Maajoukkueen matkassa: Häkkinen mitalit mielessä uuteen kauteen

Syksyn kääntyessä kohti talvea hiihtosuunnistuskausi lähenee vääjäämättä. Maajoukkueella on ollut leiritystä läpi kesän ja lumillekin on jo päästy muun muassa lokakuun loppupuolella järjestetyllä Vuokatin leirillä. Hiihtosuunnistaja Janne Häkkisen odottaa jo malttamattomana kautta ja tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä on niin lumen perässä kulkeminen kuin talven odotus.

– Lumileirien kautta kuljetaan kohti talvea. Hiihtokausi on jo avattu, mutta hiihtosuunnistuskauteen on vielä matkaan, Häkkinen pohdiskelee.

Uuteen kauteen onkin hyvä lähteä, kun takana on onnistunut harjoituskausi ja motivaatio on kohdillaan.

– Aina voisi toki mennä paremminkin, mutta ei tässä voi valittaa, sillä olen pystynyt harjoittelemaan niin kuin olen halunnut, ja harjoittelu on ollut motivoivaa, kokenut maajoukkuemies kertoo.

Vielä kesällä ja syksyllä miehen arki jakaantuu urheilemisen ja töiden kesken, mutta alkuvuodesta Häkkinen siirtyy jälleen täys´päiväiseksi urheilijaksi.

– Olen siitä onnellisessa asemassa, että töissä suhtaudutaan urheilun ja työn yhdistämiseen joustavasti. Jos harjoittelu ei olisi mahdollista töiden ohella, kokonaisuus kärsisi liikaa, maanmittausinsinööri kertoo.

Hiihtosuunnistusmaajoukkueen uutena valmentajana aloitti toukokuun alussa entinen maajoukkuemies Jarkko Urpalainen. Häkkinen näkee muutoksen virkistävänä.

– Vaikka aikaisempienkin valmentajien kanssa olemme pyrkineet samaan tulokseen, asioita on nyt tehty erilailla. Kokeneemman pään urheilijoille tekee hyvää saada uusia ärsykkeitä. Olemme muun muassa satsanneet hiihtovauhdin lisäämiseen ja siihen, että kaikki ovat riittävän kovia tekemään huippusuorituksia, Häkkinen avaa muutosta.

Omassa harjoittelussaan Häkkinen on keskittynyt vahvuuksiinsa, jotka löytyvät niin hyvästä fysiikasta kuin kovasta hiihtovauhdista.

– Kehitettävää toki aina löytyy. Tavoitteenani on kuitenkin säilyttää aikaisempi hyvä taso ja pitää omat vahvuudet jatkossakin vahvuuksina. Vahvuuksia korostamalla syntyy onnistunut kilpailusuoritus, 34-vuotias mies pohdiskelee.

Tulevalla kaudella hiihtosuunnistajien päätavoite on maaliskuussa Venäjällä järjestettävät MM-kilpailut. Arvokisakausi avataan kuitenkin kotimaassa, kun EM-kisat järjestetään Imatralla 7.-12. helmikuuta. Häkkinen uskoo kotikisojen tuovan oman erityisen leimansa harjoitteluun.

– Kyllä kotikisoista tulee ekstralataus, sillä ei niitä kilpauralle monia osu. Vaikka MM-kilpailut ovat kauden selkeä painopiste, kyllä kotikentällä pitää pystyä näyttämään parastaan, Häkkinen lupailee.

Viime kaudella Häkkisen sijoitukset EM-kilpailuissa vaihtelivat sijoilla 4-11. Aikaisemmilta vuosilta Suunta-Jyväskylän miehellä on takataskussaan pitkän matkan MM-hopeaa (2013) sekä kolme EM-viestimitalia (2011, 2013, 2014). Selvää on, että enää kilpailumotivaatioiksi ei riitä osallistuminen, vaan tavoitteet ovat korkeammalla.

– Viime kausi oli tasaisen hyvä, mutta paras piikki jäi tuloksellisesti saavuttamatta. Tällä kaudella tavoitteenani on ottaa henkilökohtainen mitali niin EM- kuin MM-kilpailuista. Mitalit ovat se, joka kiinnostaa ja minkä takia töitä tehdään joka päivä, Häkkinen avaa kauden tavoitteita.