Suuren urheilujuhlan tuntua?

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut Virossa oli ja meni, ja voipi olla, että monelta Rakverelaiselta jäi huomaamatta, että kaupungissa järjestettiin maailmanmestaruuskilpailut. Tosin kilpailut olivatkin sijoittuneet neljälle eri paikkakunnalle ja vain viesti ajettiin aivan Rakveren keskustassa. Paikallisesta näkyvyydestä kertonee se, että kilpailujen yleisö taisi pääosin koostua urheilijoiden omista kannustusjoukoista. Paikallista väriä kilpailukeskukseen toi järjestäjien lisäksi vain muutama ehkä jopa varta vasten paikalle saapunut tarharyhmä.

Virolaisia ei toki sovi syyttää kilpailujen näkyvyydestä, sillä tuskin laji on siellä sen tunnetumpi kuin Suomessakaan. Ainakin jotain uutisointia paikallislehdessä oli ja taisi paikallinen televisiokin olla kuvaamassa ainakin pitkän matkan maaliintuloja. Toisaalta olisi kilpailujen näkyvyys edes keskuskaupungissa voinut olla parempi: läheisestä ostoskeskuksesta löytyi yksi pieni mainos ja muuten paikalliset saattoivat ehkä törmätä MM-tunnelmaan erehtyessään kilpailupäivänä keskikaupungille ja siellä kiitäviin pyöräsuunnistajiin. Kilpailujen palkintojenjakokin järjestettiin hyvin suljetussa tilassa pienen paikallisen kahvilan takapihalla.

Kaiken kaikkiaan pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuihin osallistui 26 maata ja lähes 300 urheilijaa, joten aivan pienistä mittelöistä ei ollut kyse. Monelle urheilijalla MM-kilpailut ovat kauden päätavoite ja siihen panostetaan niin aikaa kuin rahaa. Pyörän huolto tai maailmancupin kiertäminen vaatii isoa rahallista satsausta. Eikä niitä mitaleitakaan niin vaan oteta, vaikka siltä voi nykyisellä aallonharjalla tuntuakin. Ei tarvitse katsoa montakaan vuotta taaksepäin kuin MM-mitalisaldo oli merkittävästi vähäisempi.

Suomalaiset ovat tehneet selvästi jotain oikein, että nykyiseen tilanteeseen on päästy. Tulevaisuudessa kilpailu kiristynee entisestään. Tästä antaa viitteitä mm. Ruotsin tuleminen mukaan mitalikamppailuihin. Tällä hetkellä Ruotsissa järjestetäänkin enemmän pyöräsuunnistuskilpailuja kuin Suomessa.

Jotta Suomen hyvä mitalivire jatkuisi tulevaisuudessakin, tarvitaan innokkaiden harrastajien lisäksi hyvät olosuhteet harrastaa lajia. Ja ennen kaikkia menestyneet urheilijat tarvitsevat sen arvostuksen, minkä he suorituksillaan ansaitsevat. Suuret onnittelut siis kaikille mitaleita MM-mittelöistä ottaneille urheilijoille ja paljon jaksamista ja mitalisadetta tuleviin vuosiin.

Paula Lehtomäki
Paula Lehtomäki
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail