Koovee ja Pyrintö SM-viestin voittoihin

viestipyrinton
Pyrintö jälleen paras naisten viestissä

Tampereen Pyrintö voitti viestin SM-kultaa joukkueella Lotta Karhola, Venla Harju ja Saila Kinni. Naisten mitalistijoukkueet olivat täsmälleen samat kuin viime vuonna, kun SK Pohjantähti otti hopeaa joukkueella Heini Wennman, Marttiina Joensuu ja Marika Teini ja Angelniemen Ankkuri pronssia Sanna Kauppilan, Sanni Kivelän ja Emily Kempin voimin.

Naisen viesti kulki tasaisen tahtiin Pyrinnön pysyessä läpi viestin kärjessä. Ensimmäisellä osuudella Lotta Karhola kiri loppusuoralla ohi muiden, mutta viisi joukkuetta vaihtoi aivan rintarinnan.

– Olen varmaan 18-sarjassa viimeksi tullut kärjessä vaihtoon. Vähän on flunssaa ollut, mutta alkuvauhti viestissä oli niin leppoisa, että pääsin hyvin mukaan. Yksi pummi tuli alkumatkasta, mutta loppu meni sujuvasti, Lotta Karhola juhli ensimmäistä SM-kultaansa.

Toisella osuudella SK Pohjantähden Martiina Joensuu nosti joukkueensa kärkeen ennen Hiidenkiertäjiä, Tampereen Pyrintöä ja Kalevan Rastia. Joensuun suoritus oli hieno, sillä nainen sai kuulla osallistuvansa viestiin vasta edellisenä päivänä Sofia Haajasen joutuessa jättämään kisan väliin jalkavaivojen vuoksi. Erot joukkueiden välillä olivat kuitenkin pieniä. Kolmantena vaihtaneen Pyrinnön Venla Harju oli tyytyväinen suoritukseensa, jonka tuloksena oli hänelle kaikkien aikojen 10 SM-viestikulta.

– Alun sain mennä yksin ja pieniä virheitä tuli. Lopussa näin muita, mutta heillä oli aika eri hajonnat. Siihen olin kyllä varautunut, että itse saa suunnistaa, Harju iloitsi hienosta radasta ja maastosta.

Ankkuriosuudella kävi nopeasti selväksi, että kultamitali on kahden kauppa kun Tampereen Pyrinnön Saila Kinni ja SK Pohjantähden Marika Teini kamppailivat mitalista. Lopulta sujuvan suorituksen tehnyt Kinni varmisti kultamitalin tamperelaistriolle.

– Meni tosi hyvin, vaikka rastit olivatkin aika pahoja pisteitä. Fyysisesti oli rankkaa, mutta suunnistus sujui puhtaasti. Tämä oli kyllä upea viesti, Kinni iloitsi.

Hopeajoukkue Pohjantähden Teini ei maalissa suuremmin iloinnut, sillä kahden vuoden takaisen kullan uusiminen olisi naiselle maittanut.

– Ihan ok suoritus lähtötilanteeseen nähden. Lopussa näin, että Saila leimaa mäessä ja tiesin, että itsellä menee rastille vielä yli minuutti. Siinä katkesi selkä, Teini kertoo viestin lopusta.

Pohjantähti oli lopulta maalissa yli kaksi minuuttia Pyrinnön jälkeen. Pronssia otti Angelniemen Ankkuri Sanna Kauppilan, Sanni Kivelän ja Emily Kempin hienolla suorituksella.

Koovee vihdoin viestivaltias

kooveen

Miesten viesti oli täynnä jännittäviä käänteitä ja vasta viimeisillä osuuksilla Koovee alkoi erottua muista. Maalissa joukkue, Topi Anjala, Jarno Parkkinen, Jani Lakanen ja Timo Sild olikin lähes kolme minuuttia ennen toiseksi tullutta Paimion Rastia.

Aloitusosuudella Kooveen Anjala vaihtoi neljäntenä vain seitsemän sekuntia kärjessä vaihtanutta Hiidenkiertäjiä perässä.

– Suoritus oli riittävän hyvä tällaiseen sijoitukseen. Ennen yleisörastia pummasin kunnolla lähes kaksi minuuttia, mutta lopussa kärki teki virheitä ja sain keulan kiinni, aloittaja kertoili.

Toisella osuudella Jarno Parkkinen teki varman suorituksen ja piti joukueen sijoituksen edelleen neljäntenä. Kärjessä viestiä vei Vaajakosken Terä ennen Ikaalisten Nousevaa voimaa. Kooveen ero kärkeen oli kuitenkin kasvanut lähes kolmeen minuuttiin.

– Suoritus oli aika virheetön, mutta aggressiivisuus puuttui. Tavoitteena oli tehdä puhdas suoritus ja siihen pystyin aika hyvin. Tiesin, että meillä on niin kova loppu, että itselle ei tarvitse ottaa turhia paineita, Parkkinen iloitsi ensimmäistä kultaansa.

Kolmannella osuudella kokenut viestimies Jani Lakanen nosti Kooveen viestin toiseksi Vaajakosken Terän kulkiessa edelleen kärjessä. Ero miesten välillä ei kuitenkaan ollut kuin neljä sekuntia.

– Meillä oli joukkueella hyvä maastotuntemus ja päätimme tietoisesti jättää sprintin väliin, jotta fokus kilpailuun olisi optimaalinen. Vaikka yksilötasolla se ei välttämättä näy, kyllä neljän miehen kohdalla sillä on jo merkitystä. Kyllä nämä viestit aina sytyttävät ja oli hienoa olla voittamassa nyt tällä joukkueella, aikaisemmin Deltan ja Vaajakosken Terän nimissä viestin voittanut mies iloitsi.

Ankkuriosuudella Kooveella oli laittaa Viron maajoukkueessakin suunnistava Timo Sild, joka teki varmaa työtä ja jätti muut kauas taakse.

– Alussa otin tosi tarkasti ja avoimella alueella huomasin, että ketään ei näy edessä eikä takana. Lopussa yleisörastin jälkeen tiesin, että on aikaa ottaa rauhallisesti, mutta ei pummata ja pummihan siitä meinasi tulla, Sild kertoi viestin lopusta.

Koovee on voittanut SM-viestin vain kerran aikaisemmin, 50 vuotta sitten, samana vuonna kuin he Tampereen Kilpa-Veljien nimissä voittivat Jukolan viestin, kuten tänäkin vuonna.

Täydelliset tulokset SM-järjestäjien sivuilta: http://rastikurikka.net/sm2016/