Suunnistuksen nuorten maajoukkuevalmennukseen uudistuksia

Suomalaisen suunnistuksen menestystrendi on ollut viime vuosina lupaavasti nouseva. Osoituksena siitä on aikuismaajoukkueen menestys Vuokatin kotikisoissa sekä nuorten nouseva trendi nuorten MM- ja EM-kilpailuissa. Jotta nuorten nouseva trendi säilyy, on toimintaa edelleen kehitettävä ja tehostettava. Seuraavassa on esitelty nuorten maajoukkueen toimintaan tulevia muutoksia ja muuta perusinfoa vuodelle 2014.

Henkilökohtaiset valmentajat mukaan toimintaan

Jo pitkään suomalaisessa suunnistuksessa henkilökohtaisten valmentajien rooli on ollut liian pieni. Useat urheilijat ovat lisäksi valmentautuneet jopa omatoimisesti ja se on näkynyt muun muassa suoritustason ailahteluna ja harjoittelun yksipuolisuutena. Myös vuorovaikutus Suunnistusliiton valmentajien ja henkilökohtaisten valmentajien välillä on ollut riittämätöntä.

Kauden 2014 ryhmävalinnat tehdään lokakuun alkupuolella. Nuorten maajoukkueeseen kuuluvilta urheilijoilta edellytetään henkilökohtainen valmentaja, joka myös sitoutuu maajoukkueen toimintaan. Tämä tarkoittaa osallistumista kotimaan leiritykseen yhdessä urheilijan kanssa ja harjoittelun suunnitelmallisuutta. Henkilökohtaisten valmentajien osalta leirimaksut tullaan pitämään minimissä. Lisäksi valmentajia kannustetaan päivittämään osaamistaan porrastamalla leirien omavastuita koulutustason mukaan.

Panostus nuoriin

Nuorten maajoukkueen ryhmäkoko tulee kasvamaan 24 urheilijaan kaudella 2014. Ryhmään tullaan valitsemaan aiempaa enemmän nuoria 15–18-vuotiaita suunnistajia. Tarkoituksena on päästä vaikuttamaan ja ohjaamaan potentiaalisempien nuorien urheilijoiden valmentautumista yhä aikaisemmassa vaiheessa matkalla kohti huippu-urheilu-uraa. Tavoitteena on, että nuoret suunnistajat olisivat valmiimpia saavuttamaan aikuismaajoukkuetason nopeammin pääsarjaan siirtyessä. Resurssien salliessa ja urheilijatilanteesta riippuen ryhmäkoko voi tulevaisuudessa vielä kasvaa.

Harjoittelun seurantaa tehostetaan

Nuorten maajoukkueeseen kuuluvien harjoittelua, sen suunnittelua ja toteutusta, tullaan seuraamaan aikaisempaa tiiviimmin. Lisäksi ryhmäläisiltä edellytetään säännöllistä ominaisuuksien testausta ja raportointia. Tavoitteena on ohjata harjoittelua oikeaan suuntaan ja varmistaa tärkeiden ominaisuuksien kehittyminen harjoituskauden aikana.

Leiritys kaudella 2014

Nuorten maajoukkueen leiritys koostuu neljästä kotimaan teemaleiristä sekä kahdesta nuorten MM-kilpailuihin valmistavasta leiristä. Lisäksi Pohjola-ryhmälle järjestetään helmikuussa leiri Suunnistusliiton harjoituskeskuksessa Portugalin Monte Gordossa. Ensimmäinen teemaleiri järjestetään 15.–17.11.2013 osittain Rastitreffien yhteydessä. Toinen teemaleiri on suunnistusvalmennusseminaarin yhteydessä Vierumäellä 24.–26.1.2014. Kolmas ja neljäs teemaleiri pidetään huhti- ja elokuussa Turussa. Nuorten MM-kilpailuihin valittu joukkue leireilee lisäksi Rovaniemellä Leimaus-leirin yhteydessä viritellen kuntoaan ja fiilistään kohti Bulgarian MM-kisoja.

Pääkilpailut kaudella 2014

Kaudella 2014 nuorten maajoukkueen pääkilpailuja ovat kesäkuun lopulla Makedoniassa järjestettävät nuorten EM-kilpailut ja heinäkuun lopulla Bulgariassa pidettävät nuorten MM-kilpailut. EM-kilpailuihin lähetetään 16- ja 18-vuotiaiden joukkueet.  Myös ensi kaudella on mahdollista juosta molemmissa kilpailuissa, jos urheilijan näytöt siihen antavat myöden.

Joukkueet nuorten arvokilpailuihin tullaan valitsemaan näyttökilpailuiden sekä kauden 2013 kansainvälisen menestymisen perusteella. Näyttökilpailuja tulee nuorten MM-kilpailuiden osalta olemaan kuusi, joista kaksi juostaan toukokuussa Bulgariassa. Nuorten EM-kilpailuiden osalta näyttökilpailuja on viisi, jotkajuostaan kotimaassa. Lisäksi nuorten MM-kilpailuihin valitut 18- tai 16-sarjalaiset valitaan suoraan EM-kilpailuihin. Tarkat valintaohjeet ja tiedot näyttökilpailuista julkaistaan SSL:n sivuilla marras-joulukuulla.

Valmennukseen muutoksia

Pitkään nuorten maajoukkueen valmennuksessa mukana ollut Jarno Parkkinen keskittyy tulevaisuudessa siviilitöihinsä ja omaan urheilu-uraansa. Tulevalla kaudella valmennuksesta vastaavat Markus Lindeqvist ja Antti Örn. Lindeqvistin vastuulla on ryhmäläisten taito- ja psyykkinen valmennus, Örnillä fyysinen valmennus. Tämä kaikki tapahtuu luonnollisesti yhteistyössä henkilökohtaisten valmentajien kanssa.  Päävalmentaja Juha Taini sekä apuvalmentaja Antti Harju osallistuvat myös nuorten maajoukkueen kotimaan teemaleireille. Tavoitteena on lisätä nuorten- ja aikuismaajoukkueen vuorovaikutusta ja auttaa urheilijoiden siirtymävaihetta nuorista aikuisiin.

Lisätietoja:
Markus Lindeqvist, p. 044 363 5082
Antti Örn, p. 044 515 5505