Päävalmentaja korostaa MM-kisoja mahdollisuutena menestykseen

Ensimmäiseen päävalmentajakauteensa maajoukkuetta luotsaava Juha Taini tavoittelee suojateilleen rentoja suorituksia kauden pääkilpailuissa. Taini haluaa korostaa MM-kisoja mahdollisuutena – ei pakkorakona menestyksen tavoittelussa.

– MM-kisoissa on mahdollisuus menestyä – ei pakko. Tämmöistä mentaliteettia yritän tuoda urheilijoille, Taini kertoi maajoukkueen kevätinfossa Helsingissä.

Päävalmentaja luottaa siihen, että maajoukkueen urheilijat ovat tänä vuonna pykälän parempia kuin aiemmin.

– Sitä kautta saadaan menestystäkin. Urheilijat tekevät hyvin kokonaisvaltaista työtä: fyysinen harjoittelu on ollut aiemminkin hyvää, ja nyt on kiinnitetty enemmän huomiota siihen, että urheilemiseen ja kehon huoltoonkin jää riittävästi aikaa.

Uuden päävalmentajan johdolla maajoukkue on leireillyt ahkerasti. Liiton leireillä painotus on ollut Tainin mukaan taitopuolella, sillä MM-maastot Ranskassa ovat todella vaativat.

Tällä kaudella maajoukkuesuunnistajien päätavoite on elokuisissa MM-kisoissa. MM-kisojen lisäksi arvokisakauteen mahtuu maailmancup. Erityisesti kevätkausi on kansainvälisessä kalenterissa totuttua kevyempi, kun EM-kisoja ei ole ja PM-kisat peruuntuivat.

– Kevyempi ohjelma on harjoituksellisesti erittäin hyvä. Toukokuu on nyt rauhoitettu: silloin on mahdollisuus laittaa lateja harjoitteluun. Urheilijat ovatkin toukokuussa paljon omilla leireillä Ranskassa, osa tutustumassa MM-maastotyyppeihin ja osa korkean paikan leirillä, Taini kertoo.

Maajoukkuesuunnistajat palasivat myöhään sunnuntai-iltana Sveitsistä taitoleiriltä, jossa käytiin myös kauden ensimmäiset näyttökisat. Leirin vetovastuu oli päävalmentajan isyysloman takia maajoukkueen kakkosvalmentaja Antti Harjulla. Leiriä häiritsi vatsatautiepidemia, joka vei terää useamman urheilijan harjoittelulta.

– Olihan se vähän paska reissu, vaikka muuten olosuhteet olivat kyllä kevätleirille erittäin hyvät. Osalle leiri jäi vähän torsoksi, mutta osa pystyi suunnistamaan reilu 200 rastiväliä – se on aika hyvä kahdeksan päivän leirille, arvioi Harju leirin antia.

Uuden päävalmentajan johdolla maajoukkueeseen haetaan enemmän myös erikoistumista. Sprinttiin panostavat urheilijat ovat leireilleet talven mittaan omilla leireillään sprinttivalmentaja Harri Kosken vetämänä.

– Olemme pitäneet lyhyitä ja tehokkaita leirejä. Sveitsissä teimme viikonlopun aikana viisi tehokasta sprinttiharjoitusta. Sprinttimaajoukkueen urheilijoiden haasteena on ollut se, että kroppa kestää uudentyyppistä intervalliharjoittelua kovalla alustalla, Koski kertoo.