Suomella vaisu avaus NORT:ssa

Nordic Orienteering Tourin ensimmäinen osakilpailu, sprintti Norjan Oslossa, ei sujunut suomalaisittain aivan toivotun kaltaisesti. Naisten kisassa paras suomalainen oli 10:s sijoittunut Merja Rantanen. Karsinnan neljäs Minna Kauppi epäonnistui ja oli lopputuloksissa vasta 13:s. Kilpailun voitti Sveitsin Simone Niggli. Toinen oli Tanskan Emma Klingenberg ja kolmas Norjan Anne Margrethe Hausken Nordberg.

– Merjalla oli pienestä kiinni parempi sijoitus. Hänellä tuli kaksi pienehköä virhettä rasteilla. Minnalla oli väsynyt päivä. Hän ei jaksanut puristaa ja sen myötä tuli virheitä, selvitti maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini naisten kilpailua.

Miesten kisassa Fredric Portin oli tiukasti kiinni jopa mitalisijassa, mutta toiseksi viimeisellä rastivälillä tuli paha virhe, jossa hän menetti parikymmentä sekuntia.

– Portin lähti juoksemaan jo kohti viimeistä rastia, kun hän yhtäkkiä huomasi, että yksi rasti vielä puuttui ja hän joutui palaamaan. Siinä meni sijoituksia, harmitteli Taini Portinin tekemää virhettä.

– Samassa kohdassa Jani Lakanen teki virheen, jonka hän huomasi vasta maalissa ja hänet hylättiin. Siinä oli paljon rastiväliviivoja ja rasti oli sellaisen rakennuksen takana, kertoi Taini.

Portin oli kuitenkin paras suomalainen ollen 12:s. Kisan voitti Norjan Olav Lundanes vain sekunnin erolla ennen Sveitsin Matthias Kyburzia.

– Virheestä huolimatta Portinille itselleen oli tärkeää nähdä, että hän pysyy ihan kärjen vauhdissa.

Holmenkollenin hiihtostadionin ympäristössä kulkeneella reitillä oli kovia korkeuseroja ja sprinttikisaksi rata kulki paljon myös metsässä.

– Tänään oli kohtuullisen yksinkertainen sprintti, mutta meille tuli liikaa pieniä reitinvalinta virheitä. Tiukassa sekuntitaistelussa se sitten pudottaa sijoituksia, summasi Taini.

Pohjoismaiden kiertue jatkuu huomenna sunnuntaina Oslossa keskimatkan kilpailulla.

1) Simone Niggli SUI 16.22, 2) Emma Klingenberg DEN +0.20, 3) Anne Margrethe Hausken Nordberg NOR +0.22, 4) Ida Bobach DEN +0.36, 5 Ines Brodmann SUI +0.48, 6) Tove Alexandersson SWE +0.59…10) Merja Rantanen +1.04… 13) Minna Kauppi +1.09… 19) Sofia Haajanen +1.33… 21) Heini Wennman +1.40… 25) Saila Kinni +1.45… 28) Venla Niemi +2.14

1) Olav Lundanes NOR 15.14, 2) Matthias Kyburz SUI +0.01, 3) William Lind SWE +0.37, 4) Øystein Kvaal Østerbø NOR +0.39, 5) Matthias Merz SUI +0.44, 6) Gustav Bergman SWE +0.46… 12) Fredric Portin +1.09… 19) Tuomo Mäkelä +1.24… 20) Tuomas Tervo +1.26…29) Tero Föhr +2.08