Suomi mitalitavoittein EM-hiihtosuunnistukseen

Hiihtosuunnistajien kauden päätavoite, EM-kisat Itävallan Obertilliahchissa alkavat runsaan viikon kuluttua. Suomi lähtee kisoihin mitalitavoittein, vaikka joukkueesta puuttuukin kaksi viime kauden maailmanmestaria: Staffan Tunis ja Milka Reponen. Tunis on lopettanut maajoukkueuransa ja Reponen on sivussa selkävaivojen takia.

Maajoukkueen päävalmentaja Eivind Tonna luottaa joukkueen iskukykyyn, sillä kasassa on sopiva sekoitus menestyspotentiaalinsa jo osoittaneita ja nuoria EM-ensikertalaisia.

– Urheilijat ovat asettaneet tavoitteensa korkealle: miehet tavoittelevat vähintään kahta henkilökohtaista mitalia ja naiset mitalia kaikilla matkoilla. Lisäksi tähtäimessä on naisten viestikulta, miesten viestimitali sekä mitali sprinttiviestistä, listaa Tonna urheilijoiden tekemää tavoitelistaa.

EM-kisoissa ensimmäistä kertaa esiintyvät naisista Sanna Pusa ja Mirka Suutari sekä miehistä Jyri Uusitalo ja Tommi Reponen, jolla tosin on jo MM-kokemusta.

– Ensikertalaiset saavat hyvää arvokisakokemusta. Toivottavasti he pystyvät rentoon suoritukseen omalla tasollaan. Opiskelijoiden MM-kisoista palaavat tarvitsevat nyt muutaman lepopäivän. Useimmat joukkueesta sopeutuvat korkeaan ilmanalaan Anterselvan viimeistelyleirillä, Tonna kertaa kisoja edeltävää ohjelmaa.

Yksi hieman normaalista poikkeava ohjelmanumero Tonnalla on takataskussaan EM-kisoja edeltävään aikaan.

– Katsomme uusimman Bond-leffan viimeistelynä, sillä se kuvattiin osittain Obertilliachissa, Tonna virnistää.

Nuorilla tasainen ryhmä

Samaan aikaan aikuisten EM-kisojen kanssa kilpaillaan myös 20-vuotiaiden MM-mitaleista ja 17-vuotiaiden EM-mitaleista. Suomella on molemmissa nuorten kisoissa tasainen joukkue, jossa on useita menestyjäehdokkaita.

– Emme ole vain yhden urheilijan varassa menestyksen suhteen, vaan joukkue on tasainen ja monella on jo kokemusta nuorten arvokisoista. Uskon, että meillä on jokaisessa sarjassa kaikkina kisapäivinä mitalimahdollisuudet, luottaa nuorten valmentaja Tapani Partanen.

Kisat käydään Obertilliachin ampumahiihtostadionin ympäristössä. Partanen ennakoi kisaviikon tarjoavan fyysisesti tiukkaa koitosta.

– Tavoittelimme viime viikonlopun katsastuksen ylimatkoilla vastaavaa fyysistä rasitusta, vaikka korkea ilmanala meiltä puuttuukin. Kisaviikon edetessä kuntotekijät nousevat isoon rooliin. Tarjolla on paljon leveätä luistelu-uraa, jolloin fyysisen kunnon lisäksi reitinvalinnat ovat tärkeitä, summaa Partanen ennakko-odotuksia.

EM-kisat Itävallan Obertilliachissa 29.2.-5.3.

Naiset: Mira Kaskinen Ulvilan Ura, Salla Koskela Lounais-Hämeen Rasti, Sonja Mörsky Haapamäen Urheilijat, Sanna Pusa Haapamäen Urheilijat, Mirka Suutari Kouvolan Suunnistajat, Marjut Turunen SK Vuoksi. Varalla Sari Vääränen Kouvolan Suunnistajat.

Miehet: Janne Häkkinen Suunta Jyväskylä, Tero Linnainmaa Kyrös-Rasti, Tuomas Kotro SK Vuoksi, Tommi Reponen Suunta Jyväskylä, Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat, Jyri Uusitalo Pellon Ponsi. Varalla Misa Tuomaala Suunta Jyväskylä.

Nuorten MM-kisat (20-v) Itävallan Obertilliachissa 29.2.-5.3.

D20: Maiju Kovanen Suunta Jyväskylä, Liisa Nenonen SK Vuoksi, Juliaana Näsi SK Pohjantähti, Noora Räisänen Saloisten Reipas, Roosa Similä SK Vuoksi, Tuuli Suutari Kouvolan Suunnistajat

H20: Anssi Koirikivi RasTiimi, Antti Saikko Lappeen Riento, Samuli Schroderus SK Pohjantähti, Elmeri Toivanen Kouvolan Suunnistajat, Eevert Toivonen Pirkkalan Hiihtäjät, Tommi Härkönen Kajaanin Suunnistajat

Nuorten EM-kisat (17-v) Itävallan Obertilliachissa 29.2.-5.3.

D17: Sanni Oikkonen Ounasvaaran Hiihtoseura, Henna Pylvänäinen Kouvolan Suunnistajat, Siiri Saalo Keravan Urheilijat, Elisa Viholainen Suunta Jyväskylä

H17: Aaro Aho Valkeakosken Haka, Pyry Hyppölä Sotkamon Jymy, Väinö Kotro Kymin Suunnistajat, Niilo Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura

Kisojen ohjelma

29.2.                   sprintti
1.3.                      sprinttiviesti
2.3.                      pitkä matka
4.3.                      keskimatka (yhteislähtö)
5.3.                      viesti

Järjestäjien kisasivut