Myös kuntorasteilla ennätystahti

Suunnistuksen suosio on vahvassa kasvussa erityisesti kuntoilulajina. Louna-Jukola takoi huikeat ennätysluvut lähinnä harrastejoukkueiden määrän kasvun ansiosta. Myös viestit viikoittain järjestettävistä kuntorastitapahtumista kertovat suunnistuksen kiinnostavan yhä enemmän suomalaisia liikkujia.

Monin paikoin seurat ovat yllättyneet iloisesti kuntosuunnistajien määrän ylittäessä alkukauden tavoitteet. Esimerkiksi Espoorasteilla alkukesän lukemat kertovat paikoin jopa neljänneksen kasvusta, ja järjestäjien venymiskyky on testattu karttojen riittämiseksi kaikille halukkaille.

– Viime vuodesta keskimääräinen kävijämäärä on noussut noin 300 jo yli 400 ja muutamia kertoja on ollut lähes 500 kävijää. Kasvu on ollut positiivinen yllätys, iloitsee Espoon Akilleksen kuntorastivastaava Vesa Mäntylä.

Hän näkee suunnistuksen suosion taustalla lajin sopivuuden kaikille liikkujille.

– Lisäksi suunnistus on suhteellisen halpaa moneen muuhun lajiin nähden, ja usein seuran jäsenille vielä halvempaa. Kävijämäärien kasvaessa suurin haaste pääkaupunkiseudulla on parkkipaikkojen riittävyys, hän pohtii.

Suunnistusliiton harrastepäällikkö Heikki Liimatainen uskoo suosion kasvun johtuvan hyvistä kokemuksista. Seurat ovat kehittäneet tapahtumiaan ja alkukesän viileä sää sopii sekin suunnistamiseen.

– Suunnistusrata tarjoaa sopivan liikunta-annoksen yhdelle päivälle. Hyvä kokemus välittyy kavereille ja tämä tuo uusia harrastajia. Kuntorasteilla käydessä huomaa, että siellä käy perheitä, pariskuntia ja kaveriporukoita yksittäisten kuntoilijoiden lisäksi, Liimatainen kertoo.

Suunnistusseurat ovat järjestäneet jo muutamia vuosia aktiivisesti aikuisten suunnistuskouluja Jukolaan tähtääville suunnistajille. Jukolan suosio näkyy kuntorasteilla – ja toisinpäin.

– Odotan kuntosuunnistuskäyntien määrän ylittävän tällä vauhdilla selvästi 400 000 ennätysrajan, iloitsee Suunnistusliiton harrastepäällikkö Heikki Liimatainen.

Seurat järjestävät vapaaehtoisvoimin kuntorastitapahtumia noin 3800 maaliskuusta marraskuulle. Tarjonta on viime vuosina kasvanut myös ympärivuotiseksi, sillä talven salliessa monilla paikkakunnilla järjestetään kuntorastitapahtumia sprinttikartoilla.

Valtaosa seurojen järjestämistä kuntosuunnistustapahtumista löytyy Suunnistusliiton kuntorastikalenterista osoitteesta kunto.suunnistus.fi.