Suunnistus tavoittelee lisää kasvua

Suunnistuksen suosio on noussut viime vuosina erityisesti kuntoliikuntana. Viime vuonna kuntorastisuoritusten määrä ylitti ensimmäistä kertaa 400 000 rajan. Suunnistusliitto haluaa vahvistaa kasvusuuntaa edelleen uudella Suomi suunnistaa -strategialla.

Suomen Suunnistusliiton liittovaltuusto hyväksyi kevätkokouksessaan Helsingissä lajin uuden strategian. Suomi suunnistaa -strategia ohjaa Suunnistusliiton ja koko lajin toimintaa vuosina 2016-20. Uuden strategian ydintavoitteet ovat lajin menestyminen, näkyminen ja kasvaminen.

– Strategian tavoitteena on, että yhä useampi suomalainen suunnistaa. Keskeistä on menestys ja näkyminen. Tavoitteena on, että suunnistus on tasa-arvoinen, hyvinvointia edistävä ja ympäristöystävällinen liikuntamuoto, Suunnistusliiton puheenjohtaja Timo Ritakallio summaa uuden strategian sisällön.

Suunnistus tavoittelee kasvua madaltamalla kynnystä niin lajin harrastamiseen kuin kilpailemiseen.

– Haluamme tuoda suunnistusta ihmisten lähelle. Meillä on runsaasti uusia mahdollisuuksia viedä tapahtumia sinne, missä ihmiset ovat. Kannustamme seuroja yhä enemmän uusiin kokeiluihin myös kilpailutapahtumien joustavuuden lisäämiseksi. Lisäksi luomme kuntosuunnistukselle valtakunnallista tuotetta, Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki kertoo.

Strategian taustalla on lajin toimintaympäristön muuttuminen: lajin harrastamisen painopiste on siirtynyt kilpailutapahtumista kuntosuunnistuksiin.

– Kuntosuunnistus on tehnyt ennätyksiä vuodesta toiseen. Kuntosuunnistajat suunnistavat vuoden jokaisena päivänä neljä kertaa Suomen päästä päähän, joten kyse on merkittävästä asiasta, toimitusjohtaja Ilomäki vertaa.

Uuden strategian lisäksi liittovaltuusto hyväksyi vuoden 2015 tilinpäätöksen, joka oli noin 23 000 euroa alijäämäinen. Tappiosta huolimatta liiton talous on oman pääoman ansiosta edelleen vakaalla pohjalla.