Suomen hiihtosuunnistajat jahtaavat mitalia joka MM-matkalta

Hiihtosuunnistuksen MM-kisat alkavat tiistaina Norjassa Hamarin lähistöllä. Avauspäivänä ratkaistaan sprinttiviestin mitalien kohtalo. Suomea avausmatkalla edustaa kaksikko Mira Kaskinen ja Staffan Tunis.

– Kaskinen ja Tunis eivät hiihdä keskiviikon sprinttiä, sillä sprinttiviestin ja sprintin kilpaileminen peräkkäisinä päivinä on huono, mikäli haluaa menestyä torstain pitkällä matkalla, selvittää Suomen maajoukkueen päävalmentaja Eivind Tonna matkavalintoja.

Kaskinen ja Tunis muodostavat yhden etukäteen vahvimmista pareista sprinttiviestissä. Eivind Tonna painottaa, että Suomella on mitaliehdokkaita kaikille matkoille.

– Tärkeintä on nyt löytää flow ja keskittyä omaan suoritukseen. Kun esitämme parastamme, voivat kaikki suomalaiset yltää MM-viikon aikana kymppikärkeen.

Naiset ovat asettaneet tavoitteekseen ottaa mitalin joka matkalta. Miesten tavoite on maltillisempi: kaksi henkilökohtaista MM-mitalia ja viestimitali.

MM-kisat käydään Hamarin lähellä Budorin hiihtokeskuksessa. Tonna arvioi maasto- ja ratatyypin suomalaisille varsin tutuksi, tosin tilanne on sama myös muille vahvoille hiihtosuunnistusmaille.

– Maastossa on yli metri lunta ja paljon uria. Jokaiselle matkalle on löydetty omat erityispiirteet: sprintissä ja sprinttiviestissä urasto on erittäin tiheä, pitkällä matkalla on tarjolla pitkiä reitinvalintavälejä ja rytminvaihdoksia. Yhteislähtönä kilpailtava keskimatka sekä viesti sisältävät enemmän luistelu-uraa ja vaihdoksia teknisen ja nopean alueen välillä, vertailee Tonna tulevia kisamatkoja.

Päävalmentaja on luottavainen MM-viikon suhteen.

– Joukkueessa on potentiaalia saavuttaa asetetut tavoitteet, kunhan keskitymme siihen, mihin itse voimme vaikuttaa eli omaan suoritukseen. Meillä on joukkueen taustalla erittäin hyvä huoltotiimi, joten urheilijat voivat keskittyä karttaan ja maastoon, Tonna ennakoi.

Kaksi vuotta sitten MM-kisat käytiin Kazakstanissa. Sieltä Suomella oli tuomisina kulta, kaksi hopeaa ja kolme pronssia eli yhteensä kuusi mitalia. Norjan MM-kisojen yhteydessä kilpaillaan myös nuorten MM- ja EM-mitaleista.

Suomen joukkue

 MM-kisojen ohjelma

10.2. Sprinttiviesti
11.2. Sprintti
12.2. Pitkä matka
14.2. Keskimatka (yhteislähtö)
15.2. Viesti

Kisasivut

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail