Anna Haatajalle nuorten pitkän matkan maailmanmestaruus

Anna Haataja jatkoi tasapainoisia suorituksia Sveitsin Val Müstairissa juostussa pitkän matkan kilpailussa ja otti nuorten maailmanmestaruuden nimiinsä. Suomalaisittain päivä sujui aurinkoisesti, sillä yhteensä viisi urheilijaa selvitti miehissä ja naisissa tiensä 10 parhaan joukkoon.

Kilpailun alkupäässä lähtenyt Haataja joutui odottamaan kilpailun ratkeamista tunteja.

– Tulosten odottaminen jännitti enemmän kuin kilpailuun lähteminen, mutta odotus oli sen arvoista. Tätä on odotettu neljä vuotta. Mestaruus tuntuu tosi isolta, Haataja iloitsi tulosten selvittyä.

Haataja otti lopulta voiton selvin sävelin runsaasti nuosua sisältäneellä 8,8 kilometrin radalla. Hopeaa 1.50 Haatajan jälkeen nappasi Sveitsin Valerie Aebicher ja pronssia niin ikään sveitsiläinen Sofie Bachmann. Suomalaisista top 10:een selviytyivät myös kuudenneksi juossut Leenukka Hanhijärvi ja sijalle kahdeksan suunnistanut Enni Jalava.

Haataja oli tyytyväinen suoritukseensa joka pysyi hallussa loppuun asti.

– Vaikka alku meni heikommin, jaksoin taistella loppuun asti. Rata oli monipuolinen ja sisälsi niin fyysistä vaativuutta, reitinvalintavälejä kuin tarkkoja rastipisteitä. Tiesin, että pystyn tähän, Haataja kertoi tunnelmia kilpailun jälkeen.

Erityisen haastavuuden rataan toi kilpailujen sijainti yli 2100 metrissä.

– Päivä oli kuuma, minkä lisäksi korkeus teki etenemisestä fyysisesti haastavaa. Juoksu ei tuntunut helpolta, mutta tuskin muillakaan, Haataja kertoi korkean ilmanalan haasteista.

Nykyinen oululainen saavutti kisaviikon avausmatkalla, sprintissä pronssia ja nyt 20-vuotiaan viimeisissä nuorten MM-kilpailuissa tuli vihdoin himottu kultamitali. Haataja ei aio kuitenkaan tuudittautua hyvän olon tunteeseen, sillä kisaviikko jatkuu välipäivän jälkeen vielä kolmella kilpailulla, keskimatkan karsinnalla ja finaalilla sekä viestillä.

– Tänään tuuletellaan, mutta kisaviikko ei ole vielä ohi. Mitalien jälkeen minulla ei ole enää paineita, mutta tottakai hyvät sijat kiinnostavat, Haataja pohdiskeli varovaisesti loppuviikon kilpailuja.

Miesten voitto jälleen Sveitsiin

Miehissä viikon toisen nuorten maailmanmestaruuden nimiinsä otti Sveitsin Joey Hadorn. Myös muut mitalit menivät samoille miehille kuin edelisenä päivänä kun hopeaa otti Sveitsin Thomas Curiger ja pronssia Ruotsin Isac von Krusenstierna. Paras suomalainen oli Topias Ahola sijalla kahdeksan. Aholan ero voittajiin oli yli seitsemän minuuttia. Anton Kuukka oli 10.

Hienon alun kilpailulle saanut Olli Ojanaho sortui radan loppupuolella isoon rastinottovirheeseen ja putosi lopulta sijalle 28. Alaraajavammasta kärsivä Topi Raitanen jätti päivän kilpailun väliin lääkärin konsultaation jälkeen.

Päävalmentaja Antti Örn iloitsi Haatajan mestaruudesta sekä urheilijoiden hyvistä sijoituksista 10 kärjessä.

– Annan mestaruus on älyttömän iso juttu, varsinkin, kun hän on niin monta kertaa ollut todella lähellä. Nuorten Leenukka Hanhijärven ja Enni Jalavan sijoitukset eivät tulleen täydellisillä suorituksillä, mikä antaa osviittaa, että kapasiteettia löytyy. Miehet tekivät tasaista jälkeä, mutta kaikilla tuntui tänään olevan fyysisesti huono päivä. Ojanaholla oli paras jalka tänään, mutta valitettavasti suoritus kaatui virheeseen, Örn analysoi joukkueensa tulosta.

Nuorten MM-kilpailut jatkuvat välipäivän jälkeen keskiviikkona keskimatkan karsinnalla.

Täydelliset tulokset ja lisätietoa kilpailuista: www.jwoc2016.ch

Tulokset, Nuorten MM-pitkä 11.7. Sveitsi, Val Müstair

Naiset

1) Anna Haataja FIN 57.37, 2) Valerie Aebicher SUI 59.27, 3) Sofie Bachmann SUI 1.00.31, 4) Anine Lome NOR 1.02.09, 5) Paula Gross SUI 1.03.50, 6) Leenukka Hanhijärvi FIN 1.04.28, …, 8) Enni Jalava FIN 1.04.32, 23) Lotta Kirvesmies FIN 1.08.16, 32) Emmi Jokela FIN 1.09.27, 55) Karoliina Ukskoski FIN 1.15.08

Miehet

1) Joey Hadorn SUI 1.05.01, 2) Thomas Curiger SUI 1.05.53, 3) Isac von Krusenstierna SWE 1.07.05, 4) Simon Hector SWE 1.08.05, 5) Matous Furst CZE 1.08.08, 6) Dag Blandkjenn NOR 1.11.28, … 8) Topias Ahola FIN 1.12.07, 10) Anton Kuukka FIN 1.12.08, 15) Akseli Ruohola FIN 1.13.10, 21) Tuomas Heikkilä FIN 1.15.05, 28) Olli Ojanaho FIN 1.16.08,