää virtaa myös kisajärjestelyihin.

Vuoden valmentajana palkittiin nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn, joka on luotsannut Suomen nuoria menestyksekkäästi kohti isompia tavoitteita. Tällä kaudella saatiin nauttia lisäksi Örnin henkilökohtaisten valmennettavien Sari Anttosen ja Topi Raitasen onnistumisista.

Pyöräsuunnistusmaajoukkueen valmentajana viime vuodet toiminut Jukka Niemi palkittiin Vuoden suunnistushenkilönä. Niemi on todellinen maajoukkueen monitoimimies ja väsymätön uurastaja.

Helsingissä keväällä järjestetty kaupunkisuunnistustapahtuma Helsinki City-O toi suunnistuksen pääkaupungin ytimeen ja houkutteli tapahtumaan kaiken tasoisia suunnistajia. Rasti-Jyryn ja Outdoor Athleticsin järjestämä tapahtuma valittiin uudentyyppisen toteutuksensa ansiosta Vuoden PR-tapahtumaksi.

Vuoden ohjaajana palkittiin Katri Lindeqvist, joka organisoi Turun Suunnistajien nuorisotoiminnan uudelleen. Lindeqvistin työn tulokset seurassa näkyvät vielä pitkään, vaikka hänet sittemmin valittiin Suunnistusliiton uudeksi huippu-urheilupäälliköksi.

Vuoden ratamestarina palkittiin Jouni Junkkaala, joka laati pitkän matkan SM-kisaan Kirkkonummella haastavat ja monipuoliset radat. Vuoden kartoittaja Jarmo Tonder puolestaan on ansioitunut vaativien maastojen kartoituksessa. Kokenut suunnistuskirjoittaja Pentti Talikainen valittiin Vuoden suunnistustoimittajaksi. Talikainen on monen maakuntalehtien aktiviinen suunnistusavustaja, joka pitää kaikkia suunnistuslajeja esillä.

Vuosittain jaettavien palkintojen lisäksi kunniamaininnalla palkittiin Hankasalmen suunnistuslukio sekä salolaiset Kerkolan muusikkoveljekset Nico, Riku ja Teemu, joiden käsialaa on Spotifyssä ja Youtubessa suosiota saanut Kartalla-biisi. Hankasalmen suunnistuslukio on 30 vuoden toimintansa aikana kasvattanut suunnistusperheeseen sekä menestyviä huippu-urheilijoita että lajin muita aktiivitoimijoita.