Jokela ja Raitanen parhaina suomalaisina kahdeksansia

Nuorten MM-kisat alkoivat Tshekin Hradec Kralovessa maanantaina pitkän matkan kilpailulla. Sekä miesten että naisten kilpailussa suomalaisittain paras sijoitus oli kahdeksas. Naisten kisassa sen nappasi Emmi Jokela ja miesten kisassa Topi Raitanen.

Jokela jäi kisan voittaneelle Ruotsin Lisa Risbylle yli neljä minuuttia. Myös Henna-Riikka Haikonen ylsi 10 joukkoon ollen kymmenes. Ruotsi otti kaksoisvoiton, sillä Risbyn takana toiseksi suunnisti Sara Hagström. Kolmas oli Venäjän Ekaterina Savkina.

Miesten kisassa Topi Raitanen jäi kisan voittaneelle, Puolan Piotr Parfianowiczille, reilun neljä minuuttia. Toiseksi parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Elias Kuukka, joka oli 18.

– Kokonaistulokseen olen oikeinkin tyytyväinen. Aikalailla laajalla rintamalla onnistuttiin. Kaikki tekivät hallittuja suorituksia, kehui joukkueen päävalmentaja Markus Lindeqvist.

Kilpailu käytiin perinteisessä keskieurooppalaisessa maastossa, jossa fyysisyys oli valttia.

– Viimevuosia kun katsoo, niin tällaiset ovat olleet meille hankalia. On paljon isoja mäkiä ja ratkaisut tapahtuvat reitinvalinnoilla. Rastinotot eivät ole niin hankalia. Tällaisessa maastossa pitää jaksaa juosta kovaa, jos haluaa pärjätä.

Suomella on kisoissa varsin kokematon joukkue, sillä naisista vain Henna-Riikka Haikosella, Johanna Hulkkosella ja Jannina Gustafssonilla on aikaisemmin startteja nuorten MM-kisoista.

– Emmi ja Topi, jotka sijoittuivat nyt kahdeksansiksi, ovat vasta 17-vuotiaita, joten näyttää oikein hyvältä, Lindeqvist sanoi.

Pitkän matka kilpailu kesti kauan. Ensimmäiset lähtivät metsään jo puolikymmenen, viimeiset vasta kolmen jälkeen. Jälkipään lähtijöillä olikin pitkä aika odotella lähtökynnyksellä.

– Huomasi, että meillä ne, jotka lähtivät alkupäässä suoriutuivat paremmin. Esimerkiksi Lauri Nenonen joutui odottamaan kolme tuntia starttiaan. Ensimmäisen kisan startissa on vielä lisäjännitystä ja pitkän odottelun aikan tulee ravintoasiatkin vastaan.

Huomenna tiistaina on keskimatkan karsinta. Edessä on erilainen maasto ja erilainen kilpailu.

– Odotettavissa on tosi tekninen ja melko hidaskulkuinen rinnesuunnistus. Mitä vaan voi sattua, mutta ei sen pitäisi meille huonommin sopia kuin tämänpäiväisen. Tärkeintä on, että porukka on henkisesti riittävän latautunut, ennakoi Lindeqvist huomista karsintaa.
Kattavat kisasivut http://www.jwoc2013.cz/

Nuorten MM-kisat, pitkä matka, naiset
1) Lisa Risby SWE 60.42.0, 2) Sara Hagström SWE +0.47, 3) Ekaterina Savkina RUS +0.54, 4)Isia Basset FRA +1.33, 5) Ita Klingenberg DEN +3.35, 6) Cecilie Friber Klysner DEN +3.48… 8) Emmi Jokela +4.07… 10) Henna-Riikka Haikonen +4.48… 19) Johanna Hulkkonen +7.32… 36) Jannina Gustafsson +10.19… 42) Anna Haataja +11.29… 58) Elli Peltomäki +13.30

Miehet:
1) Piotr Parfianowicz POL 69.21, 2) Florian Schneider SUI +1.16, 3) Andrey Kozyrev RUS +2:22, 4) Borger Melsom NOR +2.31, 5) Christoph Meier SUI +2.55, 6) Anton Johansson SWE +3.42… 8) Topi Raitanen FIN +4.18…18) Elias Kuukka +6.18…24) Aleksi Anttolainen + 6.53… 27) Aleksi Niemi +7.01… 39) Lauri Nenonen + 9.17… 44) Arto Talvinen +10.04.