Lappee-Jukolan talous jäi tappiolle

Kesäkuussa Lappeenrannassa järjestetty Lappee-Jukola ei yllä taloudellisiin tavoitteisiinsa. Karut sääolot Jukola-viikonlopun aikana vaikuttivat siihen, että järjestäjien odotukset jäävät toteutumatta.

Lappee-Jukolan kilpailujohtaja Juha Heimalan mukaan tapahtuman tappio noussee jonkin verran yli sadantuhannen euron. Tarkempi tulos varmistuu lopullisen tilinpäätöksen myötä. Lisäksi Lappeen Riento järjestäjänä, Jukolan viestin taustayhteisö Kaukametsäläiset ja Suomen Suunnistusliitto hakevat edelleen ratkaisuja, joilla tappio saadaan pienemmäksi.

– Tappio on huomattava, mutta teemme edelleen jälkitalkoita, jotta se saadaan minimoitua. Olemme hakeneet ja jonkin verran jo saaneetkin muun muassa ulkopuolista lisärahoitusta tai muuta vastaantuloa, Heimala kertoo.

Hänen mukaansa tappio johtuu pääosin kilpailukeskuksen myyntituottojen kariutumisesta lähes tauotta jatkuneeseen sateeseen.

– Tuotto-odotukset perustuvat pääasiassa kisaviikonlopun myyntiin. Lappee-Jukolassa sää ei ollut huono, vaan se oli katastrofaalinen – ja sen takia yleisöä oli vähemmän ja kilpailijat viettivät kilpailukeskuksessa aikaa ja käyttivät rahaa vähemmän kuin yleensä, Heimala selvittää.

Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki korostaa, että Jukolan viestin kasvaessa ja kehittyessä myös kulut kasvavat.

– Samaan aikaan tulotkin ovat kasvaneet, mutta myös taloudellinen riski on kasvanut. Kun euroja on enemmän pelissä, voi negatiivinen tai positiivinen heilahdus olla aiempaa suurempi.

Sekä Ilomäki että Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen korostavat, että jatkossa on tärkeä varautua vastaaviin negatiivisiin tilanteisiin esimerkiksi vakuutuksella tai omalla rahastolla.

– Lappee-Jukola oli hyvä muistutus meille, että kaikkeen pitää varautua, eikä hyvän olon tunteeseen saa tuudittautua. Tämä aiheuttaa tarkkaa suunnittelua tulevia vuosia varten, sillä Jukolan viestin järjestämisen on oltava myös taloudellisesti kestävällä pohjalla, Sihvonen linjaa.

Sihvonen muistuttaa, että myrskysäästä huolimatta Lappee-Jukola oli järjestelyiltään tuttua Jukola-luokkaa.

– Järjestäjät jaksoivat urheasti palvella asiakkaitaan säästä huolimatta. Suurin kärsijä oli järjestävä seura Lappeen Riento, jonka yli viisivuotinen talkooponnistus ei tuottanut toivottua taloudellista tulosta.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail