Milka Leppäsalmi parhaan suomalaisena seitsemäs

Ei ollut suomalaisten päivä keskiviikkona, kun Kazakstanissa kisattiin keskimatkan maailmanmestaruuksista. Venäjä otti naisten kisassa kaksoisvoiton Anastasia Kravchenkon ja Tatiana Kozlovan voimin. Paras suomalainen oli seitsemänneksi sijoittunut Milka Leppäsalmi.

Miesten kisassa voiton vei eilisen tapaan Ruotsin Peter Arnesson. Arnesson oli ylivoimainen, sillä hän voitti toiseksi tulleen Venäjän Andrei Lamovin kahdella minuutilla. Paras suomalainen oli Hannu-Pekka Pukema, joka oli kahdeksas.

Keskimatkan kisa Ridderissä Kazakstanissa käytiin aivan kaameassa kelissä. Vettä satoi kaatamalla ja tuuli oli niin kova, että se kaatoi puita. Kisassa kahdeksanneksi sijoittunut Mervi Pesu sanoi, ettei ole koskaan ennen hiihtänyt vastaavissa olosuhteissa.

– En ole koskaan kisannut tällaisessa kelissä. Urille oli kaatuneena puita, joita piti kiertää, eikä tällaista vesisadettakaan ole ollut. Ei kellään varmaan ollut suksikalustoakaan tällaiseen vesikeliin, sanoi Pesu.

Kisapaikalla pitkämuistiset kertoivat, että vuonna 2008, kun Ridderissä edellisen kerran järjestettiin hiihtosuunnistuksen MM-kisat, niin silloin viimeisenä päivänä satoi myös. Ei tosin niin paljon kuin tänään, mutta kuitenkin. Mitään uutta tämä ei siis ollut näissä maisemissa.

Suomalaiset kärsivät kisassa aikaisista lähtönumeroista. Rankin mukaan arvottu lähtöjärjestys heitti Pesun ja Leppäsalmen starttaamaan puolessa välissä lähtölistaa. Pesu otti kisan aikana melkein kaikki edellä lähteneet heikommat kiinni ja joutui käytännössä ladunavaajaksi.

– Huomasi, että ne urat, joissa oli hiihdetty, olivat paljon liukkaampia. Jossain alamäessä piti ihan lykkiä, kun ei meinannut eteenpäin päästä. Sauvatkin menivät läpi ja upposivat syvälle lumeen, harmitteli Pesu.

Pesu sanoi, että tuli koko matkan sujuvasti, eikä hän tehnyt suurempia virheitä.

– Reitinvalinnoista ei tietenkään tiedä, mutta vauhdin pitäisi riittää kärjen kanssa samaa tahtiin. Se on tällä kaudella jo nähty.

Milka Leppäsalmi harmitteli samaa kuin Pesu. Hän myönsi, että eroa kärkeen tuli sen verran paljon, yli kolme minuuttia, että ei sitä olisi pelkällä paremmalla lähtönumerolla kiritty kiinni. Mutta huonon lähtönumeron takia, hän jäi ainakin kuuden parhaimman ulkopuolelle.

– Harmittaa aina olla se, joka jää ensimmäisenä ulkopuolelle palkintojenjaosta. Muuten minulta oli keskivertokisa, sanoi Leppäsalmi, joka oli eilen sprinttikisassa kahdeksas.

Hiihtosuunnistuksen MM-kisat keskimatka, Ridder Kazakstan:
Naiset: 1) Anastasia Kravchenko RUS 53.37, 2) Tatiana Kozlova RUS 54,57, 3) Josefine Engström SWE 55.25, 4) Mariya Kechkina RUS 56.04, 5) Polina Malchikova RUS 56.36, 6) Tove Alexandersson SWE 56.51, 7) Milka Leppäsalmi 57.03, 8) Mervi Pesu 57.10, 10) Marjut Turunen 57.44, 11) Sonja Mörsky 59.18