Juha Taini jatkaa suunnistuksen päävalmentajana

Suunnistajat heinäkuisissa MM-kotikisoissa mainioon menestykseen luotsannut Juha Taini jatkaa maajoukkueen päävalmentajana. Taini ja Suunnistusliitto ovat allekirjoittaneet kolmivuotisen jatkosopimuksen eli Tainin sopimus on katkolla kauden 2016 jälkeen.

– Kolme vuotta on riittävän pitkä periodi saada jotain aikaiseksi. Nyt on aika paljon muutosta ilmassa, kun esimerkiksi MM-kisojen karsintajärjestelmä muuttuu ja sprinttiviesti tulee mukaan MM-ohjelmaan. Lisäksi erityisesti miesten maajoukkueessa on tietyllä lailla sukupolven vaihdos käynnissä, Taini muistuttaa.

Seuraavan kolmivuotiskautensa aikana päävalmentaja Taini haluaa panostaa aiempaa enemmän nuorten valmennuksen tukemiseen. Tämän mahdollistaa se, että tähän asti lähinnä maajoukkueen huoltopuolesta vastannut Petteri Vuorinen ottaa vastuun leirien ja kisamatkojen järjestelyistä.

– Osallistun jatkossa aiempaa enemmän myös nuorten valmennuksen tukemiseen, jotta saamme nostettua enemmän nuoria urheilijoita maajoukkueeseen ja saamme heitä menestymään myös arvokisoissa. Tavoitteena on nopeuttaa suomalaisten nuorten nousua kansainvälisen kärjen tuntumaan, Taini selvittää.

Maajoukkueen kausi on vielä kesken, sillä lokakuun alussa Sveitsissä kilpaillaan maailmancupin finaalikierros. Taini arvioi, että kotikisapanostuksessa kasvatettu maajoukkuerinki kapenee jonkin verran valmistauduttaessa ensi kesän MM-kisoihin Italiaan.

– Kansainvälinen menestys on se kriteeri, jonka perusteella maajoukkuevalintoja tehdään. Ehkä hieman painotamme myös ikäjakaumaa ajatellen tulevia valintoja pitkällä jänteellä, Taini ennakoi.

Päävalmentaja on suunnitellut jatkoa myös Vuokatin MM-valmistautumisessa lanseeratulle leirikeskustoiminnalle. Espanjassa pari kuukautta toiminut leirikeskus antoi Tainin mukaan hyvää oppia tuleviin MM-valmistautumisiin.

– Leirikeskus etelässä vaikutti MM-kisojen onnistumisiin. Erityisesti se näkyi suunnistusharjoittelun määrän nousuna. Ensimmäisenä vuotena oli hieman liikaa innokkuutta, eikä osattu vielä harjoitella niin kuin leirikeskuksessa pitää. Toisena vuonna tässäkin ollaan viisaampia ja leirikeskuksemme on ensi keväänä Portugalissa, Taini kertoo.

Leirikeskuksen toiminta ajoittuu huhtikuun 9.-16. Portugalissa järjestettävien EM-kisojen alle ja siellä pidetään Tainin mukaan myös EM-katsastukset. MM-kisat kilpaillaan 2014 Italiassa, 2015 Iso-Britanniassa ja 2016 Ruotsissa.

– Seuraavat MM-kisat ovat aina ykköstähtäin, vaikka rakennammekin tulevaisuutta pitkäjänteisesti ja panostamme nuoriin. Silti pääfokus on aikuismaajoukkueen menestyminen, Taini tarkentaa.

Tainin työparina maajoukkueessa jatkaa Antti Harju, joka toimii myös suunnistuksen nuorten olympiavalmentajana.