Kauppi paranteli sijoituksiaan maailmancupissa

Maailmancupin toiseksi viimeinen osakilpailu, keskimatka, käytiin Sveitsin Badenissa lauantaina. Kilpailu jakaantui kolmeen osaan: aluksi tarjolla oli nopeaa tyypillistä sveitsiläistä maastoa, keskiosassa juoksijoita haastettiin erikoisia muotoja sisältävässä kivisessä mäkimaastossa ja loppu oli taas vauhdikasta metsää ja korttelia.

Nigglin 63. maailmancupin osakilpailuvoitto

Tähän viikonloppuun kansainvälisen uransa lopettava sveitsiläinen huippusuunnistaja, Simone Niggli, osoitti jättävänsä kilpauran maailman huipulla. Sveitsiläinen otti selvin sävelin voiton maailmancupin toiseksi viimeisestä osakilpailusta. Osakilpailuvoitto oli hänelle 63:s. Maailmancupia johtava ruotsalainen Tove Alexandersson taktikoi ja jätti viimeistä edeltävän kilpailun väliin, sillä voittoa lukuun ottamatta tarjolla ei olisi juurikaan ollut lisäpisteitä.

Toiseksi keskimatkan kilpailussa kerkesi Ruotsin Annika Billstam ja kolmanneksi Maailmankisoissa hyviä suorituksia tehnyt Ukrainan Nadia Volynska. Paras suomalainen oli syksyn rauhallisesti suunnistuksen ja harjoittelun osalta ottanut Minna Kauppi.

– Minna ei ole fyysisesti kovin hyvässä iskussa ja ilman hyvää valmistautumista mitaleita ei naisissakaan niin vaan oteta. Kuntoon nähden tämä oli hyvä suoritus häneltä. Myös muut naiset tekivät tasapainoisia suorituksia, mutta enää ei olla ihan keskikesän kunnossa ja 10-sakista jäätiin noin 1,5 minuuttia, päävalmentaja Juha Taini arvioi joukkuettaan.

Miehissä MM-kilpailuissa alavireisesti pärjänneet puna-valkoiset näyttivät tehneensä paluun huipulle ja tulosluettelossa kuuden parhaan joukkoon mahtui vain yksi ei-sveitsiläinen, kuudenneksi suunnistanut Ruotsin Gustav Bergman. Parhaiten käkikellomaan miehistä onnistui kokenut Daniel Hubmann, jättänen taakseen niin maailmancupia johtavan Matthias Kyburzin kuin tämän pikkuveljen, kolmanneksi suunnistaneen Andreas Kyburzin. Paras suomalainen oli tuloslistan 20:s Mårten Boström. Eroa Hubmanniiin jäi yli 4 minuuttia.

Sprintterinä tunnettu Boström sai kovasti kiitosta päävalmentajalta.

– Mårten juoksi ehkä uransa parhaan keskimatkan. Hän on fyysisesti vieläkin kovassa kunnossa ja tämän päivän suoritus oli häneltä erittäin kova, Taini analysoi.

Sveitsiläistaistelu maailmancupin voitosta

Naisissa Maailmancupia johtaa Ruotsin Tove Alexandersson, mutta vahvasti toisena, 51 pistettä perässä on Sveitsin Simone Niggli, joka haluaa varmasti päättää uransa 8:een maailmancupin voittoon. Voiton tiellä on huomiseen kilpailuun tuoren jaloin lähtevän Alexanderssonin lisäksi niin ikään ruotsalainen Annika Billstam. Nigglin ja Billstamin ero on 154 pistettä. Ennen tätä päivää 10. ollut Venla Niemi on edelleen paras suomalainen maailmancupissa.

Miehissä maailmancupia johtavan Matthias Kyburzin pahimmat vastustajat ovat sveitsiläiset Daniel Hubmann ja Fabian Hertner.

Maailmancupin päättävästä sprintistä jaetaan tuplapisteet, joten voittajan on mahdollista saada 200 pistettä ja toiseksi tulleen 160 pistettä. Finaalissa kilpailee vain 40. parasta niin miehissä kuin naisissa, joten suomalaisista kilpiluissa nähdään vain osa tämän päivän juoksijoista.

Maailmancupin päättävästä sprintistä on tarjolla niin televisiokuvaa kuin tulosten live-seurantaa osoitteessa: http://o-worldcup.ch/en/

Maailmancupin tilanne päivittyy Kansainvälisen suunnistusliiton sivuille:http://iof.6prog.org/WC_Home.aspx?HOW=F

Maailmancupin 12. osakilpailu, keskimatka, Sveitsi, Baden

Naiset
1) Simone Niggli SUI 36.07, 2) Annika Billstam SWE 37.44, 3) Nadia Volynska UKR 37.59, 4) Karolin Ohlsson SWE 38.47, 5) Minna Kauppi FIN 38.51, 6) Rahel Friedrich SUI 39.13, …, 19) Venla Niemi 41.10, 24) Anni-Maija Fincke 41.35, 28) Saila Kinni 42.14, 35) Riina Kuuselo 43.13, 36) Tuulia Viberg 43.21, 40) Sari Anttonen 44.47, 42) Sofia Haajanen 45.18

Miehet
1) Daniel Hubmann SUI 36.15, 2) Matthias Kyburz SUI 36.45, 3) Andreas Kyburz SUI 36.45, 4) Fabian Hertner SUI 36.50, 5) Matthias Merz SUI 37.09, 6) Gustav Bergman SWE 37.58, …, 20) Mårten Boström 40.18, 21) Jani Lakanen 40.29,  24) Tero Föhr 41.07, 27) Petteri Muukkonen 41.14, 39) Jere Pajunen 42.46