Suomen naisille MM-viestikultaa

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat päättyivät Tsekissä lauantaina Suomen kultajuhliin. Suomen naiset ottivat viestikultaa joukkueella Ingrid Stengård, Marika Hara ja Susanna Laurila. Suomen takana muut mitalit menivät Venäjälle ja Tsekille.

Miesten viestissä Suomi oli kolmas joukkueella Pekka Niemi, Samuli Saarela, Jussi Laurila. Miesten tiukan viestin käänsi voitoksi Itävalta, joka kukisti Venäjän kahdeksalla ja Suomen 11 sekunnilla.

Naisille viestikultaa.
Naisille viestikultaa.

Stengård avasi viestin vaihtamalla viidentenä neljä minuuttia kärjessä vaihtaneen Ruotsin takana. Välissä olivat etukäteen Suomen kovimmat kilpakumppanit Venäjä ja Tsekki sekä Itävalta.

– Ruotsista en ollut huolissani, sillä heillä oli selkeästi paras ajaja ykkösosuudella. Sen sijaan Tsekkiin ja Venäjään ero kasvoi hieman liian suureksi, mutta onneksi se ei tänään haitannut. Välillä menossa oli pientä epävarmuutta, mutta vältin isommat virheet, Stengård kertasi osuuttaan.

Marika Hara nosti Suomen osuudellaan kärkeen. Hallittu ajo kerrytti eroa Venäjään puoli minuuttia.

– Kakkososuudella muilla kärkimailla oli heikompia ajajia, joten sain heitä vähän hiillostettua. Alussa ajoin mäet tietoisesti rauhassa, ja lopussa pistin kaikki peliin. Tiesimme etukäteen, että omat hyvät ajot riittävät mitaliin, jos kalusto kestää, Hara pohti.

Susanna Laurila lähti ankkuriosuudelle kärjessä ja piti asemansa loppuun asti.

– Lähtiessä jännitti tosi paljon, kun pitkän matkan kärkikaksikko tuli takana. Tein uudella maastoalueella ylimääräisen pikkukierroksen, mutta onneksi muut eivät päässeet ohi, Laurila iloitsi kultamitalistina maalissa.

Edellisen kerran Suomi voitti naisten MM-kultaa 2013 Virossa, silloin samalla joukkueella.

Eroa Venäjään oli lopulta 1.26. Tsekki jäi pronssille 1.32 Suomen takana.

Miesten viesti ratkaistiin viimeisellä osuudella. Pekka Niemi vaihtoi Suomen avausosuudelta viidentenä minuutin päässä kärjestä.

– Alussa tilanteet vaihtelivat paljon ja näin kärkijoukkueita koko ajan. Pystyin ajamaan radan ilman isompia virheitä vaikka eilinen kisa painoi hieman jaloissa. Viesti kuitenkin sytyttää aina, kertoi Niemi.

Samuli Saarela nosti toisella osuudella suomalaiset kärkeen, vaikka tekikin kolmannella rastilla virheen.

– Siinä oli aika tiheästi polkuja enkä saanut heti selvää mitä pitkin pitäisi edetä. Ilman virhettä olisin voinut päästä porukalta karkuun. Loppu tuli kuitenkin hyvin ja pääsin kärkiporukkaan, kertasi Saarela.

Ankkuriosuudella Itävallan Andreas Waldman ajoi loistavasti nostaen joukkueensa ykköspaikalle. Suomen Jussi Laurila kävi tiukkaa vääntöä Anton Foliforovin kanssa häviten venäläiselle kolme sekuntia.

– Lähdin vauhdikkaasti liikkeelle ja yritin katsella miten muilla kulkee. Pääsin ajamaan pitkään yksin mutta sitten näin taas Tsekkiä ja hajonnat tuntuivat menevän hyvin ristiin. Lopussa ei ollut jalkaa vastata Venäjän iskuun mutta tämä pronssi otetaan ilomielin vastaan, iloitsi Laurila.

Nuorten viestissä Suomen miehet ottivat viestipronssia joukkueella Sakari Puolakanaho, Miska Tervala ja Sauli Pietikäinen. Ranska voitti nuorten kisoissa molemmat viestit.

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat, Tsekki Liberec

Viestin tulokset

Naiset: 1) Suomi 2.08.19 (Ingrid Stengård, Marika Hara, Susanna Laurila), 2) Venäjä 2.09.45 (Tatjana Repina, Anastasia Bolshova, Svetlana Poverina), 3) Tsekki 2.09.51 (Renata Paulickova, Marie Brezinova, Martina Tichovska), 4) Ranska 2.15.17, 5) Tanska 2.20.48, 6) Liettua 2.24.23.

Miehet: 1) Itävalta 2.32.15 (Kevin Haselsberger, Bernard Schachinger, Andreas Waldmann), 2) Venäjä 2.32.23 (Ruslan Gritsan, Valeri Gluhov, Anton Foliforov), 3) Suomi 2.32.26 (Pekka Niemi, Samuli Saarela, Jussi Laurila), 4) Tsekki 1.35.06, 5) Ranska 2.35.58, 6) Viro 2.42.00.

Nuorten MM-kisat

Viesti

Naiset: 1) Ranska 2.31.46, 2) Venäjä 2.32.38, 3) Ruotsi 2.39.29, 4) Suomi (Jutta Nurminen, Helena Hakala, Essi Hakala), 5) Tsekki 2.48.21, 6) Itävalta 2.53.38.

Miehet: 1) Ranska 2.33.38, 2) Venäjä 2.36.16, 3) Suomi 2.36.50 (Sakari Puolakanaho, Miska Tervala, Sauli Pietikäinen), 4) Tsekki 2.41.48, 5) Slovakia 2.48.10, 6) Ruotsi 1.50.26.

Kaikki tulokset