EM-kisat alkoivat vastalausekarusellilla

Suunnistuksen EM-kisat Portugalissa saivat torstaina ei-toivotun alun, kun ensimmäisen kisapäivän tuloksista ei päästy yksimielisyyteen iltamyöhään mennessä. Keskimatkan karsintakilpailun jälkeen kuusi maata jätti vastalauseen, jonka mukaan kisan kolme rastia oli väärissä paikoissa. Järjestäjien tutkittua rastien sijainnit, he esittivät illan joukkueenjohtajien kokouksessa alustavien tulosten vahvistamista yhdellä muutoksella. Järjestäjät olivat valmiita nostamaan karsiutuneista vain Bulgarian Kiril Nikolovin A-finaaliin. Joukkueet eivät olleet valmiita tähän ratkaisuun, vaan moni maa jätti vastalauseen, joten asian käsittely jatkuu vielä.

– Järjestäjät myönsivät, että 1. erän yksi rasti oli 30 metriä väärässä paikassa ja antoivat ymmärtää, että muutkin kuin Nikolov pääsevät tästä erästä jatkoon, jos tekevät vastalauseen, Suomen joukkueen päävalmentaja Juha Taini kertoi.

Suomalaisista 1. erässä karsivat Tero Föhr ja Hannu Airila, jotka molemmat selvisivät 17 parhaan joukkoon eli finaaliin. Lisäksi järjestäjät myönsivät, että kaikkien karsintaerien viitoitusta edeltävä rasti oli väärässä paikassa, sen lähimaasto oli huonosti kartoitettu ja viitoitus huonosti merkitty. Tämä virhe ei kuitenkaan aiheuttanut muutoksia alustaviin tuloksiin.

– Suomi teki tästä virheestä vastalauseen ja vaati, että kaikki suomalaiset pitää nostaa finaaliin. Virallisia tuloksia ei vielä ole, ja vasta protestikierroksen jälkeen tiedetään, ketkä pääsevät maanantain finaaliin, arvioi Taini.

Hän muistutti, että tilanne on urheilijoiden kannalta erittäin harmittava.

– Tilanne on urheilijoiden kannalta sääli, ja vaikuttaa varmasti heidän tekemiseensä, kun tulee ylimääräistä epävarmuutta. Järjestäjillä ei ole homma hallinnassa, vaan joka sektorilla on puutteita ja virheitä. Perjantain pitkän matkan karsintaan ei ole vielä lähtöaikoja. Joukkueet jopa tarjoutuivat antamaan pitkän matkan karsintaan valmentajapartion tarkistamaan, ovatko rastit oikeissa paikoissa, Taini kertoi joukkueenjohtajien kokouksen jälkeen.

Erikoiseksi tilanteen teki se, että viime viikonlopun maailmancupin osakilpalussa Espanjassa miesten pitkä matka jouduttiin mitätöimään, kun järjestäjät keräsivät epähuomiossa rasteja maastosta pois, kun kisa oli vielä kesken.

Keskimatkan karsintakisassa suomalaisista alustavien tulosten mukaa jäivät eristään finaaliin selviytyneiden 17 parhaan joukosta Mikko Sirén, Aaro Asikainen ja Marjo Liikanen. Parhaat asemat maanantain finaaliin hankki eränsä toiseksi tullut Tero Föhr ja naisista viidenneksi suunnistaneet Venla Niemi ja Saila Kinni.

Perjantaina EM-kisoissa suunnistetaan pitkän matkan karsinta. Suomalaisista Hannu Airila ei starttaa, vaan hänen tilallaan pitkän matkan karsinnassa juoksee Mikko Sirén.

Alustavat karsintatulokset järjestäjien sivuilla.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail