Suomen nelikko mitalijahtiin

Suomi lähtee tosissaan MM-mitalijahtiin sunnuntain sprinttiviestissä nelikolla Merja Rantanen, Topi Raitanen, Mårten Boström ja Venla Harju. Sprinttiviesti on ollut MM-kisojen ohjelmassa vasta kaksi kertaa, ja Suomen sijoitus oli 2014 Italiassa 8:s ja 2015 Skotlannissa 6:s. Sijoitusten suunta on ollut nousujohteinen, sillä viime syksynä maailmancupin finaalissa Suomi oli hienosti toinen ja kevään EM-kisoissa neljäs.

– Suomi kuuluu MM-kisojen sprinttiviestissä mitalisuosikkeihin – oikeastaan nyt ensimmäistä kertaa, arvioi maajoukkueen valmentaja Antti Harju.

Sprinttiviestejä on juostu kansainvälisesti varsin vähän – vain MM- ja EM-kisoissa sekä maailmancupeissa. Kisa on vielä osin hakenut muotoaan, mutta juoksujärjestys on vakiintunut alkuperäiseen eli naiset aloittavat ja lopettavat viestin miesten hoitaessa keskimmäiset osuudet.

– Tällä järjestyksellä Kansainvälinen suunnistusliitto alkujaan haki enemmän draamaa, Harju toteaa.

Sprinttiviestissä korostuu nelikon roolitus, ja jopa taktiikka. Kova vauhti ja viestiin kuuluvat hajonnat nostavat sprinttiviestin riskitasoa virheisiin. Päätökset on tehtävä nopeasti, ja toteutettava virheittä. Harju korostaa sprinttiviestin aloitusosuuden merkitystä.

– Aloituksessa ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä liikaa. Se on tämän kisan vaikein osuus, sillä porukka on vielä tiiviinä ympärillä, ja omaan työhön pitää pystyä.

Kakkos- ja kolmososuus vaativat Harjun mukaan tasapainoisen suorituksen, jotta kärkitaistelussa ollaan viimeisellä osuudella. Alkuosuuksien isoja eroja ei kovin usein enää ankkuriosuudella umpeen kurota.

– Naisankkureista ehkä Tanskan Maja Alm ja Sveitsin Judith Wyder pystyvät parhaiten eroja kutistamaan, Harju arvioi.

Suomen joukkuetta Harju kuvaa fyysiseksi. MM-ensikertalainen Topi Raitanen saa ympärilleen kokeneemman kolmikon, joista kaikki ovat MM-mitalisteja.

MM-kultamitalia viime vuodelta sprinttiviestissä puolustaa Tanska, jonka lisäksi mitalisuosikeihin voidaan laskea Sveitsi, Ruotsi, Venäjä ja Suomi.

MM-sprinttiviesti alkaa Strömstadin keskusta-alueella sunnuntaina klo 17.50 Suomen aikaa. Noin tunnin sähäkkä kisa on seurattavissa suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja jälkilähetyksenä klo 22.45 alkaen Yle Femmalta.

Lisätietoa järjestäjien MM-sivuilta.