Kauppi piti etumatkansa, Tranchand nousi miesten voittoon

Suunnistuksen Huippuliiga päättyi lauantaina odotetusti Minna Kaupin voittoon. Kauppi oli neljän osakilpailun liigassa lyömätön. Sen sijaan miesten kisassa nähtiin jonkinasteinen yllätys, kun Ranskan Frederic Tranchand nousi takaa-ajon viimeisenä lähtijänä koko kisaletkan ykköseksi.

Kaupin voitto ei Tampereen Teiskossa tullut itsestäänselvyytenä, sillä Venla Niemi teki kisasta liigafinaalin arvoisen. Niemi starttasi 1.44 Kaupin takaa, mutta kuroi ennen puoliväliä Kaupin etumatkan kiinni.

– Yllätyin siinä, kun sain Minnan kiinni. Seuraavalla kerralla pitää olla henkisesti valmiimpi, naurahti Niemi ja tunnusti Kaupin tehneen lopun eron juoksemalla.

Niemi kuitenkin kellotti finaalikisan nopeimman ajan.

Kauppi tuuletti maalisuoran kärrynpyörillä Huippuliigan voittoaan 59 sekunnin turvin.

– Pikkuvirheitä siellä tuli. Tässä maastossa piti olla koko ajan tarkkana, ei siellä vauhtia pystynyt pitämään, Kauppi kertasi kisaansa.

Naisten yhteiskisan kolmanneksi nousi Saila Kinni, joka jäi kärkikaksikolle yli neljä minuuttia. Kinni oli vahvin pitkän letkan loppukirissä, jossa Merja Rantanen kaatui kiveen ja putosi useita sijoja.

Miesten kisassa mentiin melkoista letkajenkkaa. Ranskan Frederic Tranchand starttasi kisaan viimeisenä miehenä 3.20 kärkimies Mårten Boströmin perään. Tranchandilla oli Huippuliigan starteista takanaan ainoastaan Lohjan kolmas osakilpailu, jossa ranskalainen sprintin MM-pronssimies vuodelta 2010 oli 33:s. Teiskossa hän nousi letkan takaa mukaan taisteluun kärkipaikasta.

– Strategianani oli tehdä hyvää työtä, en niinkään ajatellut voittoa ennen kisaa. Kun radan loppuvaiheessa tajusin olevani hyvillä paikoilla, jouduin vähän muuttamaan taktiikkaani, Tranchand tunnusti.

Topi Anjala jäi loppukirissä Tranchandille neljä sekuntia. Lopun pitkäksi venyneistä leimauksista huolimatta kooveeläinen ei selitellyt.

– Kyllä tämä tänään ratkesi toisten paremmuuteen.

Tuomas Tervo oli kisan kolmas ja keltaisen kärkiliivin Boström lopulta viides.

Kisan tulossivut