Virkeyttä viesteihin

Kevään myötä ilmoittautuminen ja osallistuminen suunnistuksen viesteihin vilkastuu. Suurin osa viestijoukkueista muodostetaan seurajoukkueina, aivan kuten monesti kilpailunjärjestäjä on määrittänyt. Mutta onko näin oltava tulevaisuudessakin vai voitaisiinko seurasidonnaisuudesta luopua viesteissä?

Ajatus tästä ainakin kansallisien viestien kohdalla (poislukien mestaruusviestit) on tullut mieleen, kun olen kuunnellut monia etenkin pienten seurojen tuskailuja siitä, että ei saada joukkuetta aikaan, kun seurassa ei ole tarpeeksi tietyn ikäisiä suunnistajia. Mitä siitä seuraisi, jos olisi yleisesti sallittua muodostaa viesteihin joukkueita vapaasti eri seurojen suunnistajista? Luulen, että viesteihin saataisiin enemmän joukkueita ja sitä kautta pienistäkin viestikilpailuista saattaisi tulla kannattavampia ja mielenkiintoisempia. Voisi myös käydä niin, että helpompi joukkueen muodostaminen innostaisi useampi suunnistamaan entistä enemmän, mikä olisi todella hyvä juttu. Viesteissä on aina toisenlaista tunnelmaa ja jännitystä kuin henkilökohtaisissa kilpailuissa. Jos viesteistä saataisiin nykyistä houkuttelevampia, ei siitä kai olisi haittaa.

Olemme toimineet aina perinteisesti hyvin seurasidonnaisesti, mutta voisimmeko viestien osalla ajatella jatkossa avarammin? Ei kai maailma kaatuisi monenkaan viestin osalta vaikka niihin voisi osallistua eri seurojen yhdistelmäjoukkueilla melko vapaasti? Tärkeintähän on, että viesteissä on mukavaa, jännittävää ja että mahdollisimman moni pääsee mukaan. Seurajoukkuepakko olisi varmastikin hyvä säilyttää joissain viestissä, kuten mestaruusviesteissä. Niin ja saisihan joukkueen tietysti muodostaa ihan puhtaana seurajoukkueenakin, vaikkei olisi pakko.

Voisiko ajatus tuoda uutta eloa viestikilpailuihin? Farmissopimus, jolla on ollut tarkoitus auttaa pieniä seuroja viestijoukkueiden muodostamisessa, ei nykymuodossaan sitä ole ainakaan tehnyt.

Petteri Palmi
Petteri Palmi