Teitkö samoin kuin maailmanmestari?

Urheiluvuosi on parhaimmillaan. Monella oli rasti ruudussa Jukolan viestin kohdalla. Keväisten suunnistuksen EM-kisojen jälkeen seurattiin jalkapallon EM-kisoja ja yleisurheilun vastaavia kisoja Helsingissä ja pian alkaa suunnistuksen MM-kisat Sveitsissä. Pian niiden jälkeen meidät liimaa television eteen Lontoon olympialaiset. Myös monien muiden lajien otteluita, kilpailuita ja sarjoja on käynnissä pohjoisen pallonpuoliskon nauttiessa kesäajasta. Urheilun ystävät iloitsevat tapahtumista ja niiden seurattavuudesta ja onpa tänä vuonna ollut mahdollisuus käydä seuraamassa kaksia kisoja paikanpäälläkin, kun sekä jääkiekon MM-kisat että yleisurheilun EM-kisat on järjestetty Helsingissä.

Itsekin olen yllämainittuja kisoja seurannut ja päässyt osaa paikallekin seuraamaan. Kuten Timo ja Hanna aiemmin kirjoittivat, tunnelma aistitaan parhaiten paikanpäällä. Aivan omalle tasolle elämys nousee, kun itse pääsee tapahtumaan osanottajaksi. Harvalla meistä on mahdollisuus osallistua urheilijana EM- tai MM-kisoihin, mutta suunnistuksen yksi hienous on, että jopa tämän tason kilpailuissa pääsee katsojakin osallistumaan tapahtumaan urheilijan näkövinkkelistä yleisökisojen merkeissä. Jukolan viestin tapaan ei ihan samoille radoille mestareiden kanssa pääse, mutta samoihin maastoihin kuitenkin. Oman kokemuksen perusteella avautuu huippujen suoritukset paremmin. Urheilijoiden kommentteja kuunnellessa nyökyttelee ymmärtäväisenä, ”juuri niin, se minullakin oli vaikeaa” ja ”ahaa, hän keksi käyttää siinä tuota ratkaisua, kylläpä hän on taitava”.

Huippusuunnistajat tulevat lähemmäksi ja samaistuttavammiksi ”yhteisten” kokemusten kautta. Vaikka oman suorituksen eroa mitataan maajoukkuesuunnistajiin kalenterilla, voi samassa paikassa tulleiden tai samanlaisten virheiden tai onnistumisten kohdalla todeta tehneensä ”maailmanmestarit”.

Ensi vuoden MM-kisat Vuokatissa tarjoavat meille innokkaille suunnistuksen ystäville mahtavan mahdollisuuden jakaa kokemus maailman parhaiden suunnistajien kanssa. Kainuun rastiviikko järjestetään samoissa maastoissa MM-kisojen kanssa ja on aikataulutettu niin, että jokainen voi sekä kisata itse että seurata huippujen mitalitaistoa. Ilmoittautuminen ensi vuoden rastiviikolle alkaa tämän vuoden rastiviikon aikaan. Itse yli 20 vuotta Kainuun rastiviikkoa kiertäneenä olen varmasti mukana tekemässä ”venlaniemet, minnakaupit ja sofiahaajaset”.

-Paula Partanen-

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail