Maailmancupin päätöspisteet jaossa viikonloppuna

Suunnistuksen maailmancupin päätöskierros kilpaillaan viikonvaihteessa Sveitsin Badenissa. Kansainväliset suunnistushuiput kisaavat lauantaina keskimatkalla ja sunnuntaina sprintissä. Suomen maajoukkueen pääryhmä leireili runsaan viikon ensi kesän MM-maisemissa Italiassa ja matkusti torstaina Asiagosta Sveitsiin. Suomesta suoraan maailmancup-finaaliin saapuivat Minna Kauppi, Jani Lakanen ja Petteri Muukkonen.

– Joukkue on Italian leirin jäljiltä terveenä ja valmis kisoihin. Tuoreena starttiviivalle saapui kolmikko Suomesta, päävalmentaja Juha Taini kertoo Sveitsistä.

Suomalaisista parhaissa asemissa maailmancupin kokonaiskilpailussa ovat sprintin MM-mitalistit Mårten Boström ja Venla Niemi. Molemmat ovat ennen viimeisiä cup-startteja kymmenentenä. Päävalmentaja Taini näkee finaalikierroksella myös kokonaiskilpailusijoituksia tärkeämpiä tavoitteita.

– Tärkeämpää on saada yksittäisiä hyviä tuloksia kansainvälisessä kilpailussa. Sveitsiläisessä maastossa menestyminen vaatii paljon samoja ominaisuuksia kuin yleensä Keski-Euroopassa – myös Italiassa, jossa MM-kisat käydään ensi kesänä. Moni urheilija on vielä hyvässä kunnossa ja näiden kisojen kautta on mahdollisuus rakentaa itseluottamusta tulevaan, Taini korostaa.

Suunnistuksen maailmancup-kausi on ollut ennätyksellisen pitkä. Kausi alkoi tammikuussa Uudesta-Seelannista ja päättyy sunnuntaina Sveitsiin. Taini pitää kautta liian pitkänä.

– On selvää, ettei tässä ole huippu-urheilun näkökulmasta järjen häivää. Suomalaiset näkevät tällä hetkellä maailmancupit hyvinä kansainvälisinä kilpailuina joko MM-kisoihin valmistamassa tai kokemuksen keräämisessä. On toki hyvä päästä mittaamaan omaa tasoaan maailman terävimpään kärkeen tasaisin väliajoin, Taini arvioi.

Suomalaisista kokemustiliään Sveitsissä kartuttavat erityisesti Sari Anttonen ja Tuulia Viberg, joista viimemainittu on ensikertalainen aikuisten arvokisoissa.

Oman mausteensa Sveitsin cup-viikonlopulle antaa se, että 12 viime vuotta maailman huipulla suunnistanut ja yhteensä 23 MM-kultaa voittanut Sveitsin Simone Niggli jättää hyvästit kansainvälisille kilpakentille. Nigglin lisäksi Sveitsin maailmanmestareista myös Mattias Mertz ja Matthias Leonhardt (ent. Müller) ovat ilmoittaneet lopettavansa uransa tähän viikonloppuun.

Maailmancupin kokonaiskilpailun kärjessä ennen viimeisiä osakilpailuja ovat Ruotsin Tove Alexandersson ja Sveitsin Matthias Kyburz. Simone Niggli jahtaa viikonloppuna kahdeksatta maailmancupin kokonaiskilpailun voittoaan, ja on ennen finaaliviikonloppua 51 pistettä Alexanderssonin takana. Kokonaiskilpailun voiton kannalta merkityksellisin on sunnuntain sprintti, jossa jaetaan normaaliosakilpailuun verrattuna tuplapisteet. Cupin pistelaskusääntöjen pohjalta Nigglin kokonaispistemäärä ei lauantain sijoituksen perusteella enää nouse, kun taas Alexandersson voi vielä lisätä eroa Niggliin enintään 20 pisteellä.

Maailmancupin päätöskierroksen sivut
Maailmancupin kokonaiskilpailun pisteet