Suunnistusliitto panostaa talentteihin

Alle 23-vuotiaat suunnistajalupaukset muodostavat suunnistuksen maajoukkueryhmissä oman talenttiryhmän, joka koostuu tulevalla kaudella kahdeksasta urheilijasta. Talenttiryhmä toteuttaa leirityksen osalta samaa ohjelmaa kuin A- ja B-maajoukkue. Tämän lisäksi ryhmällä on muutamia omia, pelkästään talenttiryhmälle suunnattuja leirejä.

Talenttiryhmän tarkoituksena on helpottaa menestyneiden nuorten siirtymistä aikuisten sarjaan ja kohti aikuisten maajoukkuetta.

– Jatkossa talenttiryhmään panostetaan entistä enemmän myös taloudellisesti ja ryhmässä onkin runsaasti potentiaalia tulevaisuutta ajatellen. Meillä on myös mahdollisuus nostaa talenttiryhmään vahvaa kehitystä harjoituskauden aikana esittäneitä urheilijoita kesken käynnissä olevan kauden, Taini kertoo.

Päävalmentaja muistuttaa, että talenttiryhmästä kasvoi ikänsä puolesta ulos peräti kuusi urheilijaa, joista pääosa on jo yltänyt aikuisten SM-mitaleille.

– Jatkamme näiden nuorten urheilijoiden tukemista mahdollistamalla osallistumisen ns. haastajina A- ja B-maajoukkueelle tarjottuun leiritykseen. Lisäksi kutsumme säännöllisesti leiritykseen mukaan talenttiryhmän ulkopuolelle jääneitä nuoria urheilijoita, joille pyrimme tarjoamaan vetoapua matkalla kohti läpimurtoa pääsarjassa, päävalmentaja Juha Taini kertoo.

Uusi kausi, uusi valmentaja

Talenttiryhmän valmennuksesta vastanneen Jarmo Tonderin rinnalla talenttiryhmän uutena valmentajana on aloittanut entinen huippusuunnistaja Reeta-Mari Kolkkala. Hänen vastuualueenaan ovat erityisesti ryhmän naiset, kun taas Tonder keskittyy jatkossa miesten valmentamiseen. Molemmat talenttiryhmän valmentajat toimivat oto-pohjalla.

– Huomasin, että omaa aikaa alkoi olla paljon ja halusin kehittää itseäni, joten olen kouluttautunut valmentajaksi. Nyt oli oikea aika ryhtyä tähän, sillä olen todella motivoitunut. Kiva olla taas tiiviimmin mukana suunnistusporukoissa, siviiliammatiltaan alakoulun opettajana toimiva Kolkkala iloitsee.

Omalla suunnistusurallaan useita MM-mitaleita kerännyt Kolkkalalla on selvä käsitys, mitä tuleva valmentajuus pitää sisällään.

– Leirityksen ja aktiivisen yhteydenpidon lisäksi pystyn antamaan apua valmennukseen, kertomaan omista kokemuksistani ja tietenkin tsemppaan tarpeen tullen näitä nuoria aikuisia. Vaikka naisvalmentaja ei sinällään ole arvo, moni kertoi heti ensimmäisellä leirillä, että minulle on helppo tulla juttelemaan, Kolkkala kertoo tehtävästään.

Kokeneella huippu-urheilijalla on monenlaisia ajatuksia siitä, miten nuorista talenteista saadaan aikuisten menestyjiä.

– Tärkeää on opiskelun ja urheilun sovittaminen, sekä se, että jokaiselle löytyy oma tapa suunnistaa ja harjoitella. Vaikka näillä suunnistajilla on motivaatiota harjoitella ja kehittyä suunnistajina, aikuisiin siirtyminen on monelle iso kynnys. Fyysisen kehityksen lisäksi varsinkin suoritusvarmuuteen tarvitaan vielä tasapainoisuutta, Kolkkala pohdiskelee.

Kolkkalan lisäksi Suunnistusliiton valmennustehtäviin on viime kuukausina palkattu muitakin entisiä maajoukkuehuippuja, sillä Pasi Ikonen toimii nuorten olympiavalmentajana ja Satu Tahvonen nuorten maajoukkueen oto-valmentajana.

Maajoukkueen talenttiryhmä

Miehet: Aleksi Anttolainen Lahden Suunnistajat -37, Miika Kirmula Angelniemen Ankkuri, Elias Kuukka Tampereen Pyrintö, Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö

Naiset: Jannina Gustafsson SK Uusi, Henna-Riikka Haikonen Anttolan Urheilijat, Johanna Hulkkonen SK Uusi, Sanni Kivelä Angelniemen Ankkuri

Valmentajat: Jarmo Tonder ja Reeta-Mari Kolkkala