Päävalmentaja uskoo joukkueen mitalimahdollisuuksiin

Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini leireili joukkueen kanssa Skotlannissa viimeistelyleirillä paria viikkoa ennen pian koittavia MM-kisoja. Suurin osa joukkueesta käytti leiritilaisuuden hyväkseen, mutta myös kotimaan maastoihin riitti valmistautujia: esimerkiksi Minna Kauppi ja Severi Kymäläinen valmistautuivat kotimaan kamaralla.

Taini oli joukkueen leiripanokseen tyytyväinen. Suuremmilta vammoilta ja sairasteluilta vältyttiin, ja kaikki toivotut harjoitteet saatiin tehtyä.

– Leiri oli onnistunut. Pystyttiin tekemään kaikki ne harjoitukset, mitä oli suunnitelmissa. Totta kai ohjelmia muokataan yksilöllisesti vähän, kun näin lähellä kisoja ollaan.

Taini totesi joukkueen saaneen myös suunnistuksen kuntoon alkukankeuksien jälkeen. MM-kisoihin lähtee nyt aiempaa itsevarmempi joukkue.

– Loppuleiristä saatiin jo hyviä onnistumisia aikaiseksi ja itseluottamusta nostettua sitä kautta.

Viimeistelyleiri oli joukkueelle tärkeä henkisen ja fyysisen valmistautumisen takia. Vaikka joukkue leireili jo kesäkuun lopulla kisamaastoissa, vasta viimeistelyleiri antoi todenmukaisen kuvan siitä, millainen maasto tulee kisan aikana olemaan runsaine kasvillisuuksineen.

Töitä riittää vielä viimeistelyleirinkin jälkeen tehtäväksi kullekin suunnistajalle. Vaikka aika ennen kisoja menee leväten, ei lepo tarkoita pelkkää paikallaanoloa, vaan aineenvaihdunnan pitämiseksi vireänä täytyy pysyä myös liikkeessä.

– Tästä alkaa se varsinainen viimeistelyvaihe, jossa yritetään hakea jokaiselle urheilijalle paras mahdollinen vireystila kisoihin. Tietysti se menee pitkälti palautumisen kautta, yritetään nyt levätä hyvin ja sitten se viimeinen virittely siihen, jotta paras isku on MM-kisojen viivalla.

Joukkue lähtee Skotlantiin tiputellen – kisat alkavat sprintin karsinnalla perjantaina, mutta ensimmäinen maastomatka on vasta tiistaina.

– Kun kisat kestävät viikon, ei sinne oteta kisaajia hotelliin odottelemaan sitä omaa kisaa. Mieluummin niin, että saa rauhassa kotona valmistautua, omissa ympyröissä, ja vasta viimeiset terävimmät harjoitukset kisamaastojen tuntumassa.

Joukkueen valinnassa on ollut tarpeen miettiä myös maapaikkoja, joita Suomella on tällä hetkellä kolme. Maapaikkojen säilymisen edellytyksenä on tasaisuus koko joukkueen suorituksissa. Erityisesti merkitystä on viestikilpailulla, josta pisteitä tulee kaksinkertaisesti henkilökohtaisiin kisoihin nähden.

Koska Skotlannin Invernessissä on kilpailtu useaan otteeseen MM-mitaleista, viimeksi vuonna 1999, on joukkue pystynyt hyödyntämään valmistautumisessa Skotlannissa aiemmin menestyneiden suomalaisurheilijoiden vinkkejä.

Taini uskoo, että jokainen matka on suomalaisille mahdollisuus mitaliin.

– Joka kerta kun on startti, haetaan huippuonnistumisia. Jokaisella matkalla on mahdollisuus menestyä erittäin korkealle. Mun nähdäkseni meillä ei ole yhtään sellaista matkaa, etteikö se olisi mahdollista. Se, tuleeko mitaleita, riippuu paljon siitä, miten urheilijoiden viimeistely onnistuu – saadaanko se kauden paras isku siihen kisaan.