Rasteille ilman autoa

Suunnistuksen suurin ympäristökuormitus tulee suunnistuspaikoille liikkumisesta. Useimmat suunnistajat tulevat kilpailuihin ja kuntosuunnistustapahtumiin omilla henkilöautoillaan. Tämä on onneksi useissa seuroissa viime aikoina tiedostettu, ja aiheesta käytettiinkin maaliskuun liittokokouksessa monta puheenvuoroa.

Autottomana suunnistuksen harrastajana suunnistuskalenterini suunnittelu lähtee hyvin pitkälle siitä, että katson ensin kalenterista kilpailut ja kuntosuunnistukset, joihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Pääkaupunkiseudulla näitä tapahtumia sentään on, erityisesti kuntosuunnistuspuolella. Aika harvoin noissa liikennevälineissä kuitenkaan näkee muita suunnistajia.

Kilpailujen ja kuntorastien järjestäjiltä toivoisin tietoja julkisen liikenteen yhteyksistä. Vaikkapa tapahtumapaikan tarkka osoite ja linkki paikalliseen reittioppaaseen voisivat olla helppo mutta julkisen liikenteen käyttöön kannustava tapa.

Suurin osa kilpailuista on kuitenkin jossain muualla kuin rautatieaseman tai bussipysäkin lähietäisyydellä. Tai sitten se lähipysäkille liikennöivä bussi ajaa vain arkisin, kun kilpailut ovat viikonloppuna. Jos joku kisajärjestäjä innostuisi tarjoamaan lisämaksua vastaan kuljetusta lähimmältä rautatie- tai linja-autoasemalta kisapaikalle ja takaisin, löytyisiköhän palvelulle käyttäjiä ja sitä kautta kilpailuun sellaisiakin osallistujia, jotka muuten jättäisivät kilpailuun tulematta?

Toinen vaihtoehto suunnistamaan lähtemiseen on kimppakyyti. Toivottavasti monissa seuroissa onkin jokin kimppakyytijärjestelmä, mutta olisiko löydettävissä jokin järjestelmä pienten seurojen suunnistajien ja seurattomien kuntorastikävijöiden kimppakyytien sopimiseen?

Suunnitelmissani on avata kuntosuunnistuskausi ensi viikon maanantaina, mutta silloin ei tarvitse tutkia bussiaikatauluja eikä kysellä kyytejä, sillä siirtyminen kotoa kuntorastipaikalle käy sopivasta verryttelystä.

– Tanja Jarolf-