Anttonen ja Kirmula SM-pitkän mestareiksi

Keuruun Kisailijoiden Sari Anttonen ja Angelniemen Ankkurin Miika Kirmula saivat SM-pitkällä aihetta juhlaan, sillä molemmat hallitsivat Meikon vaativan erämaan mainiosti. Anttoselle SM-kulta oli toinen ja Kirmulalle uran ensimmäinen.

Kirmula nousi kärkipaikalle kisan loppuvaiheessa, kun siihen asti kärjessä taivaltanut Fredric Portin teki minuutin virheen ja alkoi jäädä myös vauhdissa Kirmulalle. Portin oli lopulta kolmas 1.14 Kirmulaa hitaampana. Hopeaa otti Hannu Airila, joka jäi Kirmulalle vajaan minuutin.

– Maltoin tehdä omaa työtä, vaikka en nähnyt matkalla oikeastaan ketään muuta. Pitkiä välejä pitää jaksaa painaa, eikä hermostua, vaikka meno ei hyvältä tuntuisikaan, Kirmula pohti kisan jälkeen.

Pitkiä välejä olikin tarjolla heti alkuun, sillä lyhyen ykkösvälin jälkeen tuli noin kolmen kilometrin väli, jossa kilpailijoiden reitinvalintataidot joutuivat heti koetukselle.

Kirmula kehui Kirkkonummen Meikon maastoaluetta hienoksi. Yön sade teki jo ennestään vaativan maaston raskaammaksi, ja Kirmulakin totesi välillä joutuneensa uimaan, kun ojissa vettä oli niin paljon. Miesten kisan yllättäjä oli nuori Eetu Savolainen, joka oli neljäs noin 40 sekunnin päässä uransa ensimmäisestä SM-mitalista.

Sari Anttonen oli naisten kisan ylivoimainen. Keuruulainen johti kisaa kakkosväliltä maaliin asti. Eroa toiseksi tulleeseen Saila Kinniin oli maalissa 1.59 ja pronssinaiseen Kanadan Emily Kempiin 2.27. Enimmillään eroa oli jo yli neljä minuuttia, ja lopussa Anttosella oli varaa tehdä pari virhettäkin.

– Pitkillä väleillä piti ottaa aikaa reitinvalinnoille. Yritin etsiä polkua alle mahdollisimman paljon. Kalliot olivat hyväkulkuisia, mutta suot märkiä ja raskaita. Lopussa tuli koukkua, kun kartta oli niin pientä piiperrystä, eikä enää olisi jaksanut tarkasti lukea, Anttonen kertasi kisaurakkaansa maalissa.

Hopeanainen Kinni kehui rataa ja maastoa.

– Mahtava maasto ja rata. Loppuun asti oli pahoja rasteja. Jäin alussa pitkällä kakkosvälillä, kun toteutin reitinvalintaa huonosti, olisi pitänyt mennä suoraviivaisemmin, Kinni arvioi.¨

SM-kisasyksy jatkuu kahden viikon kuluttua sprintillä ja viestillä.

SM-pitkän tulokset