MM-pitkän matkan ennakko: orjantappuroita ja nokkosia

Mittelland on tasankoalue Sveitsissä Juravuorten ja Alppien välissä. Alueen maastoja kutsutaan Mittelland-maastoksi. Maastotyypin erityispiirteitä ovat suomalaisittain suuret korkeuserot, tiheä polkuverkosto ja äkisti vaihteleva kasvillisuus. Tiheiköt eli kartalla tumman vihreät alueet ovat usein kuusimetsää. Vihreä pystyviivoitus kuvaa usein orjantappuroita ja avoimet keltaiset alueet taas ovat heinikkoisia, eikä nokkosilta voi välttyä. Reitinvalinnoissa korostuu kulkukelpoisuuden arviointi. Rastinotoissa taas korostuu loppupään lähtöasema. Kun alkupään lähtijä etsii rastia heinikosta, juoksee loppupään lähtijä uraa rastille.

MM-pitkä matka juostiin vastaavassa maastotyypissä edellisissä Sveitsin kotikisoissa 2003. Silloin mestarit olivat kotimaan Simone Niggli ja Thomas Bührer. Tällä kertaa miesten mestarin nimi vaihtuu, mutta kansalaisuus voi säilyä samana – nämä maastot ovat sveitsiläisten selkärangassa.

Merzin viimeinen näytös?

Matthias Merz on ollut sveitsiläisen miessuunnistuksen keulakuva edellisten kotikisojen jälkeen yhdessä Daniel Hubmannin kanssa. Merz on pitkän matkan maailmanmestari vuosimallia 2007. Samana vuonna MM-sprintissä tuli hopeaa ja samalla kaavalla Merz saattaa olla pitkän matkan valtias Sveitsissä, Lausannen MM-sprintistä kun tuli jo hopeaa. Hopealle Merz suunnisti myös aikaisemmin tänä vuonna EM-pitkällä matkalla. 28-vuotiaan Merzin suunnistusuran lopettamisesta levisi huhuja jo pari vuotta sitten. Olisi samaan aikaan karua ja komeaa, jos Merz päättäisi uransa pitkän matkan mestaruuteen, vaikka hän juoksee tietenkin vielä Sveitsin ankkurina MM-viestissä. Viimeinen näytös tai ei, Merzin suoritus pitkällä matkalla on sveitsiläistä laatua.

Olav Lundenes voitti pitkän matkan EM-kultaa keväällä ja karsintaeränsä MM-pitkällä matkalla ylivoimaisesti. Lundanes lanseerasi EM-kisoissa uuden tavan arvioida rastivälin nopein reitti: se on Lundanesin reitti. Niin ylivoimaista vauhtia Norjan kotikisoissa 2010 pitkän matkan mestaruutta juhlinut Lundanes piti. Toisen pitkän matkan mestaruuden tiellä seisoo kuitenkin melkein koko Sveitsin armeija tai ainakin sen kolmen hengen valiojoukko.

Kolmannelle sijalle olisi tarjolla myös sveitsiläistä laatua eli Matthias Kyburz ja Fabian Hertner, joka pitää vahvuutenaan juuri pitkän matkan loppupuoliskoa – kun muut väsyvät. Hertner onkin ennen kilpailua tyytyväinen, että matkaa on 18,3 kilometriä ja ratamestarin ihanneaika 96 minuuttia. Kyburz voitti jo sprintin, joten nuorella sveitsiläisellä ei ole mitään hävittävää. Myös Hertner suunnisti jo kolmanneksi keskimatkalla.

Edgars Bertuks järjesti todellisen yllätyksen keskimatkalla ja voitti sen. Toisaalta samanlaisia yllätyksiä ovat olleet myös norjalaisten Holger Hott Johansenin ja Carl Waaler Kaasin keskimatkan voitot 2006 ja 2010. Bertuks voitti pitkän matkan karsintaeränsä, joten latvialaista kannattaa seurata tarkasti myös pitkällä matkalla.

