Korkean paikan leiriltä potkua Ranskan MM-kisoihin

Tero Föhrin kevään kisakalenteri näyttää harvinaisen tyhjältä. Akillesjännevammaansa koko talven parannellut Föhr on siitä ihan tyytyväinen: nyt on kunnolla aikaa treenata juoksemista ja suunnistamista ennen elokuun MM-kisoja. Vielä hän ei esimerkiksi ole aivan varma, osallistuuko kaikkiin NORTin osakilpailuihin, vai vain Suomessa pidettäviin mittelöihin.

Talvella harjoituskalenteri näytti kaikkea muuta kuin siltä, mitä hän olisi toivonut. Juoksemaan ei päässyt, ja korvaavat treenit hän joutui miettimään sen mukaan, miten ne kehittäisivät juoksuominaisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla.

– Treenien piti palvella juoksua ja suunnistamista, mutta kaikki, palauttavat harjoituksetkin, piti ajatella akillesjänteen kautta. Maaliskuusta asti olen pystynyt tekemään kovia ja pitkiä juoksuharjoituksia, Föhr kertoo.

Tavoite Föhrillä on tälle kaudelle selvä. Elokuuhun asti ehjä kausi on päällimmäisenä mielessä, sillä viime lokakuussa leikatun akillesjänteen kanssa pitää olla vielä hieman varovainen. Tietysti toiveissa on myös mitali.

– Harjoituskausi vasta näyttää, mutta onneksi kunto on ollut heti vanhalla tasolla, kun juoksemaan on päässyt.

Toukokuun mies aikoo viettää Ranskassa leireilemässä. Tarkoituksena on tehdä hyviä harjoitusjaksoja ja kerätä tietoa siitä, miten korkean paikan harjoittelu sopii hänelle itselleen. Kertynyttä tietoa Föhr aikoo käyttää hyödykseen sekä MM-Ranskaa ajatellen että tulevina vuosina. Harjoittelu MM-kisojen tyyppisissä maastoissa ei myöskään ole haitaksi.

– Totaalisatsauksella lähden hakemaan itseluottamusta MM-kisoihin. Se varmasti maksaa itsensä takaisin, kisat Ranskassa tulevat olemaan pikkuisen extremeä, Föhr sanoo.

Yksin hänen ei onneksi tarvitse Ranskassa treenata, sillä mukaan lähtevät Anni-Maija Fincke ja Jarkko Huovila.

Heinäkuussa Föhr suuntaa Rio de Janeiroon Brasiliaan sotilaiden MM-kisoihin. Tätä ennen hän kuitenkin toivoo tekevänsä maajoukkuepaikkaan oikeuttavat näytöt, vaikka näyttökisojen painoarvo Föhrin mukaan kasvaakin lähemmäs MM-kisoja mentäessä.

– Toivon, että pystyn kevään aikana osoittamaan vireeni, sillä Riosta tulen suoraan heinäkuun katsastuskisoihin.

Uuteen päävalmentajaan ja koko uudistuneeseen valmennustiimiin Föhr on ollut tyytyväinen. Leireillä on vallinnut hyvä ilmapiiri, eikä yhteentörmäyksiä ole tullut. Uusien valmentajien innokas asenne tekemiseen ja tarvittaessa vanhojen toimintamallien muuttamiseen on Föhrin mukaan hatunnoston arvoista.

– Yllättävän hyvin homma on toiminut. Asiat hoidetaan kunnialla, ja on selkeät toimintasäännöt, joilla mennään, Föhr sanoo.