Leimaus-leirin jälkitunnelmissa

Viikonloppuna suunnistettiin Virolahden Ravijoella Jukolan ja Venlojen viesti. Hieno ja upea tapahtuma oli tänäkin vuonna. Jukola on meille suunnistajille ainutlaatuinen tapahtuma. Jukolan tunnelma ja mystiikka houkuttaa ja koukuttaa niin vuosia lajia harrastaneita kuin ensikertalaisiakin.

Nuorille suunnistajille on tarjolla omat Jukolan-kaltaiset tapahtumansa. Nuorten Jukola ja Leimaus-leiri ovat vakiinnuttaneet paikkansa nuorten tapahtumakalenterissa. Molemmat ovat tapahtumia, joihin on imua ja joihin halutaan osallistua. Nuorten Jukolaa on järjestetty jo vuodesta -86 lähtien ja ensimmäinen Leimaus-leiri järjestettiin vuonna 1995.  7-osuuksiseen Nuorten Jukola -viestikilpailuun on osallistunut vuosittain vajaa parisataa joukkuetta. Yli tuhat suunnistajanuorta kokee viestikilpailun jännityksen ja tunnelman tänä vuonna elokuussa Kajaanissa.

Pari viikkoa sitten Kisakeskuksen urheiluopistolle Raaseporin kuntaan kokoontui yli 1 100 nuorta suunnistajaa Leimaus-leirille. On ollut hieno seurata miten Leimaus-leiristäkin on tullut suosittu tapahtuma. Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 1995 Partaharjun leirikeskuksessa Pieksämäen kupeessa. Tuolloin leirille osallistuneen 600 leiriläisen määrä on siis tuplaantunut.

Vuosien mittaan leirin sisältö on hioutunut, suunnistusharjoituksissa on enemmän valinnan varaa, niitä on useampia päivässä ja oheisohjelmatarjonta on kasvanut. Suuri muutos on tapahtunut majoitustarjonnassa. Ensimmäisillä leireillä majoituttiin vain ja ainoastaan teltoissa. Vuoden 1997 leiri järjestettiin niin ikään Kisakeskuksen urheiluopistolla. Tuolloin opiston sisämajoitustilat olivat lähes tyhjillään ja kaikki leiriläiset majoittuivat teltoissa. Tänä vuonna opiston kaikki sisämajoituspaikat varattiin heti ilmoittautumisen avauduttua joulukuussa.  Hyväksyttävä se vain on, että maailma muuttuu tässäkin suhteessa.

Laadukkaat harjoitukset, monipuolinen oheisohjelma ja sujuvat järjestelyt takaavat sen, että leirille tullaan vuodesta toiseen. Ohjaajien päivät ovat toki rankkoja, vaikka ”valmiiseen pöytään” voivatkin tulla. Tarjolla on eritasoisia harjoituksia kaksi – kolme kertaa päivässä, monipuolista oheisohjelmaa ja valmis ruoka odottamassa neljä kertaa päivässä. Ohjaajat voivat täysin keskittyä suunnistuksen kannalta tärkeimpään asiaan eli lasten ja nuorten opettamiseen ja ohjaamiseen.

Lapset ja nuoret saavat leirillä aimo annoksen liikuntaa – niin tänäkin vuonna.  Aamusta iltaan oltiin liikkeellä, joten 18 tunnin viikoittainen liikuntasuositus tuli kaikille osallistujille leiriviikon aikana täyteen. Seinäkiipeily, juoksutekniikka, erilaiset pallopelit, gladiaattorirata, röllirata, koodinpurku, jousiammunta, mato-onginta, askartelu – tässä valikkoa, mistä jokainen leiriläinen saattoi valita itselleen mieluisimman oheisohjelman suunnistusharjoitusten lisäksi. Ja uimassa tietty pulahdettiin kaikkien näiden ohjelmien välissä.

Leiripäivät kuluvat suunnistustaitoja hioen. Leirin päättää leirikisa, johon kaikki pääsevät osallistumaan. Iho nousee vieläkin kananlihalle, kun muistelen päätöspäivän leirikisaa. Lähdössä oli Jukolan omaista jännitystä. Yli 800 lasta odottaa yhteislähdön lähtömerkkiä – tunnelma tiivistyy – ja pam – kaikki ovat liikkeellä ja katoavat metsään kuin Jukolan viestin lähdössä.  Tunnin kuluessa kaikki joukkueet ovat maalissa ja leiri voi päättyä.

Kiitos kaikille leiriläisille ja ohjaajille mukanaolosta. Te teitte jälleen kerran ikimuistoisen Leimauksen! Suurkiitos Kisakeskuksen urheiluopistolle ja Karjaan Uralle erinomaisista leirijärjestelyistä. Ensi vuonna Leimaus-leirin tunnelmiin pääsee Vuokatin urheiluopistolla, vuoden 2013 MM-kisojen maisemissa.
Leirillä opittuja taitoja pääsee testaamaan elokuussa Nuorten Jukolassa. Kajaanin Suunnistajat ovat paneutuneet järjestelyihin ja ovat valmiina vastaanottamaan nuoret suunnistajat Kajaaniin. Kisapaikka on tänä vuonna totuttua pohjoisemmassa. Olethan huomannut, että kisasivuilla on tarjolla edullinen tilauslentoyhteys Helsingistä.

Kiitos kaikille ohjaajille, että mahdollistatte lasten ja nuorten osallistumisen suunnistuksen eri tapahtumiin. Tapahtumat itsessään ovat tärkeitä. Yhtä tärkeää on, että tapahtumissa ollaan mukana kavereiden kanssa ja solmitaan uusia ystävyys- ja kaverisuhteita.  On hienoa tavata kavereita ja muita suunnistajatuttuja ainakin kerran vuodessa – Jukolassa.

Hyvää kesää kaikille!

Anneli Miettinen
Anneli Miettinen