Minna Kauppi palkittiin Vuoden suunnistajana

Suunnistusliitto palkitsi vuoden parhaita gaalatilaisuudessa lauantaina Vuokatissa. Vuoden parhaana suunnistajana palkittiin itseoikeutetusti Minna Kauppi. Asikkalan Raikkaan suunnistaja voitti kesällä Sveitsin MM-kisoissa keskimatkalta kultaa ja pitkältä matkalta hopeaa sekä keväällä EM-kisoissa keskimatkalta ja viestistä hopeaa ja pitkältä matkalta pronssia. Valinta vuoden parhaaksi oli Kaupille jo uran viides. Edelliset valinnat tulivat vuosina 2007–2010.

Kaupin tavoin myös muiden suunnistuslajien parhaat olivat tänäkin vuonna lajiensa kansainvälistä eliittiä. Hiihtosuunnistajien ylivoimainen ykkönen oli Staffan Tunis, joka voitti helmikuussa EM-kultaa sprintistä, pitkältä matkalta ja viestistä sekä kauden päätteeksi maailmancupin kokonaiskilpailun. Pyöräsuunnistajien ykkönen oli Samuli Saarela, joka otti MM-kisoissa peräti kolmannen peräkkäisen keskimatkan maailmanmestaruuden. Sen lisäksi Saarela kuului MM-kultaa voittaneeseen viestijoukkueeseen. Tarkkuussuunnistaja Pekka Seppä puolestaan otti Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalin paralympialuokassa sijoittumalla toiseksi Skotlannissa. Seppä myös kuului joukkuekultaa voittaneeseen kolmikkoon.

Vuoden valmentajana palkittiin Kalevan Rastin Antti Harju. Harju on oman huippu-urheilu-uransa päättymisen jälkeen määrätietoisesti ja tarmokkaasti siirtynyt valmentajaksi.  Hän on myös maajoukkueen kakkosvalmentaja ja nuorten olympiavalmentaja Tampereella. Hänen henkilökohtaisiin valmennettaviin kuuluvat muun muassa Venla Niemi ja Hannu Airila.

Vuoden seurana Suunnistusliitto palkitsi Kooveen, jolla on monipuolista ja laadukas toimintaa kaupungissa Tampereella eri lajien keskinäisen kilpailun puristuksissa. Seuralla on A-maajoukkuesuunnistajia kolmessa huippusuunnistuslajissa: niin suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa kuin pyöräsuunnistuksessa. Seura myös järjestää säännöllisesti kansallisia arvokisoja.

Kansainvälisen Suunnistusliiton IOF:n hallituksen jäsen Timo Ritakallio valittiin Vuoden suunnistushenkilönä.  Ritakallio on vahva taustavaikuttaja lajin markkinoinnissa. Suunnistussäätiön valtuuskunnan puheenjohtajana Ritakallio on vienyt säätiötä erinomaisesti eteenpäin. Henkilökohtaisesti Ritakallio perusti puolisonsa Maaritin kanssa Suunnistussäätiöön nimeään kantavan rahaston, josta tuetaan vuosittain lasten ja nuorten suunnistusta.

Vuoden PR-tapahtuman palkinto meni Valio-Jukolalle. Pihkaniskojen ja Keravan Urheilijoiden järjestämä Jukola onnistui kaikin puolin erinomaisesti: radat olivat huippuluokkaa, viestissä tehtiin osanottoennätys, näkyvyys pääkaupunkiseudulla oli hyvä ja tv-lähetykset onnistuivat. Vuoden suunnistustoimittajan palkinto myönnettiin YLE:n toimittajalle Jussi Eskolalle, joka hoitaa tv-lähetysten selostuksen asiantuntevasti ja kansantajuisesti vuosi toisensa jälkeen.

Vuoden ratamestarina Suunnistusliitto palkitsi Jarmo Jokilan, joka toimi kesällä Nuorten Jukolan ratamestarina. Jokila on tehnyt pitkän uran ratamestari- ja valvojatehtävissä. Vuoden kartta/kartoittaja -palkinto annettiin Jussi Silvennoiselle. Silvennoinen on tehnyt useiden vuosikymmenten ajan ansiokasta kartoitustyötä. Tämän vuoden SM-viestikartta oli upea kartta neitseelliseen maastoon.

Vuoden ohjaaja löytyy tänä vuonna Varsinais-Suomesta. Angelniemen Ankkurin Anu Reiman on useita vuosia toiminut seuransa nuorisopäällikkönä ja nuorisovastaavana. Hän on innostava ja kannustava ohjaaja sekä nuorille että seuran muille ohjaajille. Vuoden ohjaajalla on myös erityisen iso rooli Salon ja Turun alueella seurojen välisessä yhteistyössä.  Vuonna 1995 liikenneonnettomuudessa menehtyneen maajoukkuesuunnistajan Mika Kuisman mukaan nimetyn rehdin maajoukkuesuunnistajan palkinnon sai tänä vuonna Tuomo Mäkelä.

Kiertopalkintojen lisäksi Suunnistusliitto muisti ansioituneita toimijoitaan kauden päätöstilaisuudessa kunniamaininnoin sekä erilaisin stipendein.

Suunnistusliiton palkitut 2012:

Vuoden suunnistaja: Minna Kauppi, Asikkalan Raikas
Vuoden hiihtosuunnistaja: Staffan Tunis, IF Femman
Vuoden pyöräsuunnistaja: Samuli Saarela, Kokkolan Suunnistajat
Vuoden tarkkuussuunnistaja: Pekka Seppä, Suunta-Sepot
Vuoden valmentaja: Antti Harju, Kalevan Rasti
Vuoden seura: Koovee
Vuoden suunnistushenkilö: Timo Ritakallio
Suunnistuksen PR-tapahtuma: Valio-Jukola
Vuoden suunnistustoimittaja: Jussi Eskola, YLE
Vuoden ratamestari: Jarmo Jokila, Mynämäen Suunnistajat -52
Vuoden kartoittaja/kartta: Jussi Silvennoinen
Vuoden ohjaaja: Anu Reiman, Angelniemen Ankkuri
Mika Kuisman muistopalkinto: Tuomo Mäkelä, Angelniemen Ankkuri
SSL:n kunniamaininta: Ounasvaaran Hiihtoseuran juniorit