MM-sprintin ennakko: avausmatka Sveitsin juhlaa?

Lausannen MM-kisojen avausmatka sprintti on katettu sveitsiläisen Simone Nigglin mestaruudelle. Ruotsalaisen Helena Janssonin kausi on mennyt loukkaantumisten takia alakanttiin ja viime vuoden mestari, ruotsalainen Linnea Gustafsson, ei ole mukana ollenkaan.
Simone Niggli on voittanut tänä vuonna kaikki viisi ensimmäistä maailmancupin osakilpailua eli myös kaikki kolme EM-kisojen henkilökohtaista matkaa. Suunnistuksen MM-kilpailut järjestettiin Sveitsissä viimeksi vuonna 2003, jolloin Niggli voitti kaikki neljä kilpailua eli sprintin, keskimatkan, pitkän matkan ja viestin.

Suomen Minna Kauppi on käytännössä ainoa, joka voi tällä hetkellä voittaa hyvän suorituksen tehneen Nigglin, mutta Kauppi jättää viisaasti sprintin väliin. Kaikkien matkojen juokseminen on epäinhimillinen rääkki ja Niggli olikin EM-viestissä eli kisaviikon seitsemännessä kilpailussa jo ihan poikki.
Naisten hopeasta käydään tasainen taistelu
Minna_Sofia_Venla
Minna Kauppi, Sofia Haajanen ja Venla Niemi Suunnistusliiton MM-infossa. Haajanen ja Niemi suunnistavat sprinttiä Marika Teinin lisäksi. Kaikilla kolmella nuorella naisella on hyvät mahdollisuudet kymmenen joukkoon sprintissä.

MM-kisojen sprinttiä ennakoi mitä parhaiten pari viikkoa sitten Sveitsissä suunnistettu maailmancupin sprintti. Tuloslista oli seuraava: 1) Simone Niggli SUI, 2) Maja Alm DEN, 3) Tove Alexandersson SWE, 4) Venla Niemi FIN.

Ruotsin Tove Alexandersson juoksi vielä perjantaina nuorten MM-viestiä Slovakiassa, eikä hän juokse lauantain sprinttiä Sveitsissä vaan keskittyy keskimatkalle. Toisin sanoen MM-kisojen esikisassa Suomen Venla Niemi oli kolmas! Kyseessä oli tietenkin Niemen kaikkien aikojen paras maailmancupin sijoitus, mutta niin rennolta ja realistisen luottavaiselta Niemi vaikuttaa ennen kisoja, ettei samanlainen sprinttisuoritus tulisi yllätyksenä.

Naisten sprintin veikkaus:
1) Simone Niggli SUI, 2) Maja Alm DEN, 3) Venla Niemi FIN, 4) Helena Jansson SWE, 5) Annika Billstam SWE, 6) Ines Brodmann SUI.

Lysell, Kyburz vai Merz?

Miesten sprintissä sveitsiläisillä on itse asiassa yhtä hyvät mahdollisuudet mestaruuteen kuin naisissa, sillä Sveitsin sprinttikolmikosta kuka tahansa voi voittaa.

Miesten sprintin voittoon tarvitaan huikeaa vauhtia. Ruotsalainen Jerker Lysell juoksi ennen MM-kisoja 5000 m 14.16,45. Britti Scott Fraser pani kuitenkin paremmaksi juoksemalla 14.09,75. Tuomas Tervo voitti juuri Fraserin sprintin MM-katsastuksessa Tampereella. Tervolta on nähty huikeita sprinttijuoksuja. Joko nyt lähtisi MM-kisoissa?

Kotikisojen kannustus siivittänee Matthiaksen voittoon, mutta kenet heistä?

Miesten sprintin veikkaus:

1) Matthias Merz SUI, 2) Matthias Kyburz SUI, 3) Jerker Lysell SWE, 4) Matthias Müller SUI, 5) Scott Fraser GBR 6) Tuomas Tervo FIN.

-Juuso Metsälä-