Boström tähyää myös pitkälle matkalle

Mårten Boström tunnetaan erityisesti hyvänä sprinttisuunnistajana. Kuva: Erik Borg

Sprintissä parhaat kansainväliset meriittinsä toistaiseksi napannut Mårten Boström haluaa lähiviikkoina vakuuttaa valmennusjohdon siitä, että menestysmahdollisuuksia on MM-rasteilla Skotlannissa myös pitkällä matkalla.

– En ole vielä ihan vakuuttanut maajoukkueen johtoa siitä, että pystyisin MM-kisoissa pitkällä matkalla tekemään hyvän juoksun. Vaikka 10milassa ja Jukolassa on tullut osuusvoitot molemmissa, en ole henkilökohtaisissa kisoissa saanut vielä niin hyvää juoksua, että maajoukkueen johto uskoisi minun kärkisijoille pystyvän, Boström sanoo

Viestisuoritukset ovat tuoneet uskoa siihen, että vastaava pitää vaan saada siirretyksi myös henkilökohtaiseen kilpailuun. Boström toivoi sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon jo maailmancupissa Norjassa, mutta tuolloin toive ei jalostunut tulokseksi, joka oli 24:s.

– Jäin siitä aika kauas. Suunnistussuorituksen hallinta on kyllä ollut hyvin hanskassa läpi kevään.

Viikonloppuna Jukolassa Boströmin joukkuetta IFK Lidingöä veikkailtiin kärkisijoille, mutta toisin kävi: joukkue oli kuudestoista. Boström tosin kuului joukkueen onnistujiin, sillä hän oli osuutensa nopein.

– Itselläni oli motivaatiota lähteä juoksemaan hyvin. Edelläni pari kaveria juoksivat hyvin, ja se vaan lisäsi motivaatiota. Oma osuus meni hienosti, vaikka ei ihan nappijuoksu ollut, mutta sain kropastani hyvin irti. Jukolassa on sellainen tunnelma, että haluaa juosta hyvin.

Suunnistusmaajoukkue lähti keskiviikkona leirille Skotlantiin hakemaan lisää varmuutta MM-maastotyyppeihin.

– Oman hyvän suorituksen kannalta tärkeintä on, että maasto tuntuu tutulta ja maastotyyppi on hallussa, ja että tietää, mikä on oleellista reitinvalintaa tehtäessä. Että tuntuisi MM-kisoissa sitten kotoisalta, Boström määrittele.

Rohkeutta alamäkiin

Jo toistaiseksi maastotyyppi on hänellä hyvin hallussa, sillä treenit ovat sujuneet. Odotuksissa on ”miellyttävää suunnistusta”. Hän tietää myös, mihin maastossa pitää henkisesti eniten keskittyä.

– Alamäkeen nummea juostessa voi olla aluskasvillisuutta niin, ettei näe pohjaan saakka. Se on ehkä asia, mihin pitää kerätä henkisestikin voimavaroja, että uskaltaa juosta rennosti ja vauhdikkaasti alamäkeen, vaikka ei näe mihin jalkansa laittaa.

Hän on jo pidemmän aikaa mukauttanut harjoitteluaan sen mukaan, että Skotlannin maastoissa kulkisi parhaalla mahdollisella tavalla:

– Aika pitkään olen tehnyt harjoitteita, että pystyisin siellä juoksemaan vauhdikkaasti. En ole niinkään viihtynyt tiellä vaan olen kevään aikana tehnyt pääosan harjoitteista suolla. Jo sitä ennen olen rakentanut keskivartalon voiman hallintaa, jotta pystyisin ja jaksaisin nostaa polvea, kun siellä on paljon aluskasvillisuutta. Jalkojen pitää jauhaa pitkän aikaa tehokkaasti.

Boström mielii MM-kisoissa sprintin lisäksi pitkälle matkalle, sillä hän näkee aikataulunkin puolesta molempiin satsaamisen olevan hyvin toteutettavissa.

– Ensin voi valmistautua sprinttiin, sen jälkeen on aikaa kääntää katseet viestiin ja pitkälle matkalle, jonka haluaisin juosta. Se ei ole ongelma, kun kisat ovat aikataulullisesti selkeästi rytmitetyt. Jos juoksisi sprintin ja keskimatkan, olisi ehkä hankalampaa, sillä ne olisivat liian lähekkäin. Itse en keskimatkaa halua juosta.

Kisojen osalta Boströmin seuraava tärkeä etappi on Kainuun Rastiviikolla, jossa hän hakee hyviä suorituksia ja sitä kautta itseluottamusta.

– Se on oleellisin kisojen puolesta, Boström määrittelee.