Miika Kirmulalle nuorten MM-kultaa

Angelniemen Ankkurin Miika Kirmula otti  lauantaina nuorten MM-kisojen keskimatkalta kultaa. Kirmula oli jopa ylivoimainen Bulgarian Zheleznicassa käydyssä kisassa. Hän jätti 1.22 hopeaa ottanutta Italian Riccardo Scaletia. Suomen loistopäivän täydensi Olli Ojanaho MM-pronssillaan.

Naisten kisan mestaruus jaettiin Sveitsin Sina Tommerin ja Ruotsin Sara Hagströmin kesken. Tommer oli kisan kuudes lähtijä ja Hagström puolestaan kolmanneksi viimeinen, joten sveitsiläinen joutui jännittämään mestaruuttaan pitkän tovin. Hagström oli ensimmäisissä väliajoissa pari minuuttia sveitsiläisen perässä, mutta huikea loppu nosti hänet lopulta jaetulle kultapallille. Paras suomalainen oli pitkän matkan pronssia napannut Emmi Jokela, joka oli keskimatkalla seitsemäs. Jokela jäi kärkikaksikolle kolmisen minuuttia. Myös Jannina Gustafsson oli kymppisakissa, hän oli yhdeksäs. Suomen naistenkin kokonaispanos oli hieno, sillä kaikki neljä finalistia olivat 20:n joukossa.

Kirmula osoitti hallitsevansa keskimatkan maastotyypin jo perjantain karsinnasta heltisi selkeä voitto. Se toi sopivasti itseluottamusta finaaliin.

– Maltoin mennä rauhassa ja hyvä tuli. Uskomatonta! En olisi uskonut etukäteen, että tämä tulee juuri keskimatkalla, sillä harjoituksissa olen tuskin selvinnyt viiden minuutin pummeilla, mestari ihmetteli maalissa ja tunnusti päänsä olevan pyörällä.

Kirmula malttoi rytmittää kisansa kunnolla: vaativalla radalla virheiden pysyminen pienenä oli menestyksen avain.

– Notkoja on miljoona vierekkäin ja niitä on vaikea hahmottaa. Maltoin pysähtyä ennen rastipistettä, pyöritellä päätä, enkä lähtenyt säntäilemään. Ykköselle otin todella varmasti ja kisa lähti sen jälkeen hyvin käyntiin, Kirmula kertasi.

Olli Ojanaho iloitsi MM-pronssistaan. Hän on 17-vuotiaana yksi nuorten MM-historian nuorimmista mitalisteista. Suoritus ei kuitenkaan nuorta miestä tyydyttänyt.

– Mitali tuntuu hyvältä. Varsinkin, kun Miika voitti. Suorituksesta jäi aika paljon hampaankoloon, sillä pitkällä välillä pukkasin kunnolla kahden minuutin pummin. Siinä ei ollut riittävästi suunnitelmallisuutta, vaan poukkoilin siinä rastivälillä, Ojanaho analysoi kisaansa.

Suomen edellisestä miesten MM-voitosta ehti kulua kolme vuotta. Topias Tiainen voitti 2011 MM-kultaa myös keskimatkalla.

Suomen kokonaispanos MM-keskimatkalla oli mainio. Nuorten valmentaja Markus Lindeqvist oli syystäkin tyytyväinen.

– Paras kisapäivä tähän asti. Joukkueena olemme olleet hyviä tähänkin asti, mutta mitalit ovat olleet tiukassa. Kirmula teki tänään huippujuoksun, jota Ojanaho säesti mainiosti ja muutenkin joukkueen panos oli erittäin hyvä, kehui Lindeqvist suojattejaan.

Nuorten MM-kisat päättyvät sunnuntaina viestin. Suomen joukkueet ovat viestissä seuraavat: Topi Raitanen, Miika Kirmula ja Olli Ojanaho; Arttu Syrjäläinen, Topias Ahola ja Aleksi Niemi sekä naisissa Jannina Gustafsson, Emmi Jokela ja Anna Haataja; Noora Koskinen, Pihla Otsamo ja Henna Skog.

Nuorten MM-kisat, Bulgaria, Keskimatkan tulokset

Miehet: 1) Miika Kirmula FIN 28.58, 2) Riccardo Scalet ITA 30.19, 3) Olli Ojanaho FIN 30.29, 4) Xander Berger AUT 30.44, 5) Nick Hann NZL 30.47, 6) Jonas Egger SUI 30.50, 14) Topi Raitanen 34.12, 25) Aleksi Niemi FIN 36.10, 48) Arttu Syrjäläinen FIN 43.19, 52) Topias Ahola FIN 46.28.

Naiset: 1) Sina Tommer SUI ja Sara Hagström SWE 28.43, 3) Andrea Svensson SWE 29.56, 4) Tilda Johansson SWE 30.01, 5) Gunvor Hov Höydal NOR 30.13, 6) Zoe Harding GBR 30.53, 7) Emmi Jokela FIN 31.58, 9) Jannina Gustafsson FIN 32.33, 17) Noora Koskinen FIN 34.14, 20) Pihla Otsamo FIN 34.39.