Teinille Euromeetingin voitto

Suomen naiset Marika Teini ja Sari Anttonen valtasivat kärkipaikat Latvian Cesisissä perjantaina kisatussa Euromeeting-viikonlopun keskimatkalla. Teini kukisti Anttosen kuuden sekunnin erolla, ja kolmanneksi sijoittunut Tsekin Denisa Kosova jäi suomalaisista jo puolentoista minuutin päähän. Myös Johanna Hulkkonen (5.) ja Lotta Karhola ylsivät kärkikuusikkoon.

Teini kuvasi kisan alkua vaikeaksi. Parin pikkukoukun jälkeen kisa alkoi sujua.

– Alku oli vaikeaa, kun en ole täälläpäin paljon suunnistanut. 2-3 rastien koukkujen jälkeen alkoi sujua ja loppulenkille lähdettäessä kuulin kuulutuksesta, että Sari (Anttonen) on puoli minuuttia edellä. Siitä sai hyvät lopputsempit, Teini kertoi kisan jälkeen.

Sari Anttonen aloitti vauhdikkaasti ja oli jo noin minuutin karkumatkalla Teiniin.

– Tämä oli minulta hyvä keskimatkan suoritus. Kasirastia en ihan suorilta löytänyt, kun menin viereiselle kumpareelle. Loppulenkille ylämäkeen lähdettäessä tuli pieni luovuttaminen ja Marika meni ohi, kuvasi Anttonen kisan kulkua.

Euromeeting on kansainvälinen kilpailu, joka on tarjonnut monelle suomalaiselle nuorelle ensimmäisen kosketuksen aikuisten maajoukkueeseen. Latviassa kilpailee useita suomalaisia myös maajoukkueryhmän ulkopuolella ja esimerkiksi Teinille viikonlopun kisat avaavat valmistautumisjakson kahden vuoden kuluttua Latviassa pidettäviin MM-suunnistuksiin.

Miesten kisassa paras suomalainen oli Miika Kirmula, joka kisan kolmas. Miesten kisan voitti Ranskan Frederic Tranchand, joka oli 50 sekuntia nopeampi kuin Viron Timo Sild ja 1.46 nopeampi kuin Kirmula. Suomen Elias Kuukka oli kisan kymmenes.

Kirmula oli tyytyväinen omaan suoritukseensa. Kartalla rata ja maasto näyttivät varsin yksinkertaisilta, mutta maastossa tilanne oli toinen.

– Kisa ei ollut niin helppoa, mitä kartalta näytti. Maasto oli peitteistä ja tuulenkaatamia puita oli paljon. Niiltä piti hakea juoksu-uraa. Kun pääsi maastoon kiinni, alkoi suunnistus sujua. Pikkuvirheiden lisäksi tuli lopussa puoliminuuttinen, kun kävin naisten rastilla ennen omaa rastia, Kirmula selvitti.

Samassa peitteisessä notkossa moni mies teki virheitä, ja mm. Olli-Markus Taivainen tuli hylätyksi, kun leimasi naisten rastilla.

– Täällä maastolle on tyypillistä, että maastossa on paljon pikkurojua ja puuhässäkkää. Niitä väistellessä pitää tehdä mikroreitinvalintoja. Kisa oli näennäisen helpon näköistä suunnistusta. Koko rata vaati hyvää keskittymistä, tiivisti valmentaja Jarmo Tonder Euromeetingin avauspäivän.

Euromeeting jatkuu lauantaina pitkällä matkalla.

Suunnistuksen Euromeeting, Cesis Latvia

Keskimatkan tulokset

Naiset: 1) Marika Teini FIN 33.54, 2) Sari Anttonen FIN 34.00, 3) Denisa Kosova CZE 35.26, 4) Inga Dambe LAT 35.27, 5) Johanna Hulkkonen FIN 35.38, 6) Lotta Karhola FIN 36.20, 8) Anna Haataja FIN 36.57, 12) Sari Nurmela FIN 37.51, 14) Outi Hytönen FIN 38.22, 21) Eveliina Hirvonen FIN 40.08, 23) Enni Jalava FIN 40.27, 29) Lotta Kirvesmies FIN 42.37.

Miehet: 1) 1) Frederic Tranchand FRA 32.16, 2) Timo Sild EST 33.06, 3) Miika Kirmula FIN 34.02, 4) Jonas Egger SUI 34.03, 5) Jan Sedivy CZE 34.26, 6) Kaspar Hagler SUI 34.37, 10) Elias Kuukka FIN 35.36, 14) Topi Raitanen FIN 35.45, 18) Einari Heinaro FIN 36.25, 21) Aleksi Anttolainen FIN 36.57, 22) Anton Kuukka FIN & Aleksi Niemi FIN 37.00, 24) Aleksi Karppinen FIN 37.14, 26) Joni Hirvikallio FIN 37.34, 29) Eetu Savolainen FIN 37.45, 31) Sami Hämäläinen FIN 38.03, 38) Topias Ahola FIN 38.51, 45) Jesse Laukkarinen FIN 41.09, 61) Juho-Veikko Hytönen FIN 45.54, Olli-Markus Taivainen FIN dsq, Mikko Knuuttila FIN dsq.