Maajoukkue siirtyy Kähärin kauteen

Suunnistusmaajoukkue siirtyy marraskuun alusta uuden luotsin alaisuuteen, kun Petteri Kähäri aloittaa maajoukkueen päävalmentajana. Kähäri on viime vuodet työskennellyt Suunnistusliiton valmennuspäällikkönä, mutta veri veti valmennustehtäviin ainakin kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

Kähäri haluaa uudistaa maajoukkueen toimintaa, jotta tavoite olla pysyvästi MM-kisoissa kolmen parhaan maan joukkoon toteutuu.

– Näen tuon tavoitteen varsin realistisena ja saavutettavissa olevana. Varsinainen maajoukkueen tulostavoite kaudelle 2017 luodaan yhdessä urheilijoiden kanssa marraskuun info-leirillä Tampereella, Kähäri kertoo.

Tuore päävalmentaja nostaa johtavaksi teemaksi urheilijan kehittymisen kokonaisvaltaisesti. Kähäri korostaa yhdessä tekemistä tuloksen tavoittelun taustalla.

– Tavoitteena on, että yhteisö puhaltaa samaan hiileen. Jos siinä onnistun, se näkyy myös mitalitilastoissa, Kähäri pohtii.

Vuoden 2017 suunnistusmaajoukkueeseen on nimetty 24 urheilijaa, eli 10 naista ja 14 miestä.

– Naisten ryhmän profiili on erilainen kuin miesten, sillä naisten ryhmässä on jo menestyneitä urheilijoita kun taas miesten ryhmässä on vaikeampi nostaa yksittäisiä urheilijoita esiin eli potentiaali on laajemmassa ryhmässä.

Maajoukkue kokoontuu marraskuussa infoleirilleen Tampereelle. Kähärin suunnitelmissa on, että maajoukkue valitsee keskuudestaan kapteenit.

– Haluan, että olemme joukkue eikä vain nippu yksilöitä, ja siitä voimme saada lisää buustia tekemiseen. Voimme jakaa osaamistamme koko joukkueen kesken, Kähäri pohtii.

Uutena maajoukkueen sisällä on Team Kisakallio -ryhmä, joka koostuu 21-23-vuotiaista nuorista suunnistajista. Ryhmälle rakennetaan Kisakallion valmennuskeskuksen kanssa yhteistyössä valmennusta ja kehittymistä tukeva kokonaisuus.

– Tavoitteena on nostaa nuorten ryhmän profiilia maajoukkueessa ja samalla helpottaa siirtymävaihetta aikuisten sarjoihin. Tämä on monelle nuorelle urheilijalle uran haastavin vaihe, kun omien siipien kantavuutta testataan, Kähäri korostaa.

Yksi Team Kisakallion nuorista urheilijoista on Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka, joka debytoi maajoukkueen edustustehtävissä maailmancupin finaalikierroksella. Maajoukkueessa on Kuukan nuorempi veli Anton sekä useita muita seurakavereita Pyrinnöstä.

– Se on hyvä, että perheessä ja seurassa on monta saman tason urheilijaa. Siitä on hyötyä molemmille osapuolille. Oman kehittymisen edellytys on ehjä ja onnistunut talvikausi, pohtii Kuukka, joka jatkaa entisen maajoukkuesuunnistajan Seppo Väli-Klemelän valmennuksessa.

Suunnistusmaajoukkue 2017

Naiset
Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Anna Haataja* SK Pohjantähti, Venla Harju Tampereen Pyrintö, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Miia Niittynen Koovee, Kirsi Nurmi IFK Göteborg, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot, Marika Teini SK Pohjantähti ja Karoliina Ukskoski* Perhon Kiri.

Miehet
Hannu Airila Kalevan Rasti, Aaro Asikainen Kalevan Rasti, Mårten Boström IFK Lidingö, Miika Kirmula* Angelniemen Ankkuri, Olli-Pekka Koistinen Hiidenkiertäjät, Anton Kuukka* Tampereen Pyrintö, Elias Kuukka* Tampereen Pyrintö, Aleksi Niemi* Tampereen Pyrintö, Fredric Portin Paimion Rasti, Topi Raitanen* Helsingin Suunnistajat, Toni Saari Vaajakosken Terä, Eetu Savolainen* Ikaalisten Nouseva-Voima, Mikko Siren Angelniemen Ankkuri ja Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi.

Huom! Seurat kauden 2016 seuroja.
*Team Kisakallio koostuu maajoukkueen 21–23-vuotiaista urheilijoista, joille luodaan yhdessä Kisakallion valmennuskeskuksen kanssa valmennusta tukeva kokonaisuus.

Lisäksi maajoukkueen taustalla Haastajat-ryhmään on nimetty potentiaalisia urheilijoita, jotka kapasiteetin puitteissa ensisijaisia maajoukkueleiritykseen kutsuttavia.

Katso valmennusryhmät ja maajoukkueen leiritysohjelma.