Suomen urheilijoista Tuomas Tervo on profiloitunut sprinttimieheksi ja hän juoksee pitkän matkan vain, koska muita ei löytynyt. Tervolle hyvä tavoite olisi parantaa sprintin sijoitusta, joka oli 23. Tuomo Mäkelän kuudes sija sprintissä hiljentää valintakohua, jossa pitkälle matkalle ei aluksi saatu kolmea juoksijaa. Keskimatkan jälkeen Jarkko Huovilan pääta vaaditaan vadille, mutta vielä ennen MM-kisoja Huovilan sija 11. maailmancupin keskimatkalta oli suomalaisten miessuunnistajien paras kansainvälinen sijoitus tällä kaudella. Olisihan se helppoa, jos valmentaja saisi valita viisi miestä juoksemaan jokaista matkaa ja sitten tulosten perusteella valittaisiin kolme edustamaan suomea. Jos leikitään, että Edgars Bertuks olisi suomalainen, niin kuinka moni olisi valinnut hänet Suomen joukkueeseen MM-keskimatkalle? Taustatietona, että Bertuks oli 28. EM-keskimatkalla.

Suomen paras pitkän matkan mies on tällä hetkellä Fredric Portin. Alkukauden sensaatio Portin on ottanut todella ison kehitysaskeleen, jonka tuloksena hän voitti pitkän matkan MM-katsastuksen. EM-kisoihin varapaikalta hälytetty Portin oli viestin toisen osuuden nopein. Jani Lakanen oli EM-kisoissa 13. ja loisti Kainuun Rastiviikolla. Samalla ajanjaksolla hän hävisi Portinille kaksi kertaa pitkällä matkalla, joten miksi Portin ei voisi positiivisella tekemisellä nousta kymmenen joukkoon? Silloin ainakin voitaisiin puhua Suomen uudesta Mats Haldinista.

Miesten pitkän matkan veikkaus:
1) Matthias Merz SUI, 2) Olav Lundanes NOR, 3) Fabian Hertner SUI, 4) Matthias Kyburz SUI, 5) Dimitri Tsetkov RUS, 6) Edgars Bertuks LAT

Kylläinen Kauppi vai nälkäinen Niggli?

Ennen MM-kisoja Minna Kauppi oli nälkäinen. Riittääkö välipäivä, vai vieläkö torstaina Kauppi on kylläinen keskimatkan kullasta? Niggli on ollut synonyymi täydellisyydelle. MM-keskimatkalla hän kuitenkin teki virheen, joka voi sattua kelle tahansa suunnistajalle: Niggli luki inhimillisesti väärää rastiväliä. Kaupilla on 9 maailmanmestaruutta, Nigglillä 18 ja jo kolme EM-kultaa tältä vuodelta. Silti Niggli taitaa olla pitkällä matkalla nälkäisempi.

Myös kokeneilla Tatjana Rjabkinalla, Annika Billstamilla ja Dana Brožkoválla on mahdollisuutensa, mutta ne ovat paljon Niggliä ja Kauppia rajallisemmat.

Suurin yllätysmahdollisuus ohi Nigglin ja Kaupin on tanskalaisella Ida Bobachilla, joka ei ole aikaisemmin juossut aikuisissa pitkää matkaa. Hän kävisi Kaupille karsinnassa vain muutaman sekunnin.

Venla Niemi ja Merja Rantanen olivat karsinnassa vaisuja. Molemmilla on mahdollisuudet aina kuuden joukkoon saakka, mutta suoritusten tulee olla ihan eri luokkaa.

Naisten pitkän matkan veikkaus:
1) Simone Niggli SUI, 2) Minna Kauppi FIN, 3) Tatjana Rjabkina RUS, 5) Ida Bobach DEN, 5) Annika Billstam SWE, 6) Dana Brožková CZE.

-Juuso Metsälä-