Yhdeksän ensikertalaista EM-kisoihin

Suunnistuksen kansainvälinen kisakausi on hyvässä vauhdissa, vaikka vasta maaliskuussa ollaankin. Viikonvaihteen maailmancup-avauksen jälkeen maajoukkuesuunnistajat kääntävät katseensa huhtikuisiin EM-kisoihin Portugalissa. Suomesta EM-kisoihin lähtee peräti 23 suunnistajan joukkue, heistä peräti yhdeksän tekee ensiesiintymisensä aikuisten EM-tasolla. Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläistä lukuun ottamatta kaikki ovat esiintyneet Suomi-paidassa vähintään maailmancup-tasolla.

– Joukkueessa on paljon uusia tulokkaita. Se kertoo siitä, että sukupolvenvaihdos on toden teolla alkanut. On kova juttu, että saamme  noin monta uutta arvokisakävijää mukaan. Heillä on nyt hyvä mahdollisuus vakiinnuttaa osakkeitaan kansainvälisen kärjen tuntumassa, maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini korostaa.

Ensikertalaisina EM-mitalijahtiin lähtevät Kymäläisen lisäksi naisista Maija Sianoja, Tuulia Viberg, Anna Närhi ja Marjo Liikanen sekä miehistä Antti Anttonen, Otto Simosas, Mikko Sirén ja Aaro Asikainen. Nuoren ja kokemattomamman joukon rinnalla EM-joukkueessa on useita kokeneita kisakävijöitä. Esimerkiksi Minna Kaupille ja Jani Lakaselle EM-kisat ovat kuudennet. Kullekin EM-matkalle voi osallistua kuusi suomalaista miestä ja naista.

EM-valitut antoivat näyttöjään viime viikonloppuna Turkin maailmancupissa sekä samaan aikaan Portugalissa järjestetyssä Orienteering Meetingissä.

– Kärkiurheilijat on aina helppo valita, mutta Turkin ja Portugalin näyttöjen vertaaminen oli oma haasteensa. Toki se oli tiedossa etukäteen. Näyttöjä vertailtaessa arvioitiin suoritusten kilpailukykyä maailman kärkeen verrattuna. Lisäksi pyrimme huomioimaan urheilijan potentiaalin, Taini listaa.

Suomen huiput ovat helmikuusta lähtien leireilleet Etelä-Euroopassa. Turkin maailmancupin myötä suunnistajien leirikeskus vaihtoi Espanjan puolelta Portugaliin, jossa valtaosa joukkueesta valmistautuu myös EM-kisoihin.

– Portugalin leirikeskuksessa on tarjolla hyvää ja juostavaa maastoa, mutta muuten hieman erilaista kuin EM-kisoissa. Ennen EM-kisoja valitut urheilijat käyvät tekemässä EM-mallimaastoissa muutamia harjoituksia ja hakemassa viimeistä maastotuntumaa kisoja varten, Taini suunnittelee.

Muutama päivä ennen EM-kisoja järjestetään Espanjan Murciassa kaksi maailmancupin osakilpailua, johon Suomen joukkue julkistetaan myöhemmin tällä viikolla.

Suomen joukkue suunnistuksen EM-kisoihin Portugalin Palmelaan 10.16.4.
Naiset: Venla Niemi Tampereen Pyrintö, Maija Sianoja MS Parma, Tuulia Viberg MS Parma, Anna Närhi IFK Göteborg, Marika Teini SK Pohjantähti, Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Marjo Liikanen Rajamäen Rykmentti.

Miehet: Mårten Boström IFK Lidingö, Tuomo Mäkelä Angelniemen Ankkuri, Antti Anttonen Vaajakosken Terä, Otto Simosas OK Orient, Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö, Fredric Portin Paimion Rasti, Jani Lakanen Vaajakosken Terä, Mikko Sirén Angelniemen Ankkuri, Pasi Ikonen Vaajakosken Terä, Aaro Asikainen Kalevan Rasti, Hannu Airila Kalevan Rasti, Tero Föhr Vehkalahden Veikot, Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi.

EM-kisojen ohjelma
10.4. Keskimatkan karsinta
11.4. Pitkän matkan karsinta
12.4. Sprintin karsinta
13.4. Sprintin finaali
14.4. Keskimatkan finaali
15.4. Pitkän matkan finaali
16.4. Viesti

Järjestäjien kisasivut