Suomi neljäs EM-viesteissä

Tero Linnainmaa avasi Suomen miesten EM-viestin mallikkaasti.
Tero Linnainmaa avasi Suomen miesten EM-viestin mallikkaasti.

Suomen mitalijahti hiihtosuunnistuksen EM-kisoissa päättyi tuloksetta Itävallan Obertilliachissa. Lauantaina kilpaillussa viestissä Suomen miehet ja naiset olivat viesteissään neljänsiä.

Sekä miesten että naisten viestien voitot menivät Ruotsiin. Naisten viestissä Suomi oli mitalivauhdissa aivan radan loppuosalle asti, mutta Ruotsi, Venäjä ja Norja ehtivät edelle.

Marjut Turunen aloitti Suomen viestin mainiosti, hän tuli vaihtoon toisena Venäjän jälkeen.

– Hajontaerot olivat isoja. Yhden tyhmän reitinvalinnan tein, mutta muuten suoritus oli ihan ok, Turunen summasi avausosuuden.

Toiselta osuudelta Mira Kaskisen edellä vaihtoi Venäjän ykkösjoukkue, joka hylättiin. Takaa kuitenkin Ruotsi ja Norja nousivat mitalitaisteluun mukaan. Kaskinen pohti osuutensa jälkeen vielä reitinvalintaratkaisujaan.

– En ollut varma kaikista reitinvalinnoista. Hiihto oli taas tiukilla – keuhkot käytti kaiken, mitä käytettävissä oli, Kaskinen kertasi viikon päätöskisaa.

Ankkuriosuudella Sonja Mörsky kävi alkumatkasta jo kärjessä, mutta sitten pidempi hajonta ja virheet pudottivat hänet pari sijaa alemmas.

– Yläosassa lähdin kapeata katkouraa ylös, ja se oli hidasta. Ysirastille tein virheen, kun käännyin liian aikaisin joko oiolle tai ylimääräiselle uralle. Se oli pahin virhe, mutta mitali meni vasta toiseksi viimeiseltä rastilta lähtiessä. Luin kartasta, että vasemmalta kierto olisi nopeampi, mutta Norja kiersi oikealta ja pääsi karkuun. Virheisiin se ratkesi, tunnusti Mörsky pettyneenä.

Miesten kisassa Suomi oli kärkikolmikon taustalla koko kisan ajan. Tero Linnainmaa vaihtoi avausosuudelta vielä hyvässä tuntumassa, mutta myöhemmillä osuuksilla ero kärkeen kasvoi.

– Perjantain pitkä matka painoi aika rajusti jaloissa, mutta tiesin, että niin se painaa muillakin. Tänään toiset vaan meni kovempaa, vaikka suoritus oli hyvä, Linnainmaa pohti.

Tuomas Kotro ei pystynyt vastaamaan kärkikolmikon vauhdinpitoon.

– Osa erosta tuli hajonnoilla, osa fysiikalla. Isoin virheeni oli, kun lähdin tienylityksen jälkeen pehmeälle uralle, ja siinä jäin puoli minuuttia, Kotro arvioi.

Ankkuriosuudella Ruotsi karkasi muilta voittoon. Venäjä otti hopeaa ja Norja pronssia. Kun Suomi oli neljäs, oli järjestys kärkinelikon osalta aivan sama miesten ja naisten viestissä. Suomen ankkuri Häkkinen tunnusti, että mitalikolmikkoon ei ollut asiaa.

– Pronssille päästäkseen olisi pitänyt hiihtää pari minuuttia kovempaa kuin Norjan Lars Moholdt ja hän voitti täällä kaikki matkat eli aika loikkaa se olisi vaatinut.

Vuoden kuluttua EM-hiihtosuunnistus kilpaillaan Imatralla.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat, Obertilliach Itävalta

Viesti

Miehet: 1) SWE 1.54.30 (Markus Lundholm, Ulrik Nordberg, Erik Rost), 2) RUS 1.55.29 (Andrei Grigorijev, Eduard Hrennikov, Andrei Lamov), 3) NOR 1.56.34 (Jörgen Madslien, Öyvind Watterdal, Lars Moholdt), 4) FIN 1.58.45 (Tero Linnainmaa, Tuomas Kotro, Janne Häkkinen), 5) SUI 2.01.37, 6) CZE 2.11.12.

Naiset: 1) SWE 1.28.04 (Evelina Wickbom, Magdalena Olsson, Tove Alexandersson), 2) RUS 1.29.22 (Ksenia Tretjakova, Polina Frolova, Julia Tarasenko), 3) NOR 1.30.53 (Marta Ulvensoen, Anna Ulvensoen, Andrine Benjaminsen), 4) FIN 1.31.13 (Marjut Turunen, Mira Kaskinen, Sonja Mörsky), 5) CZE 1.33.47, 6) EST 1.38.58.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail