Analyysiä ja suuntaviivoja

Kausi 2011 on arvokilpailuiden osalta pulkassa ja on aika hetkeksi levähtää ja palautua kauden rasituksista. Ennen uuden treenikauden alkua on palauttelun ohella analysoitava mennyttä. Analyysin pohjalta on piirrettävä suuntaviivoja tulevaa harjoitus- ja kilpailukautta varten. Samoihin sudenkuoppiinhan ei kannata kapsahtaa kahdesti ja toisaalta kaikki toimiva on pyrittävä säilyttämään.

Ainakin valmentajat ovat jo analyysi- ja suunnittelutyössään. Ensi kauden suunnitelmat ovat monella jo pitkällä. Varsinais-Suomen aluevalmennuksen palaute- ja suunnittelupalaveri pidettiin viime viikolla. Ensimmäiseen tällä sapluunalla läpi vietyyn AV-vuoteen oltiin pääosin tyytyväisiä. Paikalla olleiden seuravalmentajien motivaatio ja sitoutuminen tulevan kauden AV-toimintaan oli vahvaa. Seurat olivat valmiita ottamaan jopa lisää järjestelyvastuuta!

Mutu-tuntuma hyvin tai huonosti menneestä kaudesta on häilyvää. Siksi tilastollista faktaa on analyysien tueksi pyrittävä löytämään. V-S AV:n kohdalla tein nopean vertailun SM-mitaleista ja -plaketeista kausien 2010 ja 2011 välillä. Kaudella 2010 saavutimme ryhmä 1:n SM-kilpailuissa 60 top10-sijoitusta ja näistä mitalisijoituksia oli 18. Kaudella 2011 vastaavat luvut olivat 77 ja 23. Tuloskehitys ainakin tällä tutkimusasetelmalla on oikea ja nykyistä AV-toimintaa puoltavaa. Tästä on hyvä jatkaa ja toiminnassa mukana olevien motivaation ymmärtää.

V-S alueella alueellisen yhteistyön merkitys on tiedostettu jo usean vuoden ajan ja toimintaa on pyritty käynnistelemään eri tavoin. Kaiken uuden luonnissa on kuitenkin kasvukipunsa, niin tässäkin. Nyt kuitenkin tuntuu, että toimiva sapluuna on löytymässä. Jo kevään blogi-kirjoituksessa korostin AV-koordinaattorin merkitystä. Jotta AV-toiminnasta saadaan alueelle lisäarvoa, kaikki seurat on saatava mukaan. Yhden miehen yritelmistä ei tule mitään. Tärkeimpiä AV-koordinaattorin tehtäviä ovat AV-toiminnan kokonaisuudesta huolehtiminen, tiedottaminen ja tehtävien delegointi.  Usein juuri näihin osatekijöihin seurojen välinen yhteistyö kariutuu resurssien puutteessa.

Menneen kauden palautteen pohjalta piirsimme palaverissamme suuntaviivoja tulevaan. Positiivinen yleisnäkemys menneestä rohkaisee jatkamaan kutakuinkin samalla sapluunalla. Tulevalla kaudella pyrimme kuitenkin saamaan hieman lisää väljyyttä urheilijoiden kalenteriin. Tavoitteena on, että urheilijat tulisivat yhä nälkäisempinä AV-tapahtumiin ja toisaalta se, että seurojen ja AV:n kalenterit olisivat entistä paremmin sopusoinnussa. Kalenterin riittävä väljyys takaa myös järjestelyiden laadukkuuden. Ja nimenomaan laatua tavoittelemme! Talven ohjelmistoon nostamme Turku Sprint Cup – harjoituskilpailusarjan, jonka avulla pyrimme tukemaan sekä alueemme että koko Suomen sprinttivalmentautumista. Lisäksi mm. kahdella alueen yhteisellä talven tietestijuoksulla pyrimme ohjaamaan urheilijoiden fyysisen puolen valmentautumista oikeaan suuntaan.

Edellä oli pieni tilannekatsaus V-S AV:n näkövinkkelistä. Tarkoitukseni ei ollut rehvastella saavutuksilla, eikä siihen liene aihettakaan. Halusin tällä kirjoituksella tuoda esiin erään alueen AV-toiminnan näkökulmia ja auttaa mahdollisesti muita alueita omassa kehitystyössään. Ovatko alueenne suuntaviivat tulevalle kaudelle jo piirretyt? Miten pitäisi edetä? Mitkä ovat tai olisivat toimivat käytänteet alueellanne? On hyvä muistaa uutta luodessa, että vaikka polku voi välillä tuntua pitkältä ja kiviseltä, niin yleensä pitkäjänteisyys palkitaan. Näin ainakin meillä. Tsemppiä kaikille tulevan suunnitteluun!

Markus Lindeqvist
Markus Lindeqvist