Ikonen kertoi avoimesti ongelmistaan

Suunnistaja Pasi Ikonen on keskiviikon Keskisuomalaisen avoimessa haastattelussa kertonut omista terveysongelmistaan, jotka vaikuttivat hänen jäämiseensä pois suunnistusmaajoukkueen toiminnasta ja joiden takia hänen kilpailukautensa oli rikkonainen. Ikonen kertoi haastattelussa murtuneensa paineiden alla. Hän sanoi olevansa henkisesti hukassa ja kärsivänsä mielenterveysongelmista, jotka ovat purkautuneet muun muassa alkoholinkäyttöön.

Ikosen ongelmat ovat olleet suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Tainin ja Suunnistusliiton johdon tiedossa.

– Urheilijan yksityiselämään tai terveyteen liittyvät asiat ovat henkilökohtaisia, eikä päävalmentaja voi niitä puida julkisuudessa ilman urheilijan lupaa. Ikosen ongelmat ovat olleet tiedossamme ja olemme pyrkineet tukemaan häntä, jotta asiat selviäisivät. Olemme sopineet, että Ikonen valmistautuu seuraavaan kauteen maajoukkueen valmennusryhmien ulkopuolella, jotta voi rauhassa keskittyä harjoitteluun ilman maajoukkueen kilpailu- ja leirirumban tuomaa lisäpainetta, Taini kertoo.

Tainin mukaan Ikonen saa edelleen täyden henkisen tuen Suunnistusliitosta, vaikka ei toistaiseksi maajoukkueryhmiin kuulukaan.

– Emme halua jättää urheilijaa tässäkään tilanteessa yksin. Omat ja ulkopuolisten aiheuttamat paineet kuormittavat huippu-urheilijaa henkisesti, ja joskus niiden purkamiseen käytetään myös sellaisia kanavia, jotka eivät ole eduksi huippu-urheilu-uralle. Toivottavasti Pasin avoimuus ja rohkeus tässä asiassa helpottaa hänen toipumisprosessiaan, Taini toivoo.

Ikosen kausi 2012 oli rikkonainen. Hän kilpaili maajoukkueessa sekä EM- että MM-kisoissa. MM-Sveitsissä hän osallistui keskimatkan kilpailuun, jossa oli toiseksi parhaana suomalaisena sijalla 17.

– Maajoukkuetehtävissä meillä ei ole Pasin kanssa ollut ongelmia, ei alkoholin eikä minkään muunkaan suhteen, Taini korostaa.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail