Katsastukset ulkomailla ovat kova haaste nuorille

Kolmatta kertaa perättäin Suomi katsastaa nuorten MM-kilpailuihin MM-kilpailuiden isäntämaassa. Tällä kertaa katsastukset juostaan siis Tsekissä 4.–5.6.. Ohjelmassa ovat keskimatkan ja pitkän matkan katsastukset. Sprintin katsastus juostaan kotiinpaluun jälkeen perjantaina 7.6. Turku Sprintin yhteydessä. Katsastusten vienti ulkomaille on SSL:n strateginen linjaus, jolla pyritään valmistamaan suomalaisnuoria keskieurooppalaiseen suunnistukseen niin nuorten arvokilpailuja kuin aikuisiän arvokilpailuja varten.

Katsastukset ulkomailla ovat kova haaste nuorille. Edessä siintävä ja houkutteleva MM-kisalippu luo painetta suorituksiin. Lisäksi keskieurooppalaiset maastotyypit ovat meille suomalaisille vieraampia. Suunnistuksen toimintamallit eivät tule samalla lailla selkäytimestä kuin kotisuomessa. Oman haasteensa katsastusten maastotyyppeihin tutustumiseen toi myöhäinen kevät. Maalis-huhtikuun taitteen harjoitusleirillämme kaikki keskimatkan ja pitkän matkan mallimaastot olivat vielä paksun lumipeitteen alla, emmekä siksi päässeet niihin tutustumaan. Vanhojen karttojen tutkailu ja etukäteen tehtävä pohdinta omasta suunnistustekniikasta kyseisissä maastoissa nouseekin tärkeään rooliin. Erityisellä keskittymisellä kannattaa suhtautua myös mallisuunnistuksiin, jotka teemme katsastuksia edeltävinä päivinä. Mallisuunnistuksissa kannattaa toki suunnistaa normaalistikin rastivälejä, mutta aikaa kannattaa käyttää myös kartan kuvaustyyliin tutustumiseen ja maaston havainnointiin ihan kävelyvauhdilla. Mitkä ovat maastosta erottuvat kohteet? Miten eri kasvillisuudet on kuvattu ja miltä ne näyttävät maastossa? Mikä on niiden kulkukelpoisuus?

Viimevuotinen katsastusmatka Slovakiassa oli opettavainen. Radat olivat erittäin haastavat ja katsastusten tulokset olivat paikoin yllättäviä. Tsekki ei tee poikkeusta ainakaan ratojen haastavuudessa. Keskimatka on keskieurooppalaisen runsasrastinen ja tekninen. Radat risteilevät kiviä, jyrkänteitä, tiheikköjä ja tyhjiä alueita sisältävässä rinteessä. Pitkä matka taas haastaa reitinvalinnoillaan ja korkeuseroillaan. Jyrkkiä mäkiä säästävät reitinvalinnat (omille ominaisuuksille sopivat reitinvalinnat), hyvä fysiikka ja keskittymisen säilyttäminen 70 minuuttia nousevat keskiöön.

Toivon, että nuoret pystyvät rentoihin suorituksiin. Kaikkihan tiedämme, että rentous on huippusuoritusten avaintekijöitä. Olennaista on myös mennä suunnistustehtävien ehdoilla, siis tarvittaessa hidastaa kunnolla kun maaston ja kartan yhteys sitä vaatii. Vieraammassa maastotyypissä suoritus voi myös tuntua tökkivämmältä kuin kotisuomessa. Siihenkin kannatta valmistautua, jottei kilpailun aikana turhautuisi ja jättäisi jotain tilanteessa tarvittavaa tekemättä. Virheettömien suoritusten puolesta kannattaa taistella, sillä ne palkitaan varmasti. Ja onnistuneet suunnistussuoritukset saavutetaan vain tiukasti suunnistustöitä paiskimalla. Tsemppiä kaikille nuorille MM-katsastuksiin! Mennään katsastuksiin hyvällä fiiliksellä ja yhteishengellä.

Lähtölistoja, kilpailuohjeita, vanhoja karttoja ja myöhemmin tuloksia voi tutkailla Suunnistusliiton Huippu-sivustolta.

Markus Lindeqvist
Markus Lindeqvist Nuorten Pohjola-ryhmän valmentaja