Suunnistusliitto liittyi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenjärjestöksi

Suomen Suunnistusliitto on hyväksytty huhtikuussa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Vapepan jäsenjärjestöksi. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnassa on mukana 49 eri järjestöä, noin 20 000 vapaaehtoista ja 1 200 hälytysryhmää.

Useat suunnistusseurat ovat olleet jo vuosia mukana Vapepan paikallisessa toiminnassa osallistumalla etsintätehtäviin, missä suunnistajien kartanluku- ja maastossa liikkumistaidoista on runsaasti hyötyä. Joissakin tapauksissa voidaan myös suunnistuskarttoja käyttää etsinnöissä. Suunnistajilla on myös runsaasti hyviä ja tehokkaita otsalamppuja, joita voidaan käyttää pimeässä tapahtuvissa etsintätehtävissä.

Vapepa-toiminta sopii hyvin suunnistusseurojen toimintaan eikä vaadi juurikaan taloudellisia resursseja. Seuran oma ryhmä on hyvä ja nopea valmiusosasto myös esimerkiksi kilpailussa tai kuntorasteilla maastoon jääneen henkilön etsintään. Suunnistusseura voi liittyä mukaan paikalliseen toimintaa ottamalla yhteyttä Vapepan paikallistoimikuntaan. Toiminnan käynnistyessä seuran tulee nimetä Vapepa-yhteyshenkilö ja koota etsintätehtäviin halukkaiden henkilöiden joukko, joka voidaan tarvittaessa hälyttää tehtävään. Etsintäryhmän jäsenet lähtevät tehtäviin kukin omien sen hetken mahdollisuuksien mukaan.  Vapepa-ryhmän koko on seuran määritettävissä ja ryhmä hälytetään tehtävään seuran yhteyshenkilön toimesta.

Vapepa järjestää vuosittain monipuolista koulutusta erilaisilla kursseilla ja harjoituksissa. Vapepan toimintaa voi tutustua verkkosivuilla www.vapepa.fi. Suomen Suunnistusliiton Vapepa-yhteyshenkilönä toimi harrastepäällikkö Heikki Liimatainen.