Suunnistuksen näköalapaikka tarjolla

Elokuun viimeisenä päivänä päättyy hakuaika Kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n pääsihteeriksi.  Vaikka kyse on kansainvälisestä postista, on pääsihteerillä ja IOF:n toiminnalla ylipäätään merkittävät vaikutukset myös suomalaisen suunnistuksen kehitysmahdollisuuksiin. Tästä syystä täytyy toivoa, että vakanssille löytyy myös erinomaisia suomalaisia hakijoita.

Itse nostan erityisesti kolme haastetta esiin, mitkä vaikuttavat tulevina vuosina kansainvälisyyden kautta myös suomalaiseen suunnistukseen.

Ensimmäinen haaste on kansainvälisen kilpailukalenterin jatkuva paisuminen. Suunnistukseen tulee jatkuvasti uusia arvokisamatkoja eri lajeihin niin aikuisille kuin nuorille. Tämän kehityksen seuraaminen on osoittautumassa ylivoimaiseksi kaikille maille, mukaan lukien Pohjoismaat. Yksinkertaisesti rahat ja toiminta ei riitä kaikkeen osallistumiseen tulevaisuudessa.

Toisena haasteena on se, kuinka muut maat saadaan televisioinnissa samalle tasolle, missä Suomi on ollut vuosikymmenen. Suomi on aidosti ollut tässä ehdoton edelläkävijä, ja on edelleenkin. Ilman kansainvälistä televisiointia ei ole kansainvälistä huippu-urheilua. Tällä hetkellä suunnistuksen televisioinnista on aidosti kiinnostunut 3-4 maata ja lopuille 70 jäsenmaalle tämä on verrattain yhdentekevä asia. Jotta suunnistus löisi läpi kansainvälisellä televisioinnilla, tarvitaan mukaan isoja potentiaalisia maita mukaan, joista löytyy riittävä potentiaali katsojiksi. Tällaisia maita ovat ne samat maat, joissa ampumahiihto on murtautunut suosituksi TV-lajiksi.

Kolmas suomalaisittain ehkä hieman itsekäs haaste on IOF:n jatkuva laajeneminen. Tänä vuonna uusiksi jäsenmaiksi hyväksyttiin merkittävät suunnistusmaat Azerbaijan, Kamerun, Iran, Uganda ja Nepal. Sinällään kaikki uudet jäsenmaat ovat tervetulleita, mutta käytännössä ”yksi maa, yksi ääni” periaatteella johdetussa järjestössä päätöksenteosta tulee entistä haastavampaa. Käytännössä tämä tarkoittaa haasteita edellä mainittuihin televisioinnin ja kansainvälisen kilpailukalenterin muokkaukselle, mutta myös muille strategisesti tärkeille asioille.

Suunnistukseen tarvitaan yksinkertaisesti vähemmän kilpailuja, mutta parempaa laatua ja näkyvyyttä. Tästä kehityksestä hyötyisivät kaikki lajin parissa toimijat, myös urheilijat.

Lopuksi ne positiiviset puolet. Kansainvälinen suunnistusliitto sijaitsee Suomessa. Työ antaa upeat mahdollisuudet suunnistuksen kansainväliselle näköalapaikalle. Töitä osaavalle kehittäjälle riittää, mutta myös mahdollisuuksiakin on paljon. Suomalaiselle suunnistukselle on eduksi, jos toimeen löytyy hyvä henkilö kotimaasta. Haku päättyy ensi sunnuntaina ja hakuohjeet löytyvät linkistä.

Mika Ilomäki
Mika Ilomäki toimitusjohtaja Suomen Suunnistusliitto
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail