Merja Rantanen maailmancup-kiertueelle innolla kisatuntumaa hakemaan

Merja Rantaselle maailmancup-kiertue Norjassa ja Ruotsissa tarjoaa mielenkiintoisen tilannekatsauksen omaan kilpailusuorittamiseen.

– Odotan mielenkiinnolla sitä, mihin rahkeet riittävät ja miten saan pidettyä pään kasassa. SM-keskimatkan finaalissa huomasin, että touhu meinasi lähteä vähän lapasesta. Alkumatkasta saa tehdä paljon töitä, että suoritus menee sopivasti eteenpäin. Toisaalta siihen on suuri nälkä, kun ei ole ollut kisoja. Tuo maastotyyppi ei ole vielä ihan selkärangassa, mutta tässä tehdään kuivaharjoituksia, Rantanen sanoo hymyillen.

Merja Rantanen nousi maailman huipulle esikoisensa Oton syntymän jälkeen. Nyt Vuokatin MM-keskimatkan pronssimitalisti tekee paluuta huipulle Elna-tyttären äitiysloman jälkeen. Tilanne on samantyyppinen, kuin seitsemän vuotta sitten, mutta toisaalta hyvin erilainen.

– Silloin olin raivaamassa tietäni huipulle, silloin kaikki oli aivan uutta. Ei ollut mitään takuita – kuten ei ole nytkään, vaikka kevät on hyvin mennytkin. Nyt kuitenkin tiedän, mitä huipulle pääsy vaatii, mitä tuleman pitää ja mitä pitää tehdä, Rantanen sanoo.

Myös arki on erilaista, kun mukana on yhden sijaan kaksi lasta. Rantaselle äitiysloma tarjosi samalla myös henkisesti tervetulleen tauon huippusuunnistajan arjesta.

– En laittanut itselleni viime vuodelle mitään tavoitteita, annoin itseni vaan rötväillä. Se oli hyvä juttu. Urheilin ja kävin jonkun verran lenkillä, mutta elin normaali-ihmisen elämää. Ei tarvinnut arjessa miettiä pikkujuttuja urheilun kannalta. Suosittelen kyllä kaikille, Rantanen kertoo nauraen.

Huippu-urheiluun kipinä on saanut kehittyä uudelleen pikkuhiljaa, ilman pakkoa. Marras-joulukuussa oli taas aika astua huippu-suunnistajan arkeen. Silloin myös valmentaja Juha Taini ja harjoitusohjelmat astuivat jälleen kuvioon.

– Siitä lähti pyörä pyörimään. Aluksi harjoiteltiin sitä, miten harjoitellaan. Kaksi kertaa päivässä lenkillä käyminenkään ei ole ihan yksinkertaista. Vaati oman aikansa, että muistin taas, mitä huippu-urheilijan elämä on. Iso apu on ollut seurani, Jämsän Retki-Veikkojen yhteisharjoituksista, joita meillä on talvella ollut 1–5 kertaa viikossa. Siellä on tullut jumppaa, juoksua ja suunnistuksia. Seuran jutut ovat olleet hyvä peruspilari, hän kiittää.

Rantasenkin tähtäin on luonnollisesti elokuun alun Skotlannin MM-kilpailuissa. Tulevat kisamaastot ovat olleet tiukasti mielessä.

– Läpi talven ne ovat olleet mielessä. Eilenkin kävin tekemässä suunnistusharjoituksen, jossa haettiin raskasta pohjaa ja mäkeä Skotlantia ajatellen. Se on kesän päätähtäin, mutta ensin täytyy lunastaa liput sinne. Sijoitustavoitteita en ole mihinkään kisoihin pohtinut. Se tulee, mitä tulee, jämsäläinen pohdiskelee.

Suunnistuksen maailmancup jatkuu 3.-7.6. Lisätietoa maailmancupista: http://www.woc2016.se/en/pre/competition