Teinin kisajännitys nousee

Kevään EM-pronssimitalisti Marika Teini tunnustaa kisajännityksen olevan nousussa. Teini starttaa lauantaina MM-kisojen avausmatkalle sprinttiin yhdessä Merja Rantasen ja Sari Anttosen kanssa. Miehissä Suomen kisaurakan aloittavat aamukarsinnassa Mårten Boström, Olli-Pekka Koistinen ja Aleksi Niemi.

– Olo on odottavainen ja jännittynyt, kun ei tiedä, mitä sprintissä tulee vastaan. Olemme saaneet aika vähän ennakkotietoa sprintistä. Toisaalta jännitystä nostaa myös se, että kauden sprinttisuoritukseni ovat olleet aiempaan verrattuna hieman ailahtelevia, Teini tunnustaa.

Ailahtelulle löytyy ainakin yksi syy: Teinin vauhti on kasvanut ja se tuo oman haasteensa nopeatempoiseen kisaan, jossa ei virheaskelia ole varaa ottaa. Teinin toinen MM-startti on tiistain keskimatkalla.

– Olen treenannut molempia matkoja tasapainoisesti. Kovat treenit on tehty suunnistaen. Itä-Suomessa sai hyviä harjoituksia MM-kisojen maastotyypissä, ja on etu, että on pystynyt treenaamaan vastaavassa maastopohjassa.

Strömstadissa tehdyn viimeisen leirijakson jälkeen Teini pystyikin toteamaan tyytyväisenä, että maastopohja ei enää tuntunut yhtä raskaalta kuin aiemmin.

Perjantai-iltana Teinin ajatukset virtaavat avauskisaan, sprinttiin. Finaali kisataan Strömstadin keskustassa lauantai-iltana. Sitä ennen pitää kuitenkin selvittää tie finalistien joukkoon aamun karsinnasta.

– Sprintti on MM-matkoistani paljon herkempi kuin keskimatka. Sprintissä on tavallaan mahdollisuus sekä parempaan että huonompaan, sillä kaikki on niin pienestä kiinni. Keskimatkalla ehtii ajatella toisenkin kerran, mihin on menossa, Teini vertaa.

SK Pohjantähteä edustava Teini piti Jukolan jälkeen palauttavan jakson, sillä kevään näytöt EM-kisoissa ja maailmancupissa olivat kovat.

– Toivottavasti nyt on rakennettu uusi huippukunto, ainakin kroppa on ottanut hyvin vastaan treeniä. Kansainvälisiä kisoja ei ole Jukolan jälkeen käyty, joten ei voi kuin luottaa omaan hyvään fiilikseen.

Teinillä on yksiselitteinen tavoite MM-startteihin.

– Tavoite on tehdä sellaiset suoritukset, johon itse olen tyytyväinen – eli täydellisiä, hän selittää nauraen, ja jatkaa: olen harvoin tyytyväinen, jos virhettä tulee.

EM-pronssi keskimatkalta nosti Teinin yhdeksi MM-kisojen menestyjäkandidaatiksi. Teini ei suostu ottamaan mitalista ylimääräistä kuormaa starttiviivalle.

– Monet varmaan odottavat menestystä. Vaadin paljon itseltäni, eikä minua hetkauta, mitä muut ajattelevat. Nyt on sopiva kisajännitys päällä: tätä on jo odotettu.

Mitä sprinttikisasta on sitten odotettavissa? Aattopäivänä kilpailijoilla oli avoimet ovet kisamaastoon tasapuolisuuden varmistamiseksi. Teinin mukaan siellä ei mitään yllättävää tullut vastaan.

– Lauantaina voi olla yllätyksiäkin. Odotus on, että vaativuutta lisätään aidoilla. Korkeuseroakin on reilusti ja se pitää pystyä huomioimaan reitinvalinnoissa. Sprintissä on opittu hakemaan lyhintä kulkuväylää, mutta nyt korkeuserot tuovat paljon lisähaastetta, Teini korostaa.

Sprinttikarsinta alkaa lauantaina klo 10 ja finaali klo 16.41 Suomen aikaa.

Marika Teini (vas.), Venla Harju ja Sari Anttonen tutkailivat perjantaina tarkasti sprinttimaaston saloja sekä luonnossa että kartan työversiosta.
Marika Teini (vas.), Venla Harju ja Sari Anttonen tutkailivat perjantaina tarkasti sprinttimaaston saloja sekä luonnossa että kartan työversiosta.

Järjestäjien livesivu.

Karsinnan lähtölistat.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail