Maajoukkueen matkassa: Haataja haluaa kovia maailmancupin kisoja

Anna Haatajalle, 20, maailmancupin finaalitapahtuma Sveitsin Aaraussa on mieluinen bonus pitkälle kaudelle. Nuorten maailmanmestaruuden kesällä voittanut Haataja janoaa kovaa kansainvälistä kilpailukokemusta, jotta voisi kehittyä suunnistajana yhä paremmaksi.

– Kun kauden kisoja suunniteltiin, maailmancupiin pääsy oli yksi tavoite. Kausi on ollut pitkä, mutta hyvin riittää vielä intoa. Kummempia tavoitteita ei ole, mutta toivottavasti pystyn tekemään omat hyvät suoritukset. Kovatasoiset kisat, niitähän aina kaipaa, Haataja sanoo.

Haataja kilpaili runsas viikko sitten Latviassa Euromeeting-kilpailuissa.

– Reissu tuli aika pian syksyn SM-kisojen jälkeen, ja olin aika väsynyt tuonne lähtiessä. Siksi en ihan ehkä saanut niin hyvin reissusta irti. Latviassa en ollut aikaisemmin suunnistanut, joten oli hyvä nähdä, millaista maasto siellä on, Haataja sanoo.

Hänen kautensa on ollut kaikin puolin hieno, sillä uran viimeisissä nuorten MM-kilpailuissa sekä opiskelijoiden MM-kilpailuissa tuli molemmissa pitkällä matkalla kultaa. Nuorten MM-kisoista tuli lisäksi viestihopeaa ja sprintin pronssia, keskimatkalla Haataja oli viides.

– Tavoitteet oli korkeat ja tiesin, että on mahdollista pärjätä. Upeaa oli, että tuli onnistumiset tuollaisissa paikoissa. Nuorten MM-kullalla on tosi iso merkitys, viime vuonna olin kakkonen ja se tuntui jo hienolta. On voitto kuitenkin aina voitto ja nuorten maailmanmestaruus on meriittinä vielä ihan eri asia.

Kysymys omista tämänhetkisistä vahvuuksista saa Haatajan naurahtamaan, että kysymys on vaikea.

– Suunnistajana olen pitänyt itseäni fyysisesti hyvänä, juoksuvauhti riittää hyvin. Se on ollut junnuissa vahvuuteni. Urheilijana olen tosi motivoitunut, tykkään tehdä paljon töitä. Tykkään tästä elämäntavasta.

Ensi kesänä edessä on ensimmäinen kausi aikuisten sarjassa. Tarkemmat tavoitteet ja harjoituskauden painopisteet muotoutuvat tämän kauden jälkeen, mutta EM- ja MM-edustajaksi Haataja ainakin mielii.

– Tällä hetkellä ehkä sprinttiin olisi parhaimmat mahdollisuudet päästä. Enemmän ehkä kuitenkin tykkään metsämatkoista. Pitkä matka on suosikki, mutta tykkään kyllä myös sprintistä, SK Pohjantähteä edustava urheilija sanoo.

Oulussa lääketiedettä opiskelevan naisen arki on kiireistä, mutta tasapainossa. Avainsanana on hyvä suunnittelu, johon hän kasvoi jo urheilulukiovuosina kotipaikkakunnallaan Rovaniemellä.

– Pitää huolehtia, ettei kuormitu liikaa eikä tule stressiä. Tehokasta ja suunniteltua ajankäyttöä.

Maailmancup-reissun jälkeen edessä on kuitenkin ei-niin-suunniteltua ajankäyttöä, sillä on ylimenokauden aika.

– Muutamaan viikkoon ei ole minkäänlaista harjoitusohjelmaa, se on henkistä lepoa. Voin käydä vaikka vaeltamassa. En ole sellainen ihminen, että voisin monta viikkoa olla vain paikallaan tekemättä mitään, Haataja sanoo hymyillen